MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Teški razgovori u Briselu, srpski tim se borio argumentima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Teški razgovori u Briselu, srpski tim se borio argumentima

07. jul 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je šef delegacije Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom rekao je danas u Briselu da razgovori nisu bili laki i da je srpski tim insistirao na tome da se ispuni sve što je dogovreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština, kao i da je pokrenuo pitanje nestalih osoba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Iza nas je tri i po sata veoma teških razgovora, to samo govori u kakvoj poziciji se danas država Srbija nalazi, ali verujte naš tim se borio habro i odlučno i najbitnije argumentovano.

Mi dobro razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i zato težimo kompromisnom rešenju", rekao je Petković za Tanjug posle nove runde dijaloga na tehničkom nivou.

On je naveo da razgovori nimalo nisu bili laki i da je na momente bilo čak i vređanja od albanske strane.

"Mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, vrlo argumentovano, snažno, i sa činjenicama ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo drugoj strani", naveo je Petković dodajući da je naša prezentacija trajala gotovo dva sata i da je srpska strana govorila pre svega o formiranju ZSO s obzirom da juče navršeno 3000 dan kako je potpisan Briselski sporazum i kako ZSO nije formirana, a to je pre svega odgovornost Prištine.

"Govorili smo i o pitanju energetike, o incidentima na KiM, o pravosuđu", rekao je Petković za Tanjug navodeći da je prištinska strana imala prezentaciju oko 20 minuta, a da ni rečju nisu pomenuli nestale osobe.

"Vidimo i danas, juče i prethodnih dana kako albanski političari na sva zvona govore o zločinima, o pitanju nestalih, a kada dođu u Brisel i kada konkretno treba da se odgovara na pitanje kako da rešimo to pitanje, kako da pronađemo sve nestale, nijednom rečju u prezentaciji Prištine nije pokrenuto to pitanje", rekao je Petković.

On je naveo da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je to civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno.

"Kada reč o formiranju ZSO , mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova, ako hoćemo da idemo dalјe, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KiM, jer brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrduiju koliko je neophodno formiranje ZSO", istakao je Petković.

On je naveo i da je prištinska strana u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim pitanjima.

On je istakao d aje neprihvatlјivo da se ne pominju ZSO i sva druga pitanja koje je srpska delegacija pokrenula, navodeći nestale, interno raselјene, kao što je Dragica Gašić iz Đakovice.

"Bilo je veoma teško, napeto, a mi smo tu da se borimo za interese srpskog naroda na KiM", poručio je Petković.

Petković je rekao da su oni govorili o tome da ne postoje trgovinske barijere, a da je on pokazao sliku malog Nikole Periće, i pitao ih šta govore rane na dečaku od 13 godina.

"On je simbol stradanja svih naših lјudi u poslednje vreme, imamo 75 incidenata samo od početka godine i zato je važno da pregovaramo", rekao je Petković i dodao je sve to preneo pregovaraču iz Prištine Besniku Bislјimiju.

"On je rekao ne želim da te slušam, a ja sam rekao, ja želim da vas slušam jer moramo da razgovaramo. Sudbina je opredelila da srpski i albanski narod živi na KiM, moramo da tragamo za rešenjima", naveo je Petković.

On je rekao da su se bez obzira na svu emotivnost, složili da treba da se ide u pravcu razgovora, i da i prištinska strana polako shvata koliko je neophodno da dođe do ispunjenja prethodno postignutih sporazuma.

Zato se zahvalјujem Miroslavu Lajčaku i njegovom timu, koji je bio konstruktivan i ponovio sve ono na čemu insistiramo, da ugovori moraju da se poštuju i da ako hoćemo dalјe, mora ZSO da se ispuni i sve dogovoreno", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike