MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Ubedlјiva pobeda pokazuje važnost srpskog jedinstva
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Ubedlјiva pobeda Srpske liste pokazuje važnost srpskog jedinstva

18. oktobar 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je ubedlјiva pobeda Srpske liste na lokalnim izborima na KIM pokazala koliko je važno da srpski narod bude jedinstven, koliko veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i kakav je naš odnos prema Beriselskom sporazumu, odnosno formiranju ZSO.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Kako je bila snažna i ubedlјiva pobeda SL neka svi znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO. Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedlјiv odgovor. Srbi će izaći iz svoih institucija na severu pokrajine", rekao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je istakao da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego pre četiri godine što, kako je rekao, pokazuje da srpski narod veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i dodao da je pobeda i ostvarena zahvalјujući punoj podršci predsednika Aleksandra Vučića srpskom narodu i Srpskoj listi.

On je dodao i da bi rezultate izbora trebalo da analiziraju u međunarodnoj zajednici, posebno oni koji su podržavali premijera privremenih institucija Alјbina Kurtija u, kako je rekao, akciji terora nad Srbima na severu i koji su govorili kako je to bila sjajna i divna akcija.

"Neka dobro razmisle oni koji su podržavali akciju Alјbina Kurtija, jer ne samo da je srpski narod izašao i podržao Srpsku listu, Već su i Albanci kaznili Kurtija zbog njegove sulude politike koju je vodio", rekao je on.

Govoreći o rezultatima izbora on je kazao da je u svim sredinama, odnoso u 10 opština, bila znatno veća nego pre četiri godine ali i februarskih izbora.

Ta izlaznost, rekao je bila je cak 30 odsto veća, posebno u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću gde su pobedili kandidati Srpske liste.

Petković je izneo i detalјne rezulatate po opštinama.

Petković je izneo i detalјne rezulatate po opštinama sa srpskom većinom navodeći da je u Severnoj Mitrovici izlaznost 68,94 odsto, u Zubinom Potoku 64,66 odsto, u Leposaviću 74,87 odsto, u Zvečanu 83,92 odsto gde je kako kaže bila najveća izlaznost i čak 40 odsto veća nego na prethopdnim lokalnim izborima.

U Gračanici je, dodao je, izlaznost bila 43,55 odsto, u Štrpcu 56,68 odsto, u Novom Brdu 60,18o odsto, u Ranilovu 54,10 odsto, u Klokotu 58, 15 i u Partešu.

Parteš 50,29 odsto.

Petković je ocenio i da je Alјbin Kurti doživeo debakl na jučerašnjim izborima i da njegova partija nije pobedila ni u jednoj opštini iako je, kako kaže, širio priču da će pobediti u svim albanskim opštinama.

Kako je rekao, u drugi krug izbora ide se u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Južnoj Mitrovici.

Petković je kazao da je Kurtijeva partija izgubila u Južboj Mitrovici sa 20 odsto razlike u odnosu na DPK koju je ranije vodio Hašim Tači.

“Nasilna i agresivna politika Kurtija doživela je debakl u samoj Južnoj Mitrovici, a to je i u simboličkom smislu debakl za Kurtija”, rekao je Petković.

Kako kaže, od 38 opština na KiM u 19 su dobijeni pobednici u prvom krugu, a ni u jednoj nije pobedio kandidat Kurtijeve partije.

Petković je ocenio da su jučerašnji izbori pokazali da narod na KiM, ne samo u srpskim sredinama, već i u albanskim, više ne želi propagandu koju nudi Kurti, nasilјe i teror već da želi radna mesta, vakcine, investicije.

“Kurti ništa nije imao da ponudi i zato je upadao na sever da popravi rejting”, dodao je Petković.

Na pitanje o tome da Priština velika izlaznost u srpskim sredinama tumači kao maligni uticaj Beograda i predsednika Srbije, Petković je kazao da je to izraz lјubomore iz Prištine jer, kako kaže,moraju da idu u drugi krug u najvećem broju opština I što imaju manju izlaznost u odnosu na februarske izbore, dok su u srpskim sredinama rezultati potpuno suprotni.

Na pitanje šta se može očekivati od Kurtija, Petković je kazao da je Kurti nepredvidiv i da se ne drži nikakvih obećanja i sporazuma.

''Sad će verovatno da se pozabavi sopstvenim.jadom i debaklom koji je doževeli na izborima. Zato se zatvorio u izborni štab i ne daje izjave jer nema šta da kaže'', naveo je Petković.

Komentarišući navode da su građani u srpskim sredinama bili pod pritiskom da glasaju za SL.

Petković kazao da je to čist narativ Prištine i upitao ko može da izvrši pritisak na 90 odsto srpskog naroda koji glasa za SL.

''Glasaju za SL jer je to glas za državu Srbiju, za investicije koje daje Beograd, a ne daje Priština, za nova radna mesta. Mi vodimo računa o našem narodu na KiM i nastavićemo da ulažemo i pomažemo'', rekao je Petković.

Na pitanje da li su, s obziorm na debakl Kurtijeve partije na izborima, DPK ili Alijansa za Beograd bolјi partneri od Samoopredelјenja, Petković je kazao da, bez obzira na međusobna prepucavanja, sve albanske političke partije isto misle kada je reč o Srbima na KiM, Srbiji i Aleksandru Vučiću i da su ujedinjeni kada treba da se napadne srpski narod, dijalog, sporazumi, Aleksandar Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike