MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurtijev šou osmišlјen da natera Beograd na reakciju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kurtijev šou osmišlјen da natera Beograd na reakciju

20. jul 2021. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da je ceo politički šou Alјbina Kurtija u Briselu osmišlјen da se srpska strana natera na reakciju. Strahujemo za mir i bezbednost na KiM u srpskoj sredini nakon što je Kurti odbio da prihvati drugu tačku predloga Evropske unije, kaže Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Druga runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou završena je juče bez pomaka.

U razgovorima u Briselu učestvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Petar Petković je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić od samog početka tog političkog procesa razgovarao sa Tačijem, Hotijem, Mustafom, ali da su razgovori sa Alјbinom Kurtijem "čudo neviđeno".

"To možete da pitate i predstavnike EU, Lajčaka i Borelјa. Za sastanak na visokom političkom nivou, pripremali smo se još na tehničkom razgovoru, koji je bio 7. jula", kaže Petković.

"Tada smo dobili nacrt od EU oko čega treba da se saglasimo, reč je o tri tačke i tri rečenice i u njima nema ništa sporno i da neko ko to odbija jasno je da ne misli o miru i da ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", istakao je Petković.

Petković ukazuje na ono što je predložila EU – obe strane su se saglasile da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, da se uzdrže od jednostranih radnji i poteza koje imaju potencijal da destabilizuju situaciju na terenu, i treća tačka – da će se redovno održavati sastanci glavnih pregovarača uz posredstvo EU.

Petković kaže da se Kurti saglasio samo sa trećom tačkom, dve tačke nije želeo da razmatra jer je insistirao na suočavanju sa prošlošću, pa krenuo da govori o tri genocida.

"Vučić argumentovano i smireno odgovarao Kurtiju"

Na sve provokacije, uvrede, Vučić je argumentovano i smireno odgovarao Kurtiju, jer ceo politički šou Kurtija, kako kaže Petković, bio je da se srpska strana natera na reakciju.

"Bilo je trenutaka kada smo u toku razgovora mogli sto puta da ustanemo i odemo, mi smo ostali, predsednik je ostao da sedi i pokaže punu posvećenost Beograda dijalogu. Umesto da razgovara o ove tri tačke koje je predložila EU, Kurti izlazi sa svojim papirom i davao ga Borelјu, on pita o kom papiru je reč – niko to nije pročitao, video", rekao je Petković.

"Bojimo se za mir i bezbednost Srba na KiM jer nas plaši činjenica da je Kurti odbio drugu tačku: da se ne dozvolјavaju nikakve jednostrane akcije", istakao je Petković.

To daje prostor Kurtiju, kako kaže Petković, da ugrožava bezbednost Srba na KiM, a predsednik je na samom početku dao predstavnicima EU na engleskom jeziku tačno navedenih 80 icidenata sa datumima, imenima lјudi – napada na Srbe i njihovu imovinu i imovinu SPC.

Prema njegovim rečima, kada je Borelј pogledo spisak, začudio se.

"Kurti generiše nasilјe prema Srbima"

"U protekloj godini bilo je ukupno 80 incidenata u 12 meseca, povećao se broj incidenata prema Srbima, između ostalog jer je Kurti došao na vlast u Prištini, on generiše nasilјe prema Srbima", kaže Petković.

Predsednik je pomenuo i slučaj Dragice Gašić u Đakovici, slučaj malog Nikole Perića, koga su prebili u Gojbulјi, slučaj Ranka Bacića, koji je prebijen kod Kline.

Govoreći o tome ko Kurtiju daje krila za takvo ponašanje, Petković kaže da su Lajčak i Borelј bili konstruktivni i pokušavali u više navrata da ga vrate Kurtija u tok dijaloga.

Dodaje da je Kurti mahao knjigama Nataše Kandić, govorio o tri genocida koje je navodno počinila Srbija.

"Svi su se samo gledali, Borelј nije mogao da razume o čemu priča Kurti, rekao je – hajde da idemo u pravcu budućnosti", ukazao je Petković.

"Pominjao je nakakve žrtve Albanaca u Orahovcu, predsednik mu je rekao juče smo obeležili 23 godine od stradanja 84 Srba u Orahovcu, tokom '98. i '99. – 14 članova porodice Kostić. Kakav je probem da se odgovorimo o pitanju nestalih, ni to Kurti nije hteo", kaže direktor Kancelarije za KiM.

"Kada pomenete i kažete – hajde da istražimo sve lokacije za koje postoji sumnja da se u njima nalaze oni koji su pokopani, Kurti to neće, kaže da taj posao ne može da obavlјa Velјko Odalović, on je Miloševićev zločinac. Ne može Kurti da kadrira u Vladi Srbije, niti dok je predsednik Vučić iko može da donosi odluke osim ove vlasti, jer smo suverena i nezavisna država koja samostalno donosi odluke", rekao je Petković.

Da ste bili sa mnom u sobi gde su se vodili razgovori, bili biste ponosni na Vučića kako je hrabro branio interese Srbije, srpskog naroda na KiM, bilo je 100 puta prilike da predsednik ode, ali sve je izdržao jer vodi računa o miru i stabilnosti, podvukao je Petković.

U jednom trenutku je Borelј rekao Kurtiju – taj vaš papir Beograd ne može da potpiše, ispričao je Petković.

Prema njegovim rečima, sve je isklјučivo uvezano na taj način da Srbija prizna tzv. nezavisno Kosovo.

"Borićemo se za naš narod na KiM u okviru samog dijaloga"

Da je na dnevnom redu bila rečenica da se saglasimo da je juče bio ponedelјak, to sa Kurtijem bi bilo nemoguće, rekao je Petković.

"Niste mogli da se dogovorite da je juče bio ponedelјak, sve je neizvesno, da li Kurti stoji sam iza ovakvog ponašanja, ne znam. Borićemo se za naš narod na KiM u okviru samog dijaloga", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što je Kurti rekao da je podelio tri knjige je apsolutna laž, on je samo mahao svojim knjigama.

"Kada smo pokazali mapu još devet lokacija koje treba da budu istažene na KiM, neće da priča, kaže da ne postoji arhiva OVK", kaže Petković.

"Civilizacijsko je pitanje da se pronađu nestali i da se predaju tela porodicama, rekli smo Kurtiju – kažite gde je to mesto gde treba da kopamo", podvukao je Petković.

Petković je rekao da je glavna tema formiranje ZSO, jer bez toga nema kolektivnih prava, Kurti preti, vređa, ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa.

"Očekujem od međunarodne zajednice, između ostalog, da uvidi težinu problema gde nije kriv Beograd, spremni smo od A do Š da prihvatimo sva tri predloga EU, gospodin Borelј je jasno video na kojoj strani je krivac. Oni su dužni da izvrše pritisak na Prištinu kako bi sačuvali mir i bezbednost na KiM", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike