MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Međusobno priznanje ne stoji ni u jednom aktu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Međusobno priznanje ne stoji ni u jednom aktu

07. februar 2021. Izvor: Tanjug

Međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije, ukazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da razume da je to nova američka politika, ali da njegov odgovor neće biti drugačiji od onog iz Bele kuće jesenas - da Srbija na to ne pristaje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa čestitkom predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojoj se prvi pominje međusobno priznanje, kojeg u prošlogodišnjoj, Trampovoj čestitki, nije bilo.

"Dobio sam čestitku Bajdena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jendom aktu nijedne svetske organizacije, ni EU, ni u jednoj rezoluciji", rekao je Vučić.

On je rekao da razume da je to nova američka politika, te da je bilo pokušaja da se ta sintagma nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonskom sporazumu.

"Već sam im jednom u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju i moj odgovor neće biti drugačiji", poručio je Vučić.

On je dodao i da mu različite ideje “padaju na pamet”, kako bi on mogao da čestita američkom predsedniku 4. jul, ali da je najvažnije da on, kao predsednik Srbije, reaguje odgovorno i da čuva interese Srbije.

Vučić je dodao da je za Srbiju Sretenje crveno slovo, važno i kao državni i kao crkveni praznik, jer je mnogo toga započeto i narpavlјeno na Sretenje.

“To je za nas mnogo važnija stvar, nego što su albanske i američke želјe. Nemam ništa protiv da oni nešto žele, imamo i mi, ne samo želјe, već i drugačiju realnost, uz slobodarsku tradiciju našeg naroda”, rekao je Vučić.

On je naveo da svakako nije prijatvno kada se to spominje, jer je jasno da će kompletna američka spolјno-politička inicijativa ići u tom smeru, u skladu sa onim što su radili predstavnici Stejt departmenta, viršeći pritisak da se što pre ispuni deo Vašingtonskog sporazuma u vezi sa Prištinom i Izraelom.

“Ali, ne žure da Albanci ispune svoj deo”, primetio je Vučić.

On je poručio da je do naše države da nastavi sa snaženjem zemlјe, u ekonomskom smislu.

“Da razmišlјamo o stvarima koje su važne, da čuvamo mir, ne odgovarajući srcem, mada bih mnogo šta mogao da odgovorim, ali to ne bi donelo sreću državi, pa se uzdržavam i reagujem odgovorno i ozbilјno”, rekao je Vučić.

Vučić: Dovolјno sam veliki da ne dozvolim ponižavanje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je suviše mali da bi mogao da se suprostavi svima u okruženju koji bi želeli kraj i nestanak Srbije ili najećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje, ali suviše veliki da dozvoli ponižavanje sopstvenog naroda i rušenje sopstvene države.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove pretnje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji kaže i da će ga “skloniti”, kazao je da se radi o veoma opasnom čoveku, u šta smo imali prilike da se uverimo u svakom smislu.

" Ne mislim da laže kada govori o ujedinjenju sa Albanijom. Naprotiv, idu sa pomeranjem granica sve vreme, a samo je pitanje kada dolazite do zida", istakao je on.

Vučić je ukazao da su prvo govorili o međusobnom priznanju, a sada se vidi da to nije njihova, već američka ideja, koju Amerikanci nisu od početka nametali do trenutka kada su pokušali da to učine Vašingtonskim sporazumom.

"Sada je jasno da je to potpuno američka ideja, da nisu želeli razgovore o dve Nemačke i drugim rešenjima, već je jasno da hoće potpuno poniženje Srbije, a na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem rekao sam u lice u Beloj Kući. Niko nije očekivao da smete to da kažete, ali ću to ponoviti na svakom mestu", rekao je on.

"Vučić je napomenio da Haradinaj već drugi put preti njegovim rušenjem, dodajući da je to učinio pre dve godine. "Obećao je da ću do Svetog Nikole 2019.biti srušen, kada su bili protesti u Beogradu, kada je govorio da će svi zajedno da me obore. I sada je to moguće, kao što je uvek. Svakako je reč o veoma opasnom čoveku, ozbilјnom političaru", istakao je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike