MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija danas mnogo snažnija nego 1999.pronašla snagu i ponos
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija danas mnogo snažnija nego 1999. pronašla snagu i ponos

24. mart 2021. Izvor: Tanjug

Srbija je danas mnogo snažnija nego 1999. godine, sa neuporedivo jačom ekonomijom i vojskom i više nikada neće doći u situaciju da joj neko ubija decu, ruši zemlјu i proteruje narod, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji kojom se obeležava 22. godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Hoćemo da ostanemo slobodni, da sami odlučujemo o svojoj sudbini, i da nam niko više ne oduzme sve, a da nam ne da ništa, poručio je Vučić.

"A ništa je danas ideja nekih velikih i moćnih, ali i onih koji im služe, da nas Kosovo prizna, ne bismo li mi priznali Kosovo. Nije nam potrebno to priznanje i nećete od Srbije dobiti gaženje po našim žrtvama, prošlosti i budućnosti. Dobićete odgovor razumnih i dogovronih lјudi, potreban nam je kompromis, treba nam ispunjavanje svih onih obaveza koje smo preuzeli i mi i Priština, a samo ih mi ispunili. I to nije naš kapric. Nije to ni fantazmagorija o nekom srpskom svetu koji hoćemo da stvorimo", poručio je on.

Vučić kaže da koliko god danas analizirali stvari i koliko god oštri i kritični bili prema sebi, našoj tadašnjoj politici, rukovodstvu, da je jasno da su SRJ i Srbija tada ostavlјene gotovo bez izbora.

"Izbor je bio jeziv ili gubitak teritorije i lјudi sa jedne strane ili potpuni nestanak srpske države, morala, časti i srpskog duha imena i prezimena. I nismo mogli da ne izgubimo. Devetnaest velikih napala je jednu malu zemlјu, SRJ, napali su Srbiju i Crnu Goru i čak i kada ne govore danas u jednoj od dve nezavisne zemlјe o tome, to su činjenice. A, ta mala zemlјa, i taj mali narod održali su im čas iz onog najvažnijeg, časti, morala i lјubavi prema slobodi koju jedan narod može da oseti. Da, pravdu da ne zaboravimo".

Ističe da će svih tih 19 velikih i danas nemušto govoriti o svom vojničkom uspehu, izbegavati odgovore na pitanja, a jedan mali, samo brojčano mali, ali veličanstveni, srpski narod, sa tugom i suzom u oku ponosno priseća svog otpora i borbe protiv 19 okrutnih i bahatih.

Kako je rekao, izgubili smo mnogo, ali obraz i srpsko srce još su tu, da čuvaju Srbiju koja je večna i neuništiva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"I izgubili smo decu, izgubili smo lјude, izgubili smo kontrolu nad velikim delom teritorije, izgubili smo milijarde zbog uništene infrastrukture i privrede. I sve što nam je ostalo bilo je telo jedne izmučene, uništene zemlјe u raspadanju, izmrcvarene, oplјačkane, izranavlјene, puste i krive, osuđene za sve što se ne samo devedesetih, nego i tokom čitave istorije, događalo", naveo je predsednik.

Dodao je da je Srbija bila zemlјe bez snage da se uspravi, podigne i radi bilo šta drugo nego da ćuti ili da sagne glavu i pokorno se izvini, za sve, pa i za svoje mrtve, za svoju ubijenu decu.

Ali, danas to više nije ta propala zemlјa, kaže Vučić i ističe da je Srbija sada ponovo pronašla i svoju snagu i svoj ponos.

"Srbija koja stvari naziva pravim imenom, koja je okrenula leđa ratu i porazima i krenula da radi, koja je ustala, stala na svoje noge i dobila svoj glas. Srbija koju čak i kada joj ne veruju, slušaju joj. Koja je sposobna, koja raste i više nije deo problema. Srbija koja jeste i biće, baš ono rešenje koje omogućava čitavom regionu život u miru i razumevanje.

Ta Srbija, danas, kada je u svetu i dalјe mnogo više bombi, nego vakcina, u region šalјe, ne bombe, nego vakcine. Danas je spremna i da ih proizvodi i za samo nekoliko meseci to će da učinimo, ali ne samo za sebe već i za druge, za ceo Balkan", naveo je predsednik.

Naglasio je da je Srbija spremna da pomogne, ali da nije spremna da ćuti niti da njeni građani budu ponovo poniženi.

Kako je naveo, pravo na to ne crpimo samo iz žrtava koje smo imali, nego i iz cinjenice da smo odavno prestali da gledamo druge i tražimo grešku i krivicu samo u njima, a ne ponekad i u sebi.

"Pogledali smo se i priznali. Svaki gubitak, svaki poraz, svaki zločin koji je neko u naše ime počinio, svaki promašaj i svaku pogrešnu politiku. I ne radimo više ništa što bilo koga moglo da ugrozi. Radimo i rastemo, jacamo sa samo jednim cilјem: da budemo najbolјi u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, nauci, sportu...", istakao je Vučić.

Navodi da i danas kada nam prete formiranjem velike Albanije, kada kažu da nema ništa od Zajednice srpskih opština, da je naše da budemo mirni, da brinemo o našem narodu na KiM, ali i da velikim i moćnim jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, da ćemo umeti da sačuvamo svoje, ne dirajući ni u šta tuđe.

"I one koji su iskoristili snagu i silu 19 bahatih i okrutnih samo molim da nam ne prete, da ne misle da je Srbija slomlјena i da neće imati snage da odgovori. Molimo vas, samo vas molimo, naše albanske komšije, da nam ne pretite i sve druge da vam u tome ne pomažu. Samo to i ništa više, a odgovraćemo pozivima na mir i kompromis i uvek dobrom volјom, jer ne želimo da imamo ponov ubijanu decu i da tuđa deca ponovo stradaju".

Naglasio je da je Srbija danas mnogo snažnija, jedinstvena i ima sve neuoporedivo snažnije nego 1999, od ekonomije do vojske.

Nikome nećemo da pretimo već samo tražimo da nas poštujete, poručio je Vučić.

Napominje da bi samo lud čovek bi to menjao za rat, za mrtvu decu, za rušenje i novi gubitak.

"Hoćemo da imamo najbliže odnose sa svima koji su u agresiji na lepu Srbiju učestvovali, oprostili smo odavno, ali ne, nećemo zaboraviti nikada i ne tražite to od nas. Tog jednog dana, svake godine, podsecaćemo i sebe i vas 19 najmoćnijih po sili i znasi,ali ne baš po časti i moralu. Da se nikada ne bi ponovilo. Ne nama, već ni jednom drugom slobodolјubivom narodu na svetu", poručio je Vučić.

Dodaje da je Srbija spremna i nudi da od celog Balkana napravi pobednika. "Da svako na njemu dobije, sve dok niko ne pokušava da samo mi budemo gubitnici".

Vučić kaže da je potrebno samo da se poštujemo, razumemo i ne pokušavamo da jedni druge ponizimo, kao i da ne diramo u ono što je svako najteže i najkrvavije platio - slobodu.

"U pravo da je imamo, da je čuvamo i da se setimo svih žrtava koje su nju ugrađene. A u našu su ugrađena i naši porazi, životi i naša deca. Prevelika je to cena da bismo o njoj ćutali. Zato što bi to značilo da smo spremni na još jedan totalni poraz, na još jedno poniženje, a nismo. I kada svi budu ćutali, mi ćemo da ponavlјamo. Jedno dete dnevno. Toliko ste nam ubijali. Tokom agresije".

Vučić navodi da zato sa posebnim pijetetom ispunjavamo našu obavezu da odamo počast svim nevinim srpskim žrtvama koje su položile svoj život na oltar otadžbine, kako civilima, tako i našim junacima, vojnicima i policajcima, herojima Košara, Prizrena, Mitrovice.

Danas za nas Srbe, dodaje, život na Kosovu liči na "Put suza" (Via Dolorosa), na uspinjanje poslednjim snagama na Golgotu.

"Ali, mi ne bismo ni bili Srbi da nismo kadri i 'na strašnom mestu postojati''. Na tlu Evrope postojala je a danas snažnija nego ikada postoji nesalomiva, nepokoleblјiva, nepokoriva i nikada pokorena Srbija. Neka je večna slava svim žrtvama NATO agresije, živela slobodna i ponosna Srbija, poručio je predsednik.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike