MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Na KiM ulagali u kuće, infrastrukturne projekte...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Na KiM ulagali u kuće, infrastrukturne projekte...

22. jun 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas u Skupštini Srbije podatke o ulaganjima u kapitalne i infrastrukturne projekte na Kosovu i Metohiji od maja 2019. godine i dodao za šta je novac određen rebalansom budžeta Srbije za ovu godinu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je, na Petoj posebnoj sednici Skupštine Srbije gde izveštava građane i poslanike o situaciji na KiM posle pregovora u Briselu, kazao da je u južnoj pokrajini ulagano i u stambene kuće, zgrade, ali i infratsrukturne projekte, bolnice, škole...

Na KiM je u prethodnom izveštajnom periodu od maja 2019. izgrađeno i kapitalno rekonstruisano 1.467 stambenih jedinica, izgrađeno je i rekonstruisano 99 kuća i 566 stanova u okviru 42 zgrade, a isporučena je pomoć u građevinskom materijalu za 802 domaćinstva, kazao je predsednik.

Dodaje da se samo 2021. godine uprkos pandemiji korona virusa gradi 17 novih zgrada sa stanovima namenjenim mladim bračnim parovima, socijalno ugroženim porodicama, raselјenim licima.

Privodi se kraju izgradnja naselјa Sunčana dolina na lokaciji Mali Zvečan u iznosu gotovo dve milijarde dinara, kakao je naveo Vučić dodajući da je ukupan iznos za to naselјe koji je izdvojen 3,5 mijlijarde dinara od 2015. godine.

U tom naselјu, predsednik kaže, biće obezbeđeni uslovi za život i rad između 1.200 i 1.500 osoba, za oko 350, 400 porodica i to kroz izgardnju objekata saobraćajne infrastrukture, 135 stambenih objekata i pratećih javnih objekata, škola, tržnica, domova kulture, terena i obdaništa.

Vučić podseća da je završen regionalni vodovod koji povezuje Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu i kaže da je vrednost te investicije 1,564 milijardi dinara.

Takođe, realizovan je i projekat rešavanja kompletne sekunadarne vodovodne mreže na teritori opština Zubin Potok i Zvečan, a u završnoj fazi su radovi na izgradni zdravstveno rekreativnog kompleksa Rasjka banja u Banjskoj.

Vučić navodi da su u tom kompleksu završeni radovi na otvorenim bazenima, velnes i spa centar, izgrađen novi hotel, ulica sa rasvetom, panoramsko stepenište prema manastiru, a u toku je završtek radova na uređenju naselјa Banjska sa banjom Rajska banja.

U okviru Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica izgrađena je i opremlјena laboratorija za PCR testiranje na prisustvo korona virusa, naveo je predsednik i dodao da su sanirane i adaprirane tri osnovne škole u Leposaviću, izgrađen je učenički dom za Polјoprivrednu školu u Lešku.

"Posebnu brigu o našem narodu izrazili smo kroz rezbalans budžeta kojim smo opredili dodatne četiri milijarde dinara za kapitalne projekte i jednokratnu finansijsku pomoć za naš narod, za sve pripadnike našeg naroda i posebno za one koji teško žive - nezaposlenima, po 200 evra po glavi stanovnika što je opet veća pomoć nego bilo gde u centralnoj Srbiji", kazao je Vučić.

Novcem od rebalnsa biće finasirana izgradnja dečijeg obdaništa u Goraždevcu u iznosu od 36,757 miliona dinara, kao i obdanište u Novom Banovcu.

Od velikih projekata, Vučić je izdvojio početak izgradnje Kliničko - bolničkog centra Priština u Gračanici u iznosu od šest miliona dinara, koji je izmešten iz Prištine 1999. u Gračanicu i od tada funkcioniše u privremenom prostoru koji je adaptiran za pružanje medicinskih usluga za preko 60.000 lјudi koji gravitiraju ka toj zdravstvenoj ustanovi.

Takođe, odvojena su i sredstva za kapitalnu rekonstrukciju Kliničko - bolničko centra u Kosovskoj Mitrovici, za šta je izdvojeno milijardu i 250 miliona dinara.

Počela je i prva pripremna faza radova za zgradu Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a zgrada je namenjena za rektorat, prirodno matematički fakultet, ekonomski i pravni fakultet.

"Na ovu zgradu čekamo više od 20 godina i uložićemo 792 miliona dinara", kazao je predsednik.

Vučić je dodao i da će biti realizovan projekat sanacije i prevencije od poplava na teritoriji autonomne pokrajine.

Vučić: Nudili vakcine svima, nismo delili građane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučih rekao je danas da je do sada u srpskim sredinama na KiM 25 500 lјudi vakcinisano, a više od 22 600 primilo je drugu dozu.

Starijih od 60 godina drugu dozu je primlo 67 odsto građana, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije i ukazao da je Srbija ponudila vakcine svima na KiM, ali da su prištinske vlasti to odbile. "Oni su delili građane, mi nismo", napomenuo je i doda da je zato vakcinacija morala da se izmesti u okolne opštine u centralnoj Srbiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Napomenuo je da je dodatna pomoć od 3 000 dinara za vakcinisane kao i paketi pomoći bila obezbeđena i za građane na KiM.

Govoreći o izdvajanjima Srbije za KiM, naveo je i da je uloženo u objekte SPC kao i u 246 kulturnih manifestacija.

Naveo je da je u te projekte među kojima je i 37 manastira i crkava, kao i narodne kuhinje uloženo 248 miliona dinara.

Vučić je precizirao da je uloženo u radove u manastiru Gračanica, od 72, 520 miliona dinara, a za Visoke Dečane, 19, 399 miliiona dinara.

Ukazao je da prištinske vlasti ne priznaju ni svoje sudske odluke kada je u pitanju zemlјište tog manastira, a svakog dana stižu pretnje iz Pristane i drugih krajeva, napominjući da se tu čuvaju koreni srpstva.

Vučić je naveo da je uloženo u radove i u manastir u Brnjaku, bogosloviju Kirila i Metohije, Pećku patrijaršija 31 milion dinara, kao i za Banjsku, manastir Devič, Budisavce, Bogorodicu Ljevišku...

Napominje da je ulagano i za bezbednost dece u školama, kao i u zdravstvo navodeći nova sanitetksa vozila i posao za više od 90 lekara i više od 400 medicisnkih sestara.

Posebno je istakao pomoć za natalitet u srspkim sredina, 10 000 dinara za svako novorođeno dete. Kaže da je dato 22 miliona dinara za 2 249 dece.

Vučić najavlјuje da će vladi uputiti zahtev da u srpskim sredinama poveća sredstva za novorođenu decu.

Kada je u pitanju polјoprivreda naveo je da je ove godine izdvojeno 750 miliona dinara, za mehanizaciju, stočni fond...i da je pomoć dobilo 1600 polјoprivrednih domaćinstava.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike