MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Vučić će u Briselu insistirati na formiranju ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Vučić će u Briselu insistirati na formiranju ZSO

18. jul 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) zato što je to ''duša'' Briselskog sporazuma i temelј oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

''Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa'', rekao je Petković novinarima u Beogradu gde je na Orlovačkom groblјu prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu na KiM pre 23 godine.

Petković, koji će u ponedelјak biti u Briselu kao član delegacije Beograda, podsetio je da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013.godine naglasivšu i da Evropska unija snosi odgovornost za to što ZSO nije forimirana.

Petković je rekao da će delegacija Beograda, predvođena predsednikom Vučićem, u Briselu insistirati i na drugim važnim pitanjima, uklјučujući i pitanje nestalih ističući da je važno da to pitanje konačno bude rešeno.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih , ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

''Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga rekao:pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine'', rekao je Petković.

Kako kaže, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu na KiM, ali da to ne čcini samo prištinska strana, nego i oni koji je podržavaju i ne dozvolјavaju da se ''ukalјa'' ideja o, dodaje Petković, navodnoj uspešnoj priči tzv.Kosova.

''Ne sporimo da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali to što se ističu samo jedne žrtve i da se prave razlike, da imamo žrtve prvog i drugog reda jasno govori o pravoj nameri onih koji bi da sakriju sve zločine koji su se desili nad Srbima na KiM'', naveo je Petković.

Petković: Kurti se vara, ako misli da kadrira u Vladi Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da to što je predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Velјku Odaloviću, jutros zabranjeno da uđe na KiM potvrđuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Petković je poručio premijeru prištinskih institucija Alјbinu Kurtiju, koji je na prethodnoj rundi dijaloga Odalovića nazvao ''Gebelsom i Geringom'', da se ''grdno vara'' ako misli da će zabranjivanjem Odaloviću da uđe na KiM da ''kadrira'' u Vladi Srbije.

''Srbiju danas vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je suverena država i samostalno donosi odluke. Jedino ćemo mi odlučivati ko će biti na kojoj poziciji'', rekao je Petković novinarima u Beogradu, gde je prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu pre 23 godine.

Naveo je da su Srbi mnogo postradali na KiM i da će delegacija Beograda sutra u Briselu insistirati na temi nestalih i da je beogradska strana ta koja insistira na tome da se pronađu svi nestali, dok, kako kaže, prištinska strana to čini samo ''za medije''.

''Da je Prištini zaista stalo do pronalaska svih nestalih, otkopali bi još devet lokacija koje Beograd traži da se istraže, a nijedna nije istražena'', rekao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike