MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija spremna za dijalog - kompromis neophodan, bez rokova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija spremna za dijalog - kompromis neophodan, bez rokova

03. mart 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, da insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ulitatuma, ali ne postavlјa rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je preneo da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom, koji ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je vodio u Prištini.

Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvano u Briselu.

Srbija, istakao je, podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, koje bi značilo nezadovolјstvo ili delimično zadovolјiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Predsednik je naveo i da Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želјi da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

"U skladu sa tim, smatramo da kompromisni dogovor znači - nikome sve, a svakome dovolјno. Uveren sam da ono što je važno je da je, bez obzira na neretko obeshrabrujuće izjave iz Prištine, naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evrointegracijama, a to je strateški cilјe Srbije, ako ne budemo napravili ozbilјne pomale i napredak u dijalogu", rekao je Vučić.

On je poručio i da Srbija ne postavlјa rokove za dolazak do nekakvog kompronisnog dogovora, jer je važnije da se napravi nekakav dogovor kojim će jedno zadovolјne ili nezadovolјen biti obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formrainje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

On je istako ličnu ulogu Miroslava Lajčaka, kojem je zahvalio na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

"Bez obzira što nam je lakše i lepše kada razgovaramo sa našim potencijalnim investitorima, o infrastrukturnim projektima... razumemo koliko je dijalog važan. I pitane bezbednosti Srba na KiM je važno i kada ima dijaloga, onda ćemo moći i njima bolјe i čvršće da im garantujemo tu bezbednost", rekao je Vučić.

Vučić: Ako računa na priznanje Srbije,Priština pravi račun bez krčmara

Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu - prave račun bez krčmara, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, a u vezi sa izjavama iz Prištine, rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbilјni lјudi gospodari neizgovorene reči i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemelјene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmejem, jer je suviše ozbilјan tema", rekao je on.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže "morate da priznate nezavisno Kosovo" - to se neće dogoditi.

"Postoje velika očekivanja od Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi", naglasio je on.

Istovremeno Vučić je konstatovao da je Lajčak u večerašnjem obraćanju "slučajno" rekao Kosovo i Srbija, jer je trebalo je da kaže Beogard I Priština.

"Ali, dobro na to smo u EU već naviknuti, oni najvećim delom govore Kosovo i Srbija, iako se radi de fakto o Beogradu i Prištini. Mi ćemo da nastavimo da razgvoavramo i spremni smo na kompromise. Niti biramo njihovo rukovodstvo, niti politiku, važno je da rešavamo naše odnose, da oni budu dobri, da svi živimo dobro i jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ako oni neće šta ćemo", konstatovao je Vučić.

Vučić: U čemu je kompromis,ako je rešenje u priznanju?

U čemu je kompromis ako se samo očekuje da Beograd prizna tzv. Kosovo, upitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je kompromis moguć bez priznanja tzv. Kosova. "A u čemu je onda kompromis ako oni koji posreduju u dijalogu, ali i Priština, kažu da je priznavanje tzv. Kosova kompromisno rešenje?" uzvratio je Vučić pitanjem.

"Lako vam neko kaže: 'Granice su ovakve kakve smo ih mi postavili, a pri tome hoćemo međusobno priznanje', ja tu ne vidim ni želјu ni volјu za kompromisom", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je ukazao i na to da dok EU govori o "punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", što, dodaje i jeste mandat EU i dogovoreno na nivou UN, iz SAD stižu čestitke sa sintagmom - "međusobno priznanje".

"Prištinski političari su to ponavlјali kao papagaiji - 'međusobno priznanje' i ma kako to glupo zvučalo svakom čoveku u Beogradu, Novom Sadu ili bilo gde, kao da je nama potrebno priznanje Prištine i kao da mi ne postojimo kao država bez njihovog priznjanja, s druge strane u čestitki američkog predsednika ja dobijam istu sintagmu - 'međusobno priznanje'", rekao je Vučić.

Mnogi bi, kaže, rekli da je to pod prištinskim pritiskom, ali se sada vidi da je to, ističe, američka ideja.

Dodaje da su se zbog sadržaja teksta u čestitci radovali neki drugi, ali ne građani Srbije.

Vučić navodi da je više puta u Briselu prekinuo albanske predstavnike kada god su govorili o "međusobnom priznanju".

"Nemam šta da krijem, naša pozicija je teška, veoma teška. Mi ćemo se suočavati sa ozbilјnim pritiscima i moramo da radimo i da učestvujemo u dijalogu i da dođemo do kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

Ali, naglašava, i Srbija ima svoje državne i nacionalne interese koje mora da štiti i čuva.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike