MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Mladi treba da ostanu na vekovnim ognjištima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Mladi treba da ostanu na vekovnim ognjištima na KiM

01. januar 2021. Izvor: Tv Most

Činjenica je da smo posle više decenija uspeli da aktuelizujemo pitanje Kosova i Metohije, da tako u najvećim zapadnim centrima moći, u Berlinu, u Briselu i u Parizu alii u Vašingtonu govori se o pitanju Kosova i Metohije na način gde i Beograd mora da bude uklјučen u konačno rešenje. To je veliki iskorak. Ne kažem da će te države odustati od nezavisnosti, neće jer su oni mentori takozvane kosovske nezavisnosti, ali smo napravili iskorak i uspeli da se konačno čuje glas Srbije – to je ono što je važno”, istakao je, između ostalog, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u novogodišnjem intervjuu za TV Most.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tv Most

“Dijalog Beograda i Prištine jeste težak, i verujte, svaki put kao glavni pregovarač u tehničkom dijalogu sa srpske strane osećam mučninu u stomaku kada treba da idem tamo i razgovaram. Ali to je moj posao. Koliko god da je teško i kakav god da je problem o kome se razgovara, bolјe da je taj problem za briselskim stolom nego da je dole na terenu. I to je važno da svi dobro razumemo. Priština je shvatila da Beograd kroz dijalog, korak po korak, ostvaruje svoje interese i zato i opstruišu dijalog", kaže Petković.

Podsetio je da je osamnaest država u poslednjih par godina, tokom predsedničkog mandata Aleksandra Vučića povuklo priznanje takozvanog nezavisnog Kosova, čime je pozicija Srbije u pregovorima znatno povolјnija što Prištini nikako ne odgovara.

Kada su u pitanju prioriteti, s obzirom da se bliže vanredni izbori u našoj južnoj Pokrajini, Petković ističe da je najvažnije sačuvati jedinstvo.

"Tu pre svega mislim na našu Srpsku listu koja ima punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i države Srbije i mi smo kroz Srpsku listu kao projekat od nacionalnog značaja konačno posle godina i godina ujedinili srpski narod", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Država će nastaviti sa ulaganjima na Kosovu i Metohijii u narednoj godini.

"Posebno smo ponosni na investicioni projekat Vlade Republike Srbije koji je započet na ličnu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali moram da pomenem i moga prethodnika Marka Đurića koji je ostavio važan pečat kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kroz brojne projekte koji su pokrenuti. Preko 350 projekata je u pitanju. Neki su u realizaciji, neki su završeni, ali suština je u tome da nismo stali ni u vreme epidemije koronavirusa. Ovo je bila teška godina za sve nas, godina koja je pre svega otežala da sprovedemo sve ono što smo zamislili, ali za to nastavlјamo u 2021. sa svim onim projektima koje smo dogovorili i naročito su se toj vesti obradovali naši lјudi u centralnom Kosovu, Pomoravlјu i Metohiji. U pitanju je izgradnja nove bolnice u Gračanici. Reč je o projektu koji će vredeti 6 miliona evra. Imaćemo pravu bolnicu sa hirurškim blokovima, dijagnostikom, poluintezivnom i intezivnom negom i svemu onome što je neophodno. Kada pogledate srpske sredine nikada se nije toliko gradilo koliko se sada gradi, ulažemo zaista milione evra i ulagaćemo i u narednom periodu jer nam je važno da gradimo budućnost i da lјudi koji žive na Kosovu i Metohiji, pogotovo mladi znaju da imaju nadu i da imaju veru u budućnost i da treba da ostanu na svojim vekovnim ognjištima", kaže Petković.

On je najavio da će se nastaviti sa izgradnjom novih stambenih jedinica, infrastrukture, ali i sa ulaganjima u kulturu i obnovu manastira Bogorodice Ljeviške, kao i obrazovanje.

"Tu smo sa našim narodom, delimo i dobro i loše. Ono što je važno da naši lјudi znaju je to da smo uvek sa njima i da ću ja kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti uvek u prvim redovima kad god to bude zatrebalo jer mi apsolutno nemamo drugog izbora nego da sačuvamo naš narod i budemo uz njega",ističe Petković.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji je u poslednjih dvadeset godina mnogo prošao. Borba sa koronavirusom je pokazala šta znači kad bezbednost građana biva ugrožena, a opet sa druge strane ako je neko dobro razumeo tu borbu i ono šta smo u poslednjih godinu dana prošli, to je naš narod na Kosovu i Metohiji. On decenijama, iz dana u dan vodi tu bitku", zaklјučioje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u novogodišnjem intervjuu za Televiziju Most.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike