MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nastavak dijaloga do kraja jula
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Odsustvo odgovornosti i realnosti sa prištinske strane na sastanku

15. jun 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon nove runde razgovora u Briselu, da je dogovoreno da se dijalog nastavi do kraja jula, ali i konstatovao da ovakvom sastanku nije prisustvovao, zbog, kako kaže, odsustva odgovornosti i realnosti sa prištinske strane.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to jedna važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno komentarisati", rekao je Vučić novinarima.

Preneo je da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština.

"Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim cvrkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam žleo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora", rekao je Vučić.

On je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

"Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan za nastavak razgovora, to je veoma važno i ne postojii ništa važnije za nas od obezbeđivanja siguirnosti i bezbednosti za naš narod na KiM i poštovanja svega potpisanog", rekao je Vučić.

Beograd neće da prekine dijalog, Priština da ispuni obaveze

Presednik Srbije Alekandar Vučić rekao je danas da Beograd ne želi i nije spreman da prekine dijalog, ali da Priština ima velike obaveze koje treba da implementira i na koje su ih podsetila oba evropska predstavnika.

On je to rekao dgovarajući na engleskom jeziku na pitanje niovinarke da li će Srbija odustati od dijaloga, uz ironičnu konstataciju da je tokom današnjeg sastanka u Briselu, od prištinske strane mogao da čuje da je Isus rođen 14. februara, kada su na Kim održani izbori.

"Imamo dijalog i veoma važne pregovore. Imamo težak posao, ulažemo velike napore. Potpisani dokumenti moraju da se priznaju, implementiraju, ali to mora da se uradi na odgovarajući način, a tek nakon toga molžemo da pričamo i o drugim stvarima", rekao je Vučić.

Kada je reč o gorućem pitanju nestalih osoba, mi smo prihvatili da razmatramo pitanje nestalih i ponudili smo apsolutno sve, po principu "dobre vere" sa naše strane i rekli da gde god vi mislite da možete da nađete nestale, ići ćemo zajedno da vršimo iskopavamnja na tim mestima, kako bi pomogli prodicama nestalih.

"Oni nisu želeli da privčaju o tome, već su želeli da pričaju o Velјku Odaloviću i ni o čemu drugom", rekao je Vučić.

Mi o nestalima, Priština ne da, kažu: Odalović je Gebels

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je u razgovoru bilo reči o nestalim osobama, ali i da je po tom pitanju izostao konstruktivan pristup prištinskih predstavnika.

"Razgovarali smo o nestalim osobama. Ja sam pričao o prinicpima, tome koliko je važno da otkrijemo mesto gde je sahranjen svaki Albanac, Srbin, Albanka, Srpkinja... što je naišlo na razmevanje u potpunosti i Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka", preneo je Vučić novinarima.

Dodao je da je predstavnicima Prištine rekao da će Beograd uvek, kada oni izraze smunju, to mesto koje su označili da otvori i pokaže javnosti.

"Ja sam tražio na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo, jer imamo sumnje da se tamo nalaze ubijeni Srbi. Dve lokacije u Klini, jednu u opštini Istok, jedna je Lapušnik, Dojnice, Košare, jedna je kod Đakovice, i kod Suve reke. A oni su rekli da ne može, jer je na čelu Komisije za nestale Velјko Odalović, a on je Gering i Gebels... Ja sam rekao da više on liči na Gebelsa nego Odalović...", preneo je Vučić novinarima.

Ponovio je da nije video racionalan pristup kod prištinske strane, ali će Beograd, ističe, nastaviti da se ponaša racionalno.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike