MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: DS predala energetski sistem na KiM, vlast pokušava da to ispravi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: DS predala energetski sistem na KiM, vlast pokušava da to ispravi

14. decembar 2020. Izvor:Tanjug

Srbija nije potpisala nijedan sporazum niti se bilo čim obavezala na predaju elektroenergetskog sistema na severu KiM samoproglašenom Kosovu, kako tvrde pojedini opozicioni lideri, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je, takođe, naveo da je u vreme vlasti Demokratske stranke upravlјanje nad energetskim sistemom na KiM predato UNMIK-u, a potom i prištinskim institucijama.

Petković je kazao da pojedini opozicioni političari poslednjih dana pokušavaju da dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na KiM iznoseći netačne tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje i da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije navodno predaju elektroenergetski sistem na severu KiM u ruke Prištine.

''Srbija danas ništa nije predala, a oni koji govore o predaji polaze od sebe, jer su ostavili katastrofalno stanje po pitanju energetike još od 2001'', rekao je Petković novinarima u Palati Srbija.

On je pokazao sporazum iz marta 2001.godine koji je potpisao tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković i kojim su, kako je naveo, tadašnja vlada i ministarstvo upravlјanje nad elektroenergetskim sistemom na KiM predali u nadležnost UNIMK-u.

Petković je kazao da je 2004.godine UNMIK tu nadležnost predao privremenim institucijama samouprave u Prištini nakon što je prištinska skupština donela Zakon o energetici kojim nadležnost upravlјanja nad elektroenergetskim sistemom i na severu i na jugu preuzuma prištinski operator prenosnog sistema.

''Predstavnici DS, koji sada napadaju da nešto predajemo, su te 2004.godine ćutali i ništa nisu uradili povodom toga što je UNIMK nadležnost upravlјanja nad energetskim sistemom predao Prištini'', naveo je Petković.

Kako je rekao, od 2012.godine vlast SNS je pokušala da ispravi nasleđeno stanje i 2013.godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaklјučen je Sporazum o energetici kojim predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a koje treba da se bave trgovinom i distribucijom električne energije.

Prema zaklјučcima EU iz 2015.godine dogovoreno je da se te dve firme nazivaju EPS trgovina i Elektrosever.

''Na taj način pokušali smo da zaštitimo i osiguramo bezbednost za Srbe na severu KiM, da popravimo situaciju koju smo nasledili zahvalјujući Đilasu, Jeremiću, Đorđeviću'', rekao je Petković.

Dodao je da, pošto još uvek nije formirana ZSO, Priština odbija i registraciju tih firmi i istakao da, dok se ne formiraju, za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju.

Ponovio je da se Srbija ništa nije potpisala niti se obavezala na predaju energetskog sistema Prištini što, kako je rekao, dokazuje i pismo od 19.11.2018. koje je UNMIK uputio Elektromreži Srbije,a u kojem se navodi da pitanje imovine treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

''To jasno pokazuje da mi ne damo našu imovinu i da želimo da se dogovaramo kada je reč o imovini, da zaštitimo naš elektroenergetski sistem'', naveo je Petković.

On je podsetio da je prištinski Operator sistema transmisije i tršišta električnom energijom Kosova (KOSTT) stupio u ugovorni odnos sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema i dobio kontrolnu oblast, iako se Srbija tome protivila tome.

''KOSTT je dobio kontrolnu oblast jer je većina članica u toj organizaciji tako glasala, a te države su se tako ponašale na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je, zahvalјujući Jeremiću, dao određenu vrstu legitimnosti kosovskoj nezavisnosti'', naveo je Petković.

Poručio je da država čini sve da obezbedi električnu energiju za Srbe na KiM, sačuva vitalne interese, da u okviru dijaloga rešava nasleđene probleme i sačuva mir i stabilnost na KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike