MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Jedan od najtežih dana za naš narod na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Jedan od najtežih dana za naš narod na KiM

20. septembar 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke o tablicama i raspoređivanja jedinica ROSU na severu KiM, izjavio je da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji ukazujući da je situacija veoma ozbilјna i teška.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Kada imate posla sa lјudima koji nisu odgovorni, a kojima je jedini cilј kako da prošire moć, vlast, a ne da učine nešto dobro za građane, dođete teško do racionalnih rešenja", kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je naveo, Beograd je još sinoć znao da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na sever Kosova.

Kako je rekao, jutros nešto posle šest časova te snage su prešle na sever KiM i to je po šesti put kako se to desilo.

"To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavlјenih na mnogo mesta koji su valјda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima", naveo je.

Vučić je istakao da se sa Beogradom niko nije dogovarao i navodi da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine.

Podsetio je na sporazume iz 2011. i 2016. godine koji su se ticali istog pitanja, to su četiri sporazuma o slobodi kretanja.

Kako je objasnio, radi se o KS tablicama kojima je produžavana pravna snaga od 2011. do 2016, pa do 2021. godine.

Ukazao je na to da je sve to vreme osnovna obaveza Prištine bila formiranje ZSO.

"Onda su oni na jedan volšeban i čudesan način protumačili nešto što apsolutno nigde ne piše, osim što je u glavi Alјbina Kurtija, pa je zamislio novo pravilo", kazao je Vučić.

Pojašnjava da više nije problem samo u KS ili PR tablicama, već u tablicama iz centralne Srbije.

"Problem je da naiđe automobil vranjskih tablica, ambulanta kola koja su vozila bolesnike, zaustavili su vozilo i zatim skinuli tablice jedne međunarodno priznate države, članice UN, zato što im se ne sviđaju i kažu mi njima stavlјamo stikere, oni će nama tablice", naveo je predsednik.

Ističe da to nigde ne piše, niti je ikada pisalo i naglašava da to ne piše ni u jednom dokumentu.

"Onda su rešili da sve to sprovedu uz silu i ceo dan su demonstrirali silu i na Jarinju i na Brnjaku", kazao je Vučić.

Vučić ukazao koje sve tačke sporazumna krši Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je večeras u obraćanju javnosti u kojim sve tačkama Priština krši postignuti Briselski sporazum, ističući pre svega formiranje ZSO i regionalne policije Sever.

On je na konferenciji za novinare rekao da Priština već 3.076 dana odbija da formira ZSO što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

"Koga briga za to. Kažu mogla bi da bude formirana kao NVO bez ovlašćenja. A kada njihov Ustavni sud kaže vratite zemlјu manastiru Dečani oni kažu ne i da je to protviustavno", rekao je Vučić.

Kao drugu tačku koja nije ispunjena iz Sporazuma, Vučić je naveo formiranje regionalne policije Sever, koja bi bila formirana u skladu sa etničkom strukturom što bi značilo da Srbi čine 96 odsto policije i skrenuo pažnju na to kako kako je uslov za sve formiranje ZSO.

" ZSO predlaže komandira te policije, ali ZSO ne postoji i mi 8 godina ne možemo da je formiramo. I sve vreme su glavni lјudi policije u vd stanju i nikada neće izaći iz njega jer nisu formirali ZSO. Mislite da je ikoga briga. Ne jer Srbi moraju da ćute jer kada to prestanu onda će voditi kampanju kao protiv mene prethodnih 10 dana", rekao je Vučić.

On je povodom današnje akcije, rekao da su jedinice sa specijalnim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije.

Kao treću tačku koju Priština nije ispunila, Vučić je naveo pravosuđe jer Priština godinama ne poštuje nadležnost Apelacionog suda u Mitrovici.

"Dodatno kršenje u pravosuđu je kada sude u predmetima iz srpskih opština gde po Sporazumu u sudskom veću mora da bude u 2/3 Srba. Videli ste na suđenju Ivanu Todosijeviću šta je bilo. Hoće svima da nam začepe gubicu", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju nestalih, koje je Priština insistirala da bude na stolu tokom dijaloga, on je kazao da je Beograd na to pristao, ali je onda Priština tražila izuzeće Velјka Odalovića.

"Zamislite da mi njima kažemo razgovaraćemo kada smenite Kurtija, Tačija ili Hotija, kao da su oni moralni čistunciu. Razgovarao sam sa Borelјom o ovoj situaciji odbio sam neke od njihovih predloge " rekao je Vučić i najavio da će to objasniti kasnije.

Priština je 2013. godine "kukala" kako žele da Srbi učestvuju na izborima, a od tada im onemogućavaju da glasaju ako nemaju njihova dokumenta, poništavaju glasove ako procene da im ne odgovara za koga su glasali, rekao je Vučić govoreći o tački 5.

On je dalјe naveo da nisu licencirane srpske kompanije kao Elektrosever, navodeći da postoje različita tumačenja oko prenosne mreže i distribucije.

Vučić je rekao da je Priština prekršila i Sporazum o katastru, tako što se, kaže, legalizuje otimačina od građana Srbije.

Objasnio je da Srbi ne mogu da se vrate u svoje stanove, jer u njima žive Albanci, a ako ih tuže, onda Albanci dovedu svoje svedoke.

"Ima na hilјade takvih slučajeva. Eto tako poštuju Sporazum o katastru", istakao je Vučić.

Najmanji problem bi trebalo da predstavlјa Sporazum o diplomi, ali nije tako, rekao je Vučić i dodao da Priština neće da prizna naše diplome, i to prištinskog univerziteta.

Krše i Sporazum o slobodi kretanja, naveo je Vučić, dodajući da su već 2020. godine zabranili i statusno neutralnu registraciju.

Govoreći o Sporazumu o zvaničnim posetama, Vučić je objasnio kako Priština o tome odlučuje.

"Kad treba Petar Petković da ide, kažu dao si loše izjave, nećeš moći da uđeš na KiM. Tako odlučuju ko će da uđe", rekao je Vučić.

Vučić Srbima na severu KiM: Ne nasedajte na provokacije Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

"Znaju naši lјudi gde su njihova snajperska gnezda, kakva sve oružje imaju, koga su ubacili 24 sata i 48 sati ranije na teritoriju severa, znaju naši lјudi sve, kao što znamo mi, samo molim naše lјude da ne nasedaju na provokacije", kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Pozvao je Srbe na Kosmetu da i kada protestuju da protestuju mirno, bez incidenata da puste, kako kaže, nasilnike i siledžije da rade kako hoće i šta hoće.

"Na kraju neko će to morati da prihvati, a Srbi sasvim sam siguran da neće", naveo je.

Vučić kaže da je na Beogradu da pokuša da očuva mir, ali istovremeno izaći će odlučno pred međunarodnu zajednicu.

"Ili ćete provodite Briselski sporazum ili nemojte više da nas zamajavate", poručio je predsednik.

Kako je dodao, sutra će se na Sednici saveta bezbednosti razgovarati i o merama srpske strane.

"Nadam se da nećemo morati da preduzimamo naše mere i ekonomske i političke jer to ne bi bilo dobro za ceo region, posebno za naše odnose sa Prištinom", kazao je Vučić.

Zamolio je predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne, da ih privedu civilizovanom ponašanju.

"Ukoliko to ne žele, mi ćemo umeti da zaštitimo našu zemlјu, u to nema sumnje", kazao je.

Dodao je i da će sutra razgovarati i o tome kako i na koji način će snabdevati lјude na severu KiM u otežanim uslovima i kako da im se omogući kako da normalno žive.

Poručio je Albancima da razne provokacije mogu da probaju, ali da ne traže saglasnost od Srbije za to.

"Ako mislite da treba da se dodvoravam nekome u svetu zato što nam slede izbori, ne znate ni srpski narod, niti mene kao jednog od predstavnika srpskog naroda. Izneo sam istinu i svi to znaju. Ako žele normalne odnose da imamo, odlično, ako ne žele, mi ćemo mir da čuvamo, ali kao što nas ove mere užasno pogađaju, naše mere neće biti bezbolne za drugu stranu, u ekonomskom smislu pre svega", poručio je predsednik Srbije.

Siguran sam da ni Lajčak ni Borelј nisu uticali na odluku Prištine

Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je siguran da ni specijalni izaslanik EU Miroslav lajčak ni evropski komesar za proširenje Žozep Borelј nisu uticali na odluku Prištine da pošalјe specijalne jedinice na sever, kao i da je siguran da nisu srećni zbog toga, ali da ne zna šta će javno reći.

"Verovatno će reći da nisu srećni zbog ponašana obeju strana", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ima saznanja ko je Prištini dao instrukcije da krene u akciju.

Vučić je kazao i da bi Priština želela da Beograd krene protiv zapadnog sveta da bi se predstavili kao njegovi branioci, ali da je Srbija branilac istine i da će ako treba da kaže nešto zapadnom svetu to i učiniti.

"Mi od njih tražimo da poštuju istinu i pravdu. Uvek ću tražiti istinu jer kada to radite zašto bi to nekome smetalo. Naša pozicija je utoliko otežana jer oni koji su priznali KIM u stvari žele sve ovakve mere, samo ne žele eskalaciju, ali žele da bude tako da Srbija ne postoji na KIM. Neki su pažlјivi i pristojni poput Angele Merkel drugi nisu, neki su kauboji pa misle da to imaju pravo da rade kako hoće", rekao je Vučić.

Kako je primetio to ima veze sa političarima i o tim stvarima mora da se vodi računa.

Vučić je kazao i da ne brine zbog snage, veličine i moći onih koji napadaju, jer je suviše važna zemlјa čije interese štiti.

"Zapravo beskrajno sam miran. Mislim da su svi zapadni predstavnici zaprepašćeni mojom mirnoćom danas. Nisam spavao, jutros sam u 5.30 obavešten o kretanju albanskih trupa. Naš posao je da brinemo. Nisu nas lјudi birali da bismo se bogatili već radili u njihovom interesu", rekao je on.

Vučić: Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim

Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je naveo i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da nastavi razgovore posle ovakvih poteza Prištine, Vučić kaže da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara, i da u najtežim uslovima i u najtežim okolnostima mora da bude spremna na razgovore i dijalog.

"Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Ne vidim zato što neko nije objasnio čoveku da ono što, kako mi kažemo entitet ili pokrajina, oni kažu zemlјa ili država, potpiše da to mora da se poštujete. To ima snagu međunarodno pravnog sporazuma koje je potpisan pod pokrovitelјstvom EU", rekao je Vučić i dodao kako prištinska strana, kaže da "to nije bilo legitimno rukovodstvo u Prištini".

"Vi to mrtvi ozbilјni morate da slušate...Neko vam kaže ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem u delo, a ono što mi se sviđa to ću da provodim na silu i to pogrešno tumačeći. Ili kako ja hoću. Ako neko to može da mi objasni kako je moguće i gde je tu bilo kakva pravda i logika, voleo bih da čujem", rekao je Vučić.

Vučić: Vreme je da kažu ima li Briselskog sporazuma ili ne

Neko u Evropi konačno mora da nam kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne, a ne da Priština iz njega primenjuje samo šta njoj odgovara, i taj odgovor moramo da dobijemo brzo, jer naše strplјenje nije bezgranično, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj konferenciji o tome da li u ovom trenutku Srbija ima neki "oslonac" u Evropi, Vučić je odgovorio da se naša zemlјa oslanja na sve one koji nisu priznali tzv. Kosovo, na istinu i na Briselski sporazum.

"Ili će Briselski sporazum biti sproveden u delo u potpunosti ili da lepo kažu našem narodu da on ne postoji. Ako ne postoji, neka nam to bude saopšteno, a ne da Priština uzima šta se njoj sviđa i primenjuje, dok ono što Srbima odgovara ne želi da sprovede", rekao je Vučić.

Poručio je da "to tako ne može" i da će "neko u Evropi konačno morati to da kaže".

Vučić dodaje da onda u tom slučaju nema ni srpskih sudija, ni tužilaca, ni mnogih drugih stvari.

"Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, pošto naše strplјenje nije bezgranično. 3076 dana je bez ZSO i mi ćutimo i trpimo zbog mira. Vreme je da nam kažu ima li Briselskog sporazuma ili ne", rekao je Vučić.

Ističe da ako ga ima samo za nas, a nema za drugu stranu, onda ga, kako kaže, neće biti ni za nas.

Vučić je poručio da o posledicama mogućeg nepostojanja Briselskog sporazuma i "vraćanju unazad nekoliko godina" treba da razmišlјaju oni koji imaju uticaj na Prištinu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike