MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Mirno obeležiti Vidovdan, Priština pokušava da isprovocira Srbe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Vidovdan je utkan u biće i suštinu srpskog naroda

28. jun 2022. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, čestitavši Vidovdan iz Gračanice, poručio da je veliki blagoslov za Gračanicu i srpski narod što je tamo stigao patrijarh srpski Porfirije. Istakao je da su razgovori jedini put do normalizacije odnosa i pozvao Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Patrijarh srpski Porfirije stigao je sinoć u Gračanicu, gde će jutros služiti svetu arhijerejsku liturgiju, a zatim na Gazimestanu i parastos palim srpskim junacima u Kosovskoj bici. Patrijarha je dočekao veliki broj vernika i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji se nalazi u Gračanici, čestitao je praznik srpskom narodu i poručio da je veliki blagoslov za Gračanicu i srpski narod što je tamo stigao patrijarh srpski Porfirije.

"Prisustvo naše države Srbije i prisustvo naše crkve, to jedinstvo koje je oličeno u našoj državi na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem i u našoj crkvi na čelu sa patrijarhom Porfirijem je preko potrebno jedinstvo i snaga našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Dodao je da nije prvi put da za najveće praznike Priština pokušava da na sve načine isprovocira Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Pored toga što je zabranjena poseta našim ministrima koji su danas sa mnom želeli da sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji obeleže Vidovdan, imali smo i upad specijalaca ROSU u privremeni organ u Goraždevcu, imali smo i hapšenje povratnika Milorada Đokovića. Sve to vam govori na koji način se Priština ponaša prema našem narodu, gde nam ne dâ mira da i naše najveće praznike obeležimo i proslavimo onako kako dolikuje", rekao je Petković.

Poručio je da je najbitnije da će naš narod koji je u velikom broju došao u Gračanicu i na Gazimestan da obeleži Vidovdan biti miran i dostojanstven jer želi na pravi i iskren način da obeleži veliki praznik.

"Provokacije, kao i svih prethodnih puta, mogu da dođu isklјučivo od strane Prištine. Ja pozivam i naše lјude da mirno i dostojanstveno obeleže današnji dan, jer danas se sećamo i pogibije naših velikih junaka i onih koji su dali svoje živote za odbranu srpstva i pravoslavlјa", naveo je Petar Petković.

"Nema nikakvih problema sa režimom stikera"

Govoreći o najavi Prištine da će tokom ove sednice regulisati pitanje registarskih tablica sa svoje strane, Petković je rekao da je 30. septembra 2021. napravlјen sporazum o registarskim tablicama.

"U tom rešenju se jasno kaže da režim stikera ostaje da važi sve dotle dok se ne pronađe trajno rešenje na visokom nivou. Nema nikakvih problema sa režimom stikera. To funkcioniše sasvim normalno, bez ikakvih problema na administrativnim prelazima. Tako da svaki pokušaj Prištine da nešto jednostrano uradi mimo razgovora i dogovora sa Beogradom, mimo okvira dijaloga je ono što stvara probleme", istakao je Petković.

Pozvao je sve u Prištini da vode računa i da ako žele nešto da učine da pre toga razgovaraju sa Beogradom i da je to jedini način da se dođe do normalizacije odnosa.

Petar Petković je istakao da je Miroslav Lajčak dobrodošao na prostor Kosova i Metohije, naročito na sever koji će takođe posetiti.

"Mi podržavamo rad gospodina Lajčaka. Važno je da i on prenese prištinskoj strani koliko je važno i neophodno, jer sam to više puta čuo od njega, da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju. Nadam se da je ta poruka ponovo snažno preneta ovde i Prištini, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, jer da podsetim i kažem, baš ovde iz ove osunčane Gračanice, naš narod nestrplјivo čeka na formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Petković.

Istakao je da je prištinski pregovarač Bislјimi pred Miroslavom Lajčakom rekao da će nakon postizanja sporazuma o energetici krenuti u razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština i da Beograd očekuje i insistira da se počne sa tim razgovorima.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike