MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Postigli smo dobar kompromisni predlog za deeskalaciju na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Postigli smo dobar kompromisni predlog za deeskalaciju na KiM

30. septembar 2021. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovolјan i smtaram da je važan za našu stranu", rekao je Vučić na prs konferenciji u Nišu, gde je prethodno sa predsednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSe povuku sa Jarinja i Brnjaka, simutano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelјe da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlјa se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

"To smatram velikim uspehom naše strane", rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

"Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto", rekao je Vučić.

ZSO i kršenje Briselskog sporazuma prvi na dnevom redu na sledećem sastanku u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je saopštenje EU o postignutom rešenju od klјučnog značaja i veliki uspeh srpske strane jer je Unija konstatovala da nije implementiran sporazum o ZSO i nedostaak većinskog panela u Apelacionom sudu u slučaju Ivan Todosijevića.

„Otvoreno kažu za ZSO i Todosijevića da nije poštovan Briselski sporazum", istakao je Vučić i rekao da će to tretirati kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača koji će se održati u Brisel.

„ZSO kao i kršenje Briselskog sporazuma su pi to je veoma važno za nas", rekao je Vučić je, na konferenciji za štampu u Nišu, rekao da se u tom saopštenju pozivaju obe strane da implementiraju sve prethodno dogovoren aranžmane.

Vučić je ukazao da je najavlјeno da će EU, kao posrednik ta nerešena pitanja, koja proizilaze iz prvog sporazuma, sa obe strane, tretirati kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača koji će se održati u Brisel.

Dodao je da je od velikog značaja biti to štoće sledeća tema biti ZSO i posebno to da je na protivpravan način vođen postupak protiv Todosijevića.

"Nadam se da će dobro razumeti da Pruština ne može tog čoveka da hapsi i zatvara, jer ako se to desi otpor srpskog naroda će biti još izraženiji", najavio je on.

Rekao je da je za nas veoma važan odlazak do zuba naoružanih pripadnika ROSU sa severa Kosova.

„To je važna i možda najvažnija stvar, uz ovo da će EU insistirati da se govori o ZSO i priznaju da nije poštovan Briselski sporazum u slučaju Todosijevića“, ocenio je on.

Vučić je kazao da veruje da je to dobar pokazatelј da se u budućnosti takve akcije Albanaca neće događati ili će nailaziti na još veći otpor srpskog stanovništva.

Povratak Kfora u skladus a rezolucijom 1244 je značajan, dodao je, jer pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za bezbednost i sigurnost srpskog satnovništva. Podsetio je da je Priština svojom odlukom krenula u skidanje srpskih tablica, davali probne tablice i te probne je trebalo platiti dodatnih 5 evra.

„Nema više skidanja tablica, nema probnih tablica RKS, niti ima naplate od 5 evra za bilo šta. Posebno nema skidanja srpskih KM tablica i ostalјh koje Beogard izdaje, niti proganjanje Srba na KiM“, poručio je Vučić.

Istakao je da je ovim sporazumom Srbija odbranila pravo na slobodu kretanja i normalan protok roba, te je očuvan i mir.

Rekao je da se iz saopštenja EU vidi da će o trajnom rešenju za tablice biti tek razgovarano, čime se onemoguća Priština da nameće odluke.

Vučić je kazao da dogovor ima neke mane.

„Jedna je što će do nekog, pretpostavlјa se težeg rešenja, morati da se dođe u dogovoru, od šest meseci. Takođe, što sporazum omogućava korišćenje svih tablica sa imenima svih srpskih gradova, ali u praksi jasno je da će moći da se koristi samo na severu Kosova. To za Srbe nije preveliki problem jer svi južno od ibra imaju KS tablice“, objasnio je on dodajući da ima oko 9.000 vozila sa srpskim KM tablicama.

Ukazao je da je doneta odluka da se stvar reši stikerima, time što će se stavlјati stiker na grb.

Vučić je kazao da je ovo što smo danas izborili mnogo bolјe nego što je postojalo sporazumom iz 2011..

Ponovio je da je Beogradu važno da se ROSU povlači, da nije bilo žrtava, da je sačuvan mir, i da ćemo sada moći da govorimo o velikim stvarima ekonomskog napretka u celoj zemlјi, ulјučujući i KIM.

Vučić: Postignuto najviše što se moglo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je posle više neprospavanih noći i mnogo truda razgvovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa KIM i da oni znaju da je ovo što je dogovreno u Briselu najvise sto je moglo da bude postignuto.

"Ja sam zadovolјan trudom i onim sto smo postigli.

Da li mozete biti srećni posle svega sto se desavalo, ne možete, ali smo reagovali kao drzava ozbilјno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima", istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

On je napomenuo da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je Kfor i sami bili spremni da zaštitimo svoj narod.

"Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KIM nikada nece biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo što sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno", naveo je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike