MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Lovostaja na Srbe nema ni u pandemiji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Lovostaja na Srbe nema ni u pandemiji

28. decembar 2020. Izvor: Vecernje Novosti

Nedopustivo je da zdravlјe i borba za živote lјudi u jeku pandemije koronavirusa bude poligon za nečije političke igre. Kovid-19 ne poznaje ničije etničko poreklo i Srbija kao odgovorna država nastoji da obezbedi dovolјne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka, rekao je u intervjuu Večernjim novostima direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, komentarišući stav vlade u Prištini da su vakcine za građane na severu Kosova nelegalno ušle na Kosovo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"U novootvorenoj bolnici u Kruševci mogu da se leče i Srbi i Albanci. Zato mi je neverovatno da neko u Prištini, prvo oduzme lekove u srpskim sredinama a sada bi da se obračunava i sa vakcinama. Sve je to u domenu dnevne politike, kojoj ovde nema mesta već je politika da svi pokažemo humanist i solidarnost", rekao je Petković.

Nenad Arsić je osuđen na šest godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina, a Svetomir Bačević iz Peći uhapšen je pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin. Spekulisalo se da je veliki broj njih i na tajnim optužnicama?

Prištinsko pravosuđe ima toliko dugu tradiciju zloupotrebe pitanja ratnih zločina da možemo da bez ograđivanjamožemo da govorimo o nekoj vrsti lova na veštice. Srbi su u prošlosti najčešće optuživani za ratne zločine na osnovu nepouzdanih dojava, bez čvrstog pravnog osnova, na osnovu tajnih spiskova…

Iza svega toga se krila, ne potreba da se procesuiraju ratni zločinci, već da se nekom otme imovina ili da se zastraše oni koji bi poželeli da se vrate na predratna ognjišta. Politička i kriminalna instrumentalizacija pitanja ratnih zločina je obično eskalirala u vreme političkih kriza na KiM ili da bi bio napravlјen veštački bilans onda kada bi bila podignuta optužnica protiv nekog Albanca. Kancelarija za KiM je razvila i institucionalne mehanizme da se našim nepravedno optuženim sunarodnicima pruži pomoć.

Kako se bliže izbori ponavlјaju se priče o navodnom srpskom genocide, da će predsednik Vučić biti proglašen personom non grata. Utiče li takva retorika na bezbednost Srba?

Predizborno vreme na KiM je uvek bilo vreme bezbednosnih izazova praćeno eskalacijom antisrpske retorike. U nedostatku odgovora na egzistencijalne probleme građana, albanske partije se utrkuju u ekstremizmu, a krivica za nerešene društvene i ekonomske izazove prebacuje se na Srbe. Apsurd je da stranke čiji su lideri i funkcioneri u pritvoru između ostalog i zbog ubijanja sopstvenih sunarodnika istupaju sa porukama o srpskoj krivici. A pokušaj demonizacije predsednika Aleksandra Vučića, to je postalo omilјeni sport albanske političke vrhuške.

Predvodili ste srpsku delegaciju na ehničkim dijalozima o imovini. Šta je za Beograd neprihvatlјivo, a šta albanska traži?

Priština je 7,5 godina odbijala da razgovara o imovini, neutemelјeno insistirajući da je to njihovo unutrašnje pitanje. Međutim, dokazi o ulaganju na prostoru KiM i imovinska dokumentacija govore drugačije. Za nas je važno je da se utvrdi ko čime legalno raspolaže na osnovu imovinskog prava i međunarodnih principa.

Kakva je perspektiva dijaloga ako ni EU koja je garant dogovora o ZSO ne smera što on ostaje na papiru?

Utisak mi je da predstavnici Prištine tamo uglavnom ne dolaze da bi se bilo šta dogovorili već da bi ispunili formu. Jedini način da Priština dokaže da je iole kredibilan sagovornik je da bez odlaganja omogući formiranje ZSO a u ovom trenutku na njihovoj strani ne uočavam nikakav etizujazam u vezi sa tim pitanjem.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike