MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Sa Srbima o situaciji na KiM, projektima, novčanoj pomoći
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Sa Srbima o situaciji na KiM, projektima, novčanoj pomoći

26. februar 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas predstavnike Srba sa Kosova i Metohije sa situacijom pred dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali i najavio da će Srbija značajno novčano pomoći srpskom narodu na KiM i nastaviti da ulaže u važen projekte.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je preneo da je predstavnike Srba sa KiM danas upoznao sa situacijom i pred dolazak Miroslava Lajčaka i nastavka razgovora u Brisleu.

"Razgovarali smo kako to ide, sa kakvim problemima se suočavamo, o bezbednosnim problemima na KiM, ali i o konkretnim projektima", rekao je Vučić posle sastanka sa Srbima u Kuršumliji.

Vučić je još jednom zahvalio srpskom narodu na KiM koji je na izborima, kaže, pokazao jedinstvo, koje ga nije uvek krasilo, jer su shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese.

"Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom", poručio je Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Kako je rekao, i pored toga što su neki ulagali mnogo novca u nastojanjima da podele srpski narod, jer su albanski politički lideri želeli tu podelu - nisu uspeli.

"A, radili su i preko Beograda, i preko nekih medija, ali nisu uspeli", rekao je Vučić.

Pomoć građanima KIM - nezaposlenima po 200, deci po 100 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će posebnu finansijsku pomoć dobili svi građani koji žive na Kosmetu, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi ostali kao i svako dete dobiti po 100 evra.

"Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo, ne lјudima koji su prijavlјeni, već onima koji žive na KiM, posebno onih 12.000 do 14.000 koji su nezaposleni", rekao je Vučić nakon sastanka sa Srbima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nezaposleni mogu da očekuju pomoć države Srbije od po 200 evra, naglasio je Vučić.

"Ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, kao i za svakog čoveka, što je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra pomoći", istakao je predsednik Srbije.

To, kako je rekao, znači da će petočlana porodica, u kojoj dvoje odraslih zaposlenih dobiti 500 evra, a ako su dvoje nezaposlenih 700 evra.

"To je ogroman novac, ali time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu našeg stanovništvu na KiM", rekao je Vučić i dodao da nisu svi na KiM siromašni, jer ima, posebno na Severu, onih koji žive pristojno, pre svega, zbog kosovskog dodatka.

"Ali, želimo da zamolimo te lјude da nastave da se bore, da čuvaju na svoja i naše, srpsko ognjište na Kosovu i Metohije", rekao je Vučić.

Vučić: Naš odgovor će biti strplјivost i trpelјivost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vasingtona oko KiM da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovorna sve to biti strplјivost i trpelјivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relacziji Priština, Brisel i Vašington bez Beograda.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

„Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima. Mi ne mislimo tako“, kazao je on.

Vučić je ukazao da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao „vi radite svoj posao, mi ćemo svoj“, te poručio da on nije, za razliku ranijih vlasti, izašao sa „jakim“ saopštenjima kao 2004.kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spalјivale crkve na Kosovu, a da ništa nije prduzeto.

„Bolјe da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede“, podvukao je on.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplјi mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Vučić: Novi KBC u Gračanici, nov put od Jarinja do Kosovske Mitrovice

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

"Razgovarali smo o projektima, i možemo danas da kažemo šta ćemo da radimo, što će biti simboli uspeha", rekao je Vučić nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji.

Za magistralni put od Jarinja do Mitrovice. rekao je da je reč o nekih 53-54 kilometara .

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima...",pojasnio je Vučić.

Namera je, ističe, da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi.

Razgovaralo se, dodao je, i o projektima u Kosovoskom pomoravlјu, poput Štrpca, od osvetlјenja u centru grada, fasada, do svih važnijih pitanja.

Radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve ove vesti za naše lјude su veoma dobre", rekao je Vučić.

Rakić: Pupčanu vrpcu između Srbije i Srba niko ne može da preseče

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da kvazipolitičari na Kosovu i Metohoji i oni koji ih podržavaju iz Beograda na poslednjim izborima u južnoj pokrajini nisu uspeli da razbiju jedinstvo srpskog naroda na KiM.

Rakić je u Kuršumliji, posle sastanka političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Vlade Srbije, rekao da rezultat Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM nije samo pobeda te političke opcije, već jasan pokazatelј srpskog jedinstva i sloge.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Pojedini srpski kvazipolitičari sa KiM, ali i oni koji ih podržavaju iz Beograda nisu uspeli u nameri da razbiju naše jedinstvo", rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili predsednika Vučića da se češće održavaju sastanci političkih predstavnika Srba na KiM sa rukovodstvom države jer im, kako je istakao, to mnogo znači.

"Tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće uspeti da preseče", poručio je Rakić.

Dodao je da su Srbi sa KiM zamolili predsednika i članove vlade da se ulaže u infrastrukturne projekte na KiM i dodao da je u toku veliki broj takvih projekata, kao i onih koji će biti realizovani u toku godine.

Rakić je zahvalio srpskom narodu na KiM koji je pokazao slogu, jedinstvo i želјu da opstane na prostoru KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike