MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Tražimo od EU da za mesec dana odgovori ima li Briselskog sporazuma
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Tražimo od EU da odgovori ima li Briselskog sporazuma

21. septembar 2021. Izvor: Tanjug

Od Evorpske uniji tražićemo u roku od mesec dana da nam odgovori da li Briselski sproazum postoji ili ne, a i njihovo ćutanje biće odgovor da taj sporazum ne postoji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a navodeći zaklјučke sa te sednice, istakao je da je to jedan od uslova Srbije za nastavak dijaloga.

"Tražićemo od predstavnika EU hitan odgovor da li Briselski sporazum postoji, kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, i taj odgovor ćemo tražiti u narednih mesec dana. I njihovo ćutanje biće znak da Briselski sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO", rekao je Vučić.

Podsetio je da je suština tog sporazuma i bila da se formira ZSO.

Vučić je naglasio i da je će jedan od uslova za nastavak dijaloga u Briselu biti povalčenje svih trupa sa severa KiM.

"Tražimo povratak na pređašnje stanje, a onda idemo u Brisel", rekao je Vučić.

Ističe i da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da poništi protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću.

"To smatramo sledećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", rekao je Vučić.

Tom presudom su, ističe Vučić, direktno prekršili Briselski sporazum, jer je u veću sudija trebalo da bude dvojica Srba i jedan Albanac.

Vučić naglašava da takvo veće nikada nije ni bilo formirano.

"Ili će Priština ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršu za iselјavanje Srba i srpskih porodica, i u skladu sa tim ćemo reagovati drugačije", rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija zahteva da budu obezbeđene licence za snabdevanje struje dve srpske kompanije.

Predsednik je naglasio da će u međuvremenu, dok traje kriza na severu Kosova, Srbija naći način da pomogne svom narodu i da će najvažnijih namirnica za normalan život biti.

Vučić: Odbio sam predlog Kvinte, jer ne dozvolјavam poniženje Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio predlog za kompromisno rešenje za situaciju na severu Kim koje je dobio od Kvinte jer je, kako kaže, sit politike svršenog čina.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Na konfereniciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je kazao da su tokom jučerašnjeg dana, a i jutros u razgovoru sa predstvanicima Kvinte i da je dobio predlog kako bi trebao da izleda kompromisno rešenje.

"Prezueo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer nije kompromisno rešenje, jer bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci hteli da rade na administrativnoj liniji oni bi zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera i to bilo kompromisno rešenje i to sam odbio", rekao je Vučić.

Ponovio je da je "sit politike svršenog čina" i poručio da tako ne može da se razgovara sa Srbijom.

Vučić je istakao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

Vučić o zaklјučicma Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zaklјučke koji se tiču dalјih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Vučić je istakao da su na sednici Saveta razgovarali o sitauciji na KiM, a posebno posle, kako je rekao, kriminalne akcije prištinskog režima i šetog po redu upada na severu KiM uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cevi, maltretiranje lokalnog stanivništva, neobavestavanje gradonačelnika četiri opštine doneti zaklјučci, utvrđeni predlozi i uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Zaklјučci Saveta su: da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na KiM, da Srbija smatra neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane.

Zaklјučeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama.

Istakao je da su na Sednici analizirali i stanje odbrambenih kapaciteta Srbije, stanje u Vojsci i MUP-u, ali i sagledavali šta je neophodno da se u narednom periodu učini kako bi ti kapaciteti bili osnaženi i kako bi Srbija mogal što snažije da deluje u odvraćaju agresora ili pretnji terotističkih napada.

"Zadovolјan sam stanjem i borbene gotovosti, moralom, motivisanošću lјudi da unapređuje naše kapacitete, ali i onim što nas čeka, značajnije opremanje i naoružavanje nase vojske i policije", zaklјučio je Vučić.

Vučić: EU nudila povlačenje ROSU uz uslove koje sam odbio

Da je Srbija prihvatila uslove koji su joj traženi odmah bi se povukle ROSU jefinice, ali mi te uslove nismo nismo prihvatili, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle sednice saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je naveo odgovarajući na pitanje šta su tačno nudile EU i Kvinta, naveo je, prvo da mi tražimo da se jedinice Rosu povuku bez njihovih uslova.

"A to što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovolјni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju proba tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas a da ovi mogu da ostvare svoje cilјeve", precizirao je Vučić.

A to bi se, kako je rekao,o predstavlјalo kao kompromis.

"Ne može. Poštujemo mi dobru volјu EU, čestitamo mi njima na svemu tome, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam prodaju to ne može", bio je izričit Vučić.

Dodao je ako je izabrao da kaže ne na takve ponude, iako mu je uvak lakše da kaže da.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike