MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Nastavlјamo da se borimo za "Brezovicu" i pomažemo radnike
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Nastavlјamo da se borimo za "Brezovicu" i pomažemo radnike

20. januar 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas, povodom odluke tzv. Kosovske agencije za privatizaciju da formira društveno preduzeće "Brezovica", da taj ski centar nije predat Prištini, kao i da će Beograd nastaviti da se bori za "Brezovicu" i pomaže upravu i radnike.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je gostujući na TV Tanjug rekao da je odluku KAP-a još jedna jednostrana akcija Alјbina Kurtija, ali i da su se toj vesti kod nas obradovali oni koji su bili na vlasti kada je formirana ta agencija, koja je izvršila uzurpaciju sve srpske imovine i firmi, a pogotovo južno od Ibra na KiM.

Takođe, poručio je da su sve odluke KAP-a protivpravne, jednostrane i donete mimo pravih vlasnika.

"Mi ništa nismo predali po pitanju ski centra Brezovica i nastavlјamo da podržavamo sve naše radnike i upravu. I pomagaćemo ski centar Brezovica, kao i što smo pomagali svih ovih godina. Naši lјudi u Štrpcu i Sirinićkoj župi mogu da budu mirni i spokojni", naglasio je Petković.

Napomenuo je da je ski centar "Brezovica" jedno od preduzeća koje je "žila kucavica" opstanka našeg naroda na tom delu KiM.

"Nastavlјamo da pomažemo ski centar Brezovica, ali pomoći ćemo da pravi vlasnici, a to su Skijališta Srbije i Ineks - Intereksport u Beogradu, potraže svu potrebnu pravnu zaštitu kako bi u imovinskom smislu zaštitili ski centar", naveo je Petković.

Podsetio je da to nije prvi put da država i Kancalarija za KiM štiti "Brezovicu", pošto je pre nekoliko godina zaustavlјena protivpravna privatizacija ski centra, kada su za njega bili zainteresovani strani investitori.

Obavestili smo konzorcijume i investitore da nemaju pravo na to i kada su oni shvatili da su pravi vlasnici Skijališta i Ineks - Intereksport, povukli su se, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Kosovska agencija za privatizaciju formirala je društveno preduzeće "Brezovica", sa opštinom Štrpce izabrala novi Upravni odbor i aktivirala ga u postojećem ski-centru, u okviru fiskalizacije po zakonima koje su donele vlasti u Prištini, a premijer privremenih institucija u Prištini Alјbin Kurti je izjavio da je društveno preduzeće "Brezovica" počelo da radi.

"Videli ste da su se toj vesti ovde obradovali, pre svega, oni koji predstavlјaju deo opozicije u Beogradu koji očigledno cene i poštuju Kurtija, pa su i oni odmah krenuli da napađu državu Srbiju pošto jedino i znaju i umeju da napadaju predsednika Aleksadnara Vučića i državu Srbiju - da smo mi nešto predali Prištini", kaže Petković.

Kako je rekao, upravo su oni koji to govore i bili na vlasti do 2012. godine i predali sve što je moglo da se preda Prištini, kao i kada je doveden Euleks, postavlјena granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, zatim učestovali u postavlјanju katastrofalnog pitanja na osnovu kojeg je Međunarodni sud pravde u Hagu doneo odluku da jednostrano proglašena deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom...

Petković dodaje da su ti isti lјudi prihvatili kosovske lične karte karte i tablice za vozila, uveli carinu na KiM i drugo.

"Upravo u to vreme kada su bili na vlasti je formirana i tzv. Kosovska agencija za privatizaciju koja je izvršila uzurpaciju sve naše imovine i firmi koje smo imali, a pogotovo južno od Ibra, gde je u proces likvidacije i rasprodaje u bescenje odvela bukvalno na stotine naših preduzeća. I to su radili godinama", naglasio je Petković.

Opština Štrpce je prošle nedelјe saopštila da su staze za skijaše i bordere već neko vreme spremne i da je na "Brezovici" počela ski-sezona.

Ski centar "Brezovica" je poznati turistički centar na severozapadnoj strani planine Šare, u opštini Štrpce, jedinstven sportsko rekreativni kompleks na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara.

Međunarodna zajednica bez adekvatne reakcije,izbori će se održati

Činjenica da na KiM nije bilo organizovano glasanje na referendumu jasno pokazuje da međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala u tom slučaju, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je dodao da je dužnost međunarodne zajednice, Brisela, Miroslava Lajčaka, Gabrijela Eskobara, da izvrše potreban pritisak na Prištinu kako bi se organizovali izbori na Kosmetu koji će se održati u aprilu.

Petković u razgovoru za Tanjug ističe da je pravo glasa osnovno lјudsko pravo i naglašava da činjenica da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti zabranio održavanje referenduma u srpskim sredinama i pravo da se građani Srbije na KiM izjasne na referendumu, pokazatelј rušenja osnovnih lјudskih prava na Kosmetu.

Navodeći da su se zemlјe Kvinte i EU oglasile tim povodom saopštenjima koja su, kako ocenjuje Petković, dobra i potvrđuju da je reč o kršenju osnovnih lјudskih prava Srbima na KiM, Petković ukazuje da nije bilo nijedne druge reakcije.

"Ovde je odgovornost na međunarodnoj zajednici i OEBS-u pre svega, jer je dužan da preuzme izborni materijal, referendumski materijal koji smo poslali na Merdare kako smo najavili, kako bi onda taj materijal bio distrubiran biračkim mestima na kojima bi naš narod mogao da glasa. To nije prvi put, postoji procedura gotovo čitavu deceniju, mi smo i do sada u saradnji sa OEBS-om organizovali glasanje, što je glavno Misiji OEBS-a, a i zagarantovano nam je Rezolucijom 12 44", kazao je Petković.

Podseća da je iste večeri kada su zaplenjeni kamioni i uhapšeni kordinatori RIK-a i vozač razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i tražio da se ta stvar razreši.

"Neverovatno je da se vrši pritisak na Beograd iako je sve obaveze i iz Briselskog dijaloga ispunio, ali se ne vrši na Prištinu kada treba da sprovede sporazume koji su u interesu srpskog naroda na KiM", ukazuje Petković.

Direktor vladine Kancelarije za KiM kaže da činjenica da sem tih saopštenja i reči da će da obaveste Prištinu i učine sve što mogu kako bi se obezbedio proces održavanja referenduma jasno govori da međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala.

"Ne mogu da verujem da imate pet najmoćnijih država na zapadu Kvinta i SAD koje ne mogu da izvrše pritisak na jednog Alјbina Kurtija pogotovu za stvari koje su dogovorene i koje su funkcionisale godinama unazad", kazao je Petković.

Ističe da ovakvo ponašanje Kurtija, gledajući na odluku i rezoluciju o neodržavanju referenduma na KiM, će nositi nesagledive posledice po proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez obzira što Beograd ne želi to.

"Beograd želi razgovor, da naš narod živi u miru i da na taj način pomognemo i našem narodu na KiM, ali i celom regionu jer od pomirenja srpskog i albanskog naroda zavisi prosperitet na celom Zapadnom Balkanu. Ako hoćemo mir, prosperitet, nove investicije, nova radna mesta, sve je to povezano sa našim napredovanjem u dijalogu i pronalaženjem rešenja za sva otvorena pitanja", ukazuje direktor vladine Kancelarije.

Međutim, kako dodaje, koliko god da je Beograd spreman, ne može sam, već je potrebna i druga strana sa kojom će da razgovara.

Navodi da je on svedok da Priština i u okviru tehničkog dijaloga odbija da razgovara sa Beogradom o formiranju zajednice srpskih opština, ali i o pitanju energetike, pravosuđa, klјučnim temama o kojima mora da se pronađe kompromisno rešenje.

Ističe da je poruka i Beograda, ali i srpskog naroda koji živi na KiM preneta međunarodnim partnerima, a to je da će izbori 3. aprila biti održani u skladu sa svim dogovorima i sporazumima i na KiM.

"Imali smo referendum, Kurti zabranio, zaplenio dokumentaciju, za dan i po smo organizovali glasanje za Srbe sa KiM u centralnoj Srbiji, ali smo preneli poruku, kao i Srbi na KiM, da će izbori 3. aprila biti održani u skladu sa svim dogovorima i sporazumima na KiM. Oni šalјu poruku da neće biti nikakvih izbora na KiM, mi na to nećemo pristati, pre svega neće pristati srpski narod na KiM iz razloga što između ostalog i ti izborni procesi i pravo izjašnjavanja lјudi pokazuje da je naš narod uz svoju državu i da će tako i ostati", poručio je.

Na pitanje šta se može očekivati od posete Lajčaka i Gabrijela Eskobara prvo Prištini, a zatim i Beogradu, Petković kaže da je dobro što dolaze i što su zainteresovani za sva pitanja na Balkanu, kao i što će pričati i o temama koje opterećuju naše odnose.

"Upravo na temama koje su osetlјive za naš narod Kurti pokušava da generiše nove krize i po pitanju tablica, po pitanju slobode kretanja i to pokušava i po pitanju energetike. Videli smo da kaže i to je laži da se ne plaća struja godinama na severu KiM. To je ideja da se optuži sever kao crna rupa energetske krize na KiM koja ima za cilј da probaju da svale krivicu i odgovornost na srpski narod, udare na naše institucije i gađaju državu Srbiju i predsednika Vučića", istakao je.

Petković podseća da je svih ovih godina, do početka 2021, struju za sever KiM obezbeđivao Beograd, a da je trenutak kada se ušlo u to snabdevanje severa kada je Priština fizički prekinula sve dalekovode i mogućnost snabdevanja iz Prištine.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike