MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Bislјimi širi dezinformacije, Srbi neće ni dokumenta ni tablice lažne države, već ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Bislјimi širi dezinformacije, Srbi neće ni dokumenta ni tablice lažne države, već ZSO

06. avgust 2022.

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bislјimi izgubio je svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima, jer svakim svojim obraćanjem on iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvolјnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U kampanji dezinformacija i straha Bislјimi je sada je otišao najdalјe, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste, a prava istina je da se zvanični Beograd isklјučivo grčevito bori za mir i stabilnost.

Reč je o najmasnijoj laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bislјimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo. Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bislјimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom. Jasna je Bislјimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku. Međutim, Bislјimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije.

Umesto što se Bislјimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, bolјe bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volјa dve strane, a ne nametanje volјe jedne strane.

Jer da to razume, Bislјimi bi bar malo bio odgovorniji u svojim izjavama u kojima napadima dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma.

Nakon dogovora o energetici koji smo uspeli posle 10 godina da dogovorimo i obezbedimo samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bislјimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog.

Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bislјimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera.

Dogovorom o energetici smo uspeli da obezbedimo samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bislјimi.

Umesto što se Bislјimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima na čemu sve vreme insistira Beograd. Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bislјimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike