MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Prištinska strana došla s namemom da dijaloga nema
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Prištinska strana došla s namerom da dijaloga nema

16. jun 2021. Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detalјno, temelјno o apsolutno svakom pitanju od klјučnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

„Juče je nastavlјen dijalog između Beograda i Prištine pod pokrovitelјstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvenošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor““, objasnio je on.

Vučić je istakao da je na ozbilјan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo lјudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.

Kurtijevi predlozi pokušaji da se izdejstvuje nezavisnost

Predsednik Srbije ukazao je danas na neozbilјnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlјe o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.

Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.

"Ponavlјao je - kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čcvrst i jasan odgovor - nikada", kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džo Bajdena koji je to u pismu napisao.

Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlјa i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

"Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča", kazao je predsednik.

Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelјa.

"Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom", kazao je predsednik.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

"Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali", kazao je.

Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uklјučeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.

"Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost", kaže predsednik.

Kao neverovatno ocenjujetoi to što su odbijali konstantno da ispune ono sto je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.

"Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborio, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti", navodi predsednik.

Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.

"Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog", zaklјučio je Vučić.

Dodaje da ne smatra da je nedostatak razgovora dobar za nas jer se plaši da takva vrsta neodgovornosti i neozbilјnosti može da dovede do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

Neće iskopavanje da ne bude da su Albanci činili zločine!?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je albanska strana odbila u Briselu temu nestalih na KiM i iskopavanje lokacija koja želimo da pretražimo da ne bi, kako su rekli, ispalo da su Albanci činili zločine.

Šef njihovog pregovaračkog tima za to pitanje je rekao da neće da dozvole iskopavanje, jer će to da bude glavna vesti, pa bi neko mogao da pomisli da su Albanci činili zločine, rekao je Vučić i dodao da su se svi juče u Briselu čudili na tu konstataciju.

Vučić je da Srbija ne želi ništa da krije i da je sa svoje strane izašla u susret i pretražila 21 lokaciju do sada, koje su tražili Albanci.

'Mi ne želimo da štitimo nikoga ko je činio zločine", poručio je Vučić i dodao da Beograd nije ništa krio i da je o svemu obaveštavao međunarodnu zajednicu.

Kaže da je su na od 21 lokacije na četiri mesta pronađena tela za koja se pretpostavlјa da su bili Albanci, a da je Priština do sada dozvolila iskopavanje samo na jednoj lokaciji na KiM od ukupno 11 koje mi želimo da pretražimo.

Na poslednjoj lokaciji Kiževak je pronađeno 11 ostataka dva tela za koje je utvrđeno da su Albanci, na osnovu DNK analize.

Naveo je da naša strana traži da se pretraži lokacija Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Balјevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja Đakovice.

Ni za jednu od ovih lokacija još nismo dobili odgovor od prištinske strane, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je Priština dozvolila samo da se pretraži lokacija Bunker kod Đakovice gde je pronađeno sedam tela srpskih žrtava, iz porodice Šutaković i Petrković.

Predsednik je naglasio da je rešavanje pitanje nestalih veoma važno za mir i stabilnost i veće povrenje Srba i Albanaca.

Ipak, njihov klјučni argument je bio da to nije suština već da se smeni Velјko Odalović u našoj komisiji za nestale, rekao je Vučić i dodao da je regovao preooštro kada je Kurti nazvao Odalovića Geringom i Gebelsom i tražio da ga sklonimo.

"Prosto sam bio iznenađen da neko može da koristi takav rečnik i da se tako odnosi prema jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlјe, što sve Kosovo nije", dodao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike