MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Povodom Dana državnosti Republike Srbije, deca iz Leposavića pripremila su pesmu "Srbijo moja“.
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Deca iz Leposavića uz pesmu "Srbijo moja" čestitala Dan državnosti

15. februar 2022.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, deca iz Leposavića pripremila su pesmu "Srbijo moja“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Printscreen you tube

Ovo je poruka o slozi našeg naroda na Kosovu i Metohiji, o tome koliko toga dobrog i korisnog možemo da učinimo za decu i omladinu kada smo udruženi i kada zajedno delujemo u ostvarivanju važnih vaspitnih i društvenih cilјeva, istakla je prof. Bilјana Pavlović sa Učitelјskog fakulteta u Leposaviću, koja je zajedno sa vaspitačicom Ivanom Todić realizovala ovaj projekat.

Sve aktivnosti vezane za realizaciju pesme i spota, omogućila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, eparhija Raško-prizrenska, Učitelјski fakultet Prištinskog Univerziteta, Opština Leposavić, Predškolska ustanova Naša radost iz Leposavića i Kulturno-prosvetno udruženje Rašanka iz Novog Pazara.

Ovakve pesme bodre, snaže, ulivaju volјu i optimizam, jačaju izdržlјivost, nacionalnu svest i karakter, patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kod mladih na Kosovu i Metohiji, kako bi opstali u veoma složenim društvenim uslovima na Kosovu i Metohiji. Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za lјude na ovoj teritoriji, kazala je Pavlović.

Profesorka navodi da snimanje nije bilo nimalo lako, snimali su na temperaturi iznad 45 stepeni, zatim, snimanje na Kamilјi kod krsta, zahtevalo je da deca ustanu jako rano, zatim snimanje na Gazimestanu je takođe bilo jako napeto i stresno. Snimanje u studiju je takođe za njih bilo jako iscrpno jer je trajalo satima. Međutim, sve to ih nije pokolebalo, i ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje njihova volјu da učestvuju u svim tim aktivnostima, jer su želeli da upravo ovom pesmom čestitaju svojoj zemlјi rođendan. Pokazali su da su deca ne samo božurova, već deca Kosovskih junaka.

Pesma je izvedena 2018. godine na Učitelјskom fakultetu u Leposaviću, povodom promocije knjige Nacionalno vaspitanje u nastavi muzičke kulture, čiji su autori profesorke prištinskog Univerziteta Bilјana Pavlović i Dragana Sarajlić.

Tekst pesme „Srbijo moja“ napisao je novopazarac Luka Božović, pre više od 10 godina, kada je imao samo 11 godina. Pesmu je napisao pod mentorstvom Nenada Radenkovića Jera, kosovsko-metohijskog pesnika.

Profesorka Pavlović komponovala je muziku, i pesmu su svojevremeno izvodile Rašankice, širom Srbije. Najbliži saradnik profesorke Pavlović Petar Ilić, docent na Fakultetu umetnosti, komponovao je klavirsku pratnju, dok je pesmu violinskom muzikom obogatila Anja Pavlović. Dušan Popović je kao i obično osmislio bogat aranžman za pesmu. Zanimlјivu notu pesmi dale su gusle Stanka Adžića, koje se na tren čuju u pesmi.

Pesma je snimlјena u Tilko studiju Dušana Popovića, koji je i ranije imao saradnju sa profesorkom Pavlović Ddok su snimanje spota obavili Milan Kabašić i Mladen Miletić. Snimanje je realizovano širom Kosova i Metohije i na Uvcu, kao jednom od najlepših delova Srbije. Snimalo se u Leposaviću, i u okolini Leposavića i Leška, u Kosovskoj Mitrovici, kao i u južnom delu pokrajine: na Gazimestanu, U Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Svetim Arhangelima, i u Gračanici. Snimanje je bilo jako zahtevno za decu, ali su oni učestvovali u svim aktivnostima sa puno lјubavi.

Pesmu izvode Deca božurova: Emilija Jezdić (solista), Marija Barać, Dušica Tonić, Sofija Jevremović, Dunja Gvozdenović, Marta Simić, Dunja Miladinović, Magdalina Martinović, Ajla Emini, Magdalena Milivojević, Petra Đerković i Sara Koneski.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike