MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković o 17. martu: Ideja je bila da se zatre svaki trag srpskog opstanka i života na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković o 17. martu: Ideja je bila da se zatre svaki trag srpskog opstanka i života na KiM

17. mart 2022. Izvor: RTS

Pre 18 godina u talasu nasilјa Albanaca za dva dana stradalo je 19 lјudi, osmoro Srba, proterano 4.000 Srba, uništeno oko 1.000 kuća, uništeno i oskrnavlјeno 39 crkava i manastira. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela. Organizatori martovskog pogroma još nisu otkriveni.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da 17. mart 2004. godine jedan od najtežih dana u novijoj istoriji Srbije. To je datum kada se desio pogrom i etničko čišćenje nad srpskim narodom na prostoru KiM, istako je Petković.

"U izlivu mržnje i napadu i talasu nasilјa od strane albanskih ekstremista, tog dana ali i 18. marta, poginulo je 19 lica, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuća je uništeno, 35 crkava i manastira i konaka od kojih neki srednjovekovni su spalјeni i porušeni", rekao je Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Podesetio je da je tada spalјena i Bogorodica Ljeviška, crkva koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Sve se to, kaže, dešavalo u takozvanom periodu mira pred očima međunarodne zajednice, kada su oni, koji su bili dužna da zaštite srpski narod na prostoru KiM, samo gledali kako taj isti narod beži pred hordom albanskih ekstremista i zato 17. mart, između ostalog, jeste i mrlјa na obrazu međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, Srbi koji su tada stradali, koji su tada bili proterani su bili ostavlјeni, ne samo od međunarodne zajednice, nego i od tadašnjeg Beograda, jer niko u tom trenutku nije imao mogućnosti i nije hteo da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Srpski narod na KiM danas je zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću koji je jedini predsednik koji je otvoreno, jasno i glasno rekao da se više nikada nikakvi pogromi i oluje neće desiti nad srpskim narodom", rekao je Petković.

Ni 18 godina posle, nema pravde za Srbe na prostoru KiM, niko nije još odgovarao za stradanje naših lјudi na prostoru KiM, za palјenje crkava i manastira, rekao je Petković.

Srbija neće odustati da traga za istinom i pravdom

"Sve ono što se dešavalo na KiM tada, ali ako uzmete i druge događaje, pre svega one strašne kada su ubijeni naši mladići na Bistrici, zatim stradanje Srba, 14 žetelaca u masakru ili teroristički napad na autobus Niš eskpres u Livadicama, niko do sada nije odgovarao za te teške zločine, ali mnoge druge protiv srpskog naroda na prostoru KiM", kaže Petković.

I zato moramo i sada da vodimo računa i insistiramo da pravda bude zadovolјena, dok se ne pronađu ubice i nalogodavci, država Srbija neće odustati da traga za istinom i pravdom, rekao je Petković.

"Ta ideologija mržnje 2004. godine 17. marta koja možda najbolјe prikazana u onoj slici kada Adem Kurti sa vrha crkve Sv. Ilije ruši krst ili sva ta uplakana lica, spalјen Dević, spalјeni konaci Svetih Arhanđela ili spalјena Bogoslovija, sve se to dešavalo gotovo u dva dana kada je etnički očišćeno preko 9 gradova i mnogo sela gde su živeli Srbi", istakao je Petković.

To je neko očigledno smišlјao, kaže Petković, i ističe da je reč o koordiniranoj akciji koja je imala za cilј da protera srpski narod. "Ali ta ideologija mržnje nije bila samo uperena prema Srbima, već je ideja bila da se zatre svaki trag srpskog opstanka i života na prostoru KiM", naveo je Petković.

Petković: Bolјe da se pregovara nego da imamo incidente

Kada je reč o dijalogu, Petković kaže da srpska strana sve vreme insistira na tome, jer, kako kaže, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskim stolu bolјe da se pregovara nego da imamo incidente na terenu.

Danas ih je, kaže 161, uklјučujući i jučerašnji strašni upad ROSU u Štrpce kada su sa dugim cevima gotovo nišanili žene, starce u srpskim kućama u Sirinićkoj Župi, a zatim upali i više sati kao taoce držali naše radnike koji su zaposleni u privremenom ogranu opštine Štrpce.

"To je apsolutno neprihvatlјivo, što se kao događaj dešava dan pred 17 mart, valјda žele iz Prištine da pošalјu poruku da će Srbi u Župi proći kao što su prošli Srbi 17. marta", rekao je Petković i dodaje da srpski narod i dalјe ostaje veran svojoj državi Srbiji i veruje predsedniku Vučiću.

"Mi ćemo učiniti sve da saččuvamo mir i stabilnost, jer u ova teška krizna vremena u celoj Evropi ali i svetu potrebno je da sačuvamo hladne glave i da jednostavno vidimo šta je to sve što je neophodno da idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Na godišnjicu pogroma, u Gračanici će biti održan parastosom i akademija, a centralna manifestacija i događaji biće u Narodnom pozorištu gde će biti vrh Srbije, rekao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike