MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Od rešenja kosovsko-metohijskog problema zavisi budućnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Od rešenja kosovsko-metohijskog problema zavisi budućnost

22. jun 2021. Izvor: Tanjug

Od toga kako naša generacija bude rešavala pitanje Kosova i Metohije zavisi budućnost naše dece i naše države, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na Posebnoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj informiše građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Poslanici su predsednika Vučića, po ulasku u salu, dočekali aplauzom.

Pored Vučića, sednici prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ministri Nikola Selaković i Marija Obradović, predstavnici Srpske liste, predsednici opština sa KiM

Vučić, podnoseći izveštaj o KiM, rekao je da danas pred nama nije lak zadatak i nije vreme za svečarsko raspoloženje, nije vreme za prevelika očekivanja ili očekivanja koja nisu u sladu sa realnošću koja nas okružuju.

Zahvalio se svima koji su svesni važnosti pitanja KiM za Srbiju i naš narod u celini.

Reč je o pitanju koja je u podtekstu gotovo svake naše političke teme, svakog našeg državnotvornog napora, ali mnogo dublјe sustinskog, identitetskog, ekonomskog, i svakog drugoh pitanja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da oni koji misle da odlaganjima, kupovinom vremena, iako smo to mnogo manje radili od druge strane, a morali smo ponekad da činimo, možemo rešiti to pitanje, moram kazati problem nismo rešili.

„Moraćemo da nastavimo da ga rešavamo odgovorno sa strateškim poglednom u budućnost i svesti o tome kako želimo zemlјu da ostavimo potomcima“, rekao je on.

Vučić je istako da je to dug prema svakom pripadniku našeg narodu u zemlјi i rasejanju.

Ne treba nam zamrznuti konflikt na KiM, neko može da ga odmrzne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da nama nije potreban zamrznuti konflikt na KiM , jer ako ne dođe do kompromisnog rešenja možemo da dođemo u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je predstavlјajući poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na KiM rekao da je da lјudi u Beogradu koji sede po kafićima lako pričaju o tome kako nam je potreban zamrznuti konflit, ali da tako ne misli naš narod koji živi u teškim uslovima na KiM i pogotovo u srpskim enklavama.

"Oni ne žive na način kao mi ovde, već mnogo teže i zato žele da pregovori postoje da bismo mogli bilo kada u bućnosti da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Ako ne, onda ćemo doći u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt", naveo je Vučić.

Predsednk ističe da to nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažnuji već da je pitanje ko ima pravo i ko želi ili ne želi da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima sanducima ili da učini sve što je moguće da takvu situaciju izbegne.

Vučić dodaje da može, takođe, u Beogradu da čuje kako je bitno samo da što više prolazi vreme po pitanju KiM pošto ćemo mi biti sve jači Kosovo sve slabije.

Kako kaže, ekonomski je to tacno, a pitanje da li je tačno i politički.

Vučić napominje da zapadne slile svoj sud neće promeniti šta god da se desi i da će se i dalјe zalagati za nezavisno Kosovo ili otceplјenje Kosova od Srbije po svaku cenu.

Nemamo pravo da osiono pregovaramo sa Prištinom,zbog Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje šta naša država može da učini da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenio da Beograd nema prava na arogantan pristup u pregovorima sa Prištinom, bez obzira što oni misle da to pravo imaju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je na posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije na kojoj informiše građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na Kosovu i Metohiji, kazao i da je sam sebi zamerio što je u jednom trenutku reagovao emocionalno i nepotrebnim uvredama odgovorio drugoj strani.

"Imamo li pravo na arogantan, osion i bahat pristup u pregovorima sa Prištinom, oni misle da ga imaju, ja mislim da ga nemamo i sebi sam zamerio što sam u jednom trenutku slušajući najteže uvrede na račun Srbije i na račun lјudi iz sistema države Srbije, ničim potkreplјene optužbe, reagovao burno i uzvratio ružnim nepotrebnim uvredama drugoj strani", kazao je Vučić.

Dodao je da je živ čovek i da ponekad emocionalno reaguje.

"Ponekada ne možete da trpite da tri sata slušate gluposti, neistine, nepoštovanje svega što je dogovoreno, neuvažavanje činjenica, nepoštovanje onoga što su sami potpisali i prihvatili, a da ne reagujete", kazao je Vučić.

Danas je na KiM odnos Srba i Albanaca jedan prema 15

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skupštini Srbije da trenutno na KiM, prema našim podacima, nema više od 95.000 Srba, niti više od 1,35 miliona Albanaca.

Danas je na KiM odnos Srba i Albanaca jedan prema 15, što govori o težini situacije sa kojim se suočava naš narod i država na KiM, rekao je on.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Srbi su od dominatnog naroda na KiM, u Srednjem veku, došli do 11 odsto 1991. godine", rekao je Vučić dodajući da ih je posle bilo i manje, a naročito nakon poslednjeg velikog egzodusa Srba i dolaska međuanrodnih snaga.

Vučić je predstavlјajući poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na KiM rekao da su naše računice o tome koliko trenutno ima Srba i Albanaca na KiM najtačnije i najprofesionalnije urađene, bez obzira na sve neistine i preterivanja sa naše i njihove strane u pogledu broja Srba i Albanaca.

"Mi smo posle Drugog svetskog rata u popisima imali između 21 i 26 odsto Srba na KiM, ali prosečno oko 23 odsto srpskog živlјa, a zajedno sa Crnogorcima i Jugoslovenima gotovo 30 dosto. Danas je na KiM odnos Srba i Albanaca jedan prema 15, što govori o težini situacije sa kojim se suočava naš narod i država na KiM", kazao je Vučić.

Ističe da je puno urađeno da se pomogne našem narodu na KiM i da smo prosečno davali godišnje oko 500 miliona evra za naš narod na KiM, a da smo 2020. i da ćemo 2021. završiti sa više od 750 i čak 800 miliona evra datih našem narodu na KiM.

Podseća da lekari, nastavnici i drugi dobijaju za 50 odsto veća primanja na KiM nego u centralnoj Srbiji, ali da se i dalјe Srbi iselјavaju sa Kosova i da taj trend država nije uspela da promeni.

Kaže da je taj odliv stanovništva, ipak, manji nego 2000-tih godina, ali da i dalјe Srbi sa KiM odlaze u Kragujevac, Kralјevo, Kruševac, Smederevo, Beograd i druge gradove centralne Srbije očekujući bolјi život i sigurnost.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike