MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Strategija Prištine da ukine dijalog, insistirali smo na bezbednosti Srba
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Strategija Prištine da ukine dijalog, insistirali smo na bezbednosti Srba

19. jul 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija tokom današnjeg sastanka u Briselu prihvatila tri predloga EU bez ikakvih amandmana, što Albanci nisu hteli.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Predsedništvo Srbije

Kako je ocenio nakon današnjeg razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Alјbinom Kurtijem, poslednji put kada je bio u Briselu mislio je da ne može da se ima lošiji sastanak, ali danas se uverio da može.

"Mi smo dobili predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima. Srbija se u potpunosti usaglasila sa onim što je EU predložila, sa sve tri tačke bez ijedne zamerke, čak smo prihvatili i neke želјe Albanaca, ali Albanci nisu hteli", kazao je Vučić novinarima nakon završenog sastanka.

Kako je naveo, predlozi EU su da se intenziviraju napore na identifikovanju ostataka nestalih, zatim da se obe strane suzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilazuju situaciju na terenu i treće da se redovno sastaju glavni pregovarači jednom mesečno.

"Posebno interesantsno je da nisu hteli da prihvate drugu tačku, uslovlјavali su sve vreme novim političkim kriterijumima. Suština je da je Srbija kriva za tri genocida, prvi koji se desio 1878. godine kada je Srbija stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu", kazao je Vučić dodajući da je Kurti objašnjavao i kako albanska prezimena vuku korene iz toponima mesta u Srbiji.

Prema rečima Vučića, Kurti je nakon toga pričao o genocidu koji je Srbija počinila za vreme Balkanskih ratova ili Prvog svetskog rata i trećem 1999. godine.

"Tražili su samo da Srbija odgovara za svoju prošlost, tražili su da se u dijalog uklјuči Nataša Kandić i pozivali su se sve vreme na nju i neke izjave Nenada Čanka", kazao je predsednik.

Dodao je da su opet pokrenuli priču o Velјku Odaloviću.

"Mi smo hteli da razgovaramo o nestalima, da razgovaramo o tome da se urade DNK analize da se zadovolјe porodice. Nisu hteli da prihvate", kazao je.

Vučić je rekao da je razgovor vrlo neprijatan u svakom smislu, ali da je jasno i da ne želi da prihvati ocenu onih koji bi rekli da je krivica pođednaka, jer krivice Beograda nema.

"Naše krivice nema, mi smo 100-procentno prihvatili sve što je EU napisala, bez amandmana, ali neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica, koju su izbegli da prihvate", rekao je Vučić.

To je, ponavlјa, rečenica da će da se uzdržavaju od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu.

"Ni oko čega nismo mogli, zahvalјujući jasnoj, unapred pripremlјenoj odluci albanske strane da se dogovorimo", rekao je Vučić.

Poručio je da je Beograd spreman za dijalog, koji će nastaviti, ali i istakao da je danas zabrunutiji za bezbednost Srba na KiM.

Vučić: Strategija Prištine da obesmisli i ukine dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je strategija Prištine da obesmisli dijalog i da ga na kraju potpuno ukine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Predsedništvo Srbije

„Nјihova strategija je da se u potpunosti obesmisli dijalog i na kraju ukine, da se u međurmenu dogodi nešto što nisam u stanju dovolјno da vidim gde je njihovo rešenje“, objasnio je on.

Naglasio je da nove prištinske vlasti nisu spremne na ozbilјan dijalog.

„Kada sam čuo prvu rečenicu znao sam šta će biti. Mislio sam da će biti ovako, ali sam se nadao da će biti drugačije“, dodao je Vučić.

Vučić: Priština podstiče atmosferu u kojoj će Srbi biti ugroženi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju nove runde dijaloga sa Prištinom, da nove prištinske vlasti očigledno žele atmosferu u kojoj će se Srbi osećati ugroženo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Predsedništvo Srbije

Preneo je da je delegacija iz Beograda u Brisel donela listu 80 incidenata teških po bezbednost Srba na KiM. koji su se dogodili od početka ove godine.

To je već sada u julu više nego što smo imali tokom cele 2020. godine“, naglasio je on.

Vučić je rekao da to govori o užasno promenjenoj atmosferi na KiM, kao i da prištinske vlasti žele atmosferu u kojoj će se Srbi osećati ugroženo.

Lista incidenata uz fotografije malog Nikole Perića i drugih, kazao je, dostavlјena je šefu evropske diplomatije Zzozepu Borelјu, i izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

„To je ono što smo mogli da uradimo, ne zato što smo želeli nekome krivicu na glavu da stavimo već što smo želeli da uzkažemo na trend rasta nasilјa nad Srbima“, naglasio je Vučić dodajući da strah među Srbima postaje sve veći.

Rekao je da će Beograd uvek biti spreman da razgovara o svemu, dok drugi neće, ali da se sve svodi samo na jedno te isto, a to je da će neko naterati Srbiju da prizna Kosovo.

Vučić: Insistirao sam na ZSO, nisu je ni spomenuli...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjem sastanku u Briselu insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Priština o tome ne želi ni da razgovara.

"Insistirao sam na ZSO, to je bila prva tačka o kojoj sam govorio. Mislite da su to pomenuli? Ne. Nego - Srbi su počinili genodic 1878. godine, da ne govorim kakvu su literaturu doneli da to potkrepe...", rekao je Vučić novinarima nakon nove runde dijaloga u Briselu.

A, kada ih pitate za arhive OVK, kažu da to nemaju, samo da se ne sazna gde su pokopani mrtvi Srbi, istakao je predsednik Srbije.

"Mi smo u teškoj poziciji, jer je većina zemalјa EU priznala Kosovo, i koliko god da smo u pravu, i pokušavamo da pronađemo način za razgovor i rešenja, ne vredi...", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike