MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Stanje da se vrati na ono pre 20. septembra,pa onda u Brisel
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Stanje da se vrati na ono pre 20. septembra,pa onda u Brisel

23. septembar 2021. Izvor: Tanjug

Jednostranim nasilnim potezima Prištine, u situaciji smo da kriza, koju izaziva premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti, preti da se pretvori i u nešto mnogo više, ocenio je jutros direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

On je, gostujući na RTS-u, poručio da stanje treba da se vrati na period pre 20. septembra, pa da se tek onda ide u Brisel i razgovara.

Istakao je da Beograd sve vreme insistira na miru, dijalogu, da se sva otvorena pitanja rešavaju u Briselu, da se poštuju briselski sporazumi, sporazumi o slobodi kretanja dok je, dodaje, Priština sve to odbijala.

Petković je istakao da je važno da svi znamo da će Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati da niko ne može da ponižava Srbiju.

"Tu smo da razgovaramo, da pronalazimo rešenja, ali da neko dovlači silu, da dovlači specijalne jedinice Rosu sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever KiM i tako stvara potpuno novu realnost na terenu koja treba da predstavlјa osnov za nekakav razgovor koji Kurti nije hteo da vodi pre samo nekoliko nedelјa, to je za nas apsolutno neprihvatlјivo", istakao je Petković.

Petković je rekao da je srpski narod miran i odlučan da na Jarinju i Brnjaku sačuva svoj život i pravo na slobodu kretanja jer je to, podseća, osnovno lјudsko pravo.

"Da vas neko napada jer želite da sprovedete briselski sporazum je nonsens", rekao je Petković.

Naveo je da se bilbordi "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" nalaze u svih 10 opština u srpskim sredinama na KiM jer je, podseća, formiranje Zajednice srpskih opština ono što je dogovoreno, na šta su potpis stavili i Priština i Evropska unija i Beograd i na šta čekamo već 3.078 dana.

"A sada Alјbin Kurti hapsi naše lјude samo zbog toga jer žele da poštuju briselski sporazum. Šta to znači, da je ZSO zabranjena reč na KiM...postavlјa se pitanje da li će onda Kurti da hapsi i čelnike EU koji govore da je i dalјe na snazi briselski sporazum iz 2013. godine i da je neophodno doći do formiranja ZSO?", upitao je Petković.

Dodao je da se ništa od ovoga što se dešava na KiM ne bi dogodilo da je formirana ZSO koja, kako je rekao, predstavlјa "dušu i srce" briselskog sporazuma.

Naveo je da smo mi ti koji su sve vreme čekali, ispunjavali obaveze iz sporazuma i insistiramo na dijalogu.

"A to što sada Kurti govori Beogradu ''povucite vaše mere, pa ćemo mi da povučemo naše'' je pre svega apsolutno protivno sporazumu, jer to nigde ne piše. Drugo, on time hoće da natera Beograd da pristane na njegove mere reciprociteta što bi značilo da mi priznajemo tzv. Kosovo", rekao je Petković i poručio:

"Da razgovaramo da, ali da nam namećete rešenja, to tako ne može".

Petković je rekao da sporazumi moraju da se poštuju i da moramo da dođemo do rešenja jer, kako je dodao, ne mogu brisleski i svi ostali sporazumi da služe Kurtiju tako da on iz tih sporazuma može da izvlači šta hoće i da se ponaša kako hoće.

"Ili se sporazumi sprovode i poštuju ili ih nema, nema tu sredine niti mnogo filozofije", naglasio je Petković.

Ocenio je da Kurti sve vreme nastoji da celu priču prebaci na nivo lokalnih Srba kao da je to pitanje između lokalnih Srba i Prištine.

"Ne, ovo je pitanje direktno između Beograda i Prištine i samo u Briselu će se rešavati", istakao je Petković.

Naveo je da su Srbi na KiM uz Srbiju i predsednika Vučića, kao što su Vučić i Srbija uz naš narod na KiM.

"Sramota je da dok taj naš mučenički narod i po hladnim noćima stoji na Jarinju i Brnjaku, breneći pravo na svoj život, ovde iz toplih stanova deo opozicije napada Srpsku listu", rekao je Petković.

Dodao je da je na prelazima sve više naših lјudi, da su noći hladne, ali da ih to ne sprečava da se bore.

"U kontaktu sam sa njima, dajemo im punu podršku i dok se ne reši ova situacija naš narod nema drugi izbor. Izbor i jedina alternativa je da se vratimo na period pre 20. septembra i onda da idemo u Brisel i razgovaramo, a da se naravno pre toga povuče Rosu jer nema šta da trazi u srpskim sredinama, pogotovo na severu KiM", rekao je Petković.

Dodao je da smo sa jučerašnjim oduzimanjem bilborda na kojima piše "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" i napadom na Srbina u Duvom Dolu dosli do 100. incidenta od početka godina.

"To vam je rezultat politike Alјbina Kurtija", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike