MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM više neće biti taoci
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM više neće biti taoci

21. avgust 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31.oktobra, ili do 30.novembra, ili do 31.decembra… Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju”, rekao je Vučić.

Srbi sa KiM su, kaže, podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki način traga za kompromisno rešenje, dali odrešene ruke i da će, sve što mi prihvatimo kao kompromis, i oni prihvatiti.

Stavili su crvene linije, dodao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu je reč.

“Tražili su garancije da neće doživeti pogrom, kao Srbi sa nekih drugih teritorija bivše Jugoslavije, i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Nije mi važna moja politička karijera, niti bilo šta, proterivanje Srba se neće dogoditi. To je moja poruka svima, koji živve ovde, i svima u svetu”, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svestan, da postoje “uvek isti lažovi”, koji će da kaže da time što poručuje da neće biti pogroma Srba, on nekome preti, jer je, primećuje, valјda normalno da Srbi dožive progon…

“Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prv oće učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci… “, preneo je Vučić.

Onda će doći do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovlјenog Briselskim sporazumom.

“Pošto niko neće ZSO da formira, Srbi neće da budu više taoci bilo čiji, Preduzeće mere da sačuvaju sebe, narod i svoju državu Srbiju. I bez stida im u lice to kažem - u skladu sa međunarodnim normama, Povelјom UN, Rezolucijom 12 44 SB UN - svoju državu Srbiju”, rekao je Vučić i ponovio da će u tome Srbi sa KiM imati punu podršku države Srbije.

Vučić: Nemamo kud,ali izbegličkih kolona Srba s KiM neće biti

Nemamo kuda, saterani smo u ćošak, po pitanju Kosova i Metohije, a naša klјučna poruka danas, našem stanovništvu na KiM bila je - šta god bilo i kako god bilo - izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod na KiM, izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, predsednik Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vučić je rekao da je delegacija Beograda u Briselu, pre nekoliko dana, u nastavku dijaloga sa Prištinom, na najvišem nivou imala četiri zadatka:

“Prvo, da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost. Drugo, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovolјno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dodlјe”, rekao je Vučić.

Dodao je da nismo sami na svetu, ali da tako mali, odnosno ovakvi kakvi jesmo, moramo o sebi da brinemo, ali i da vodimo računa o snazi drugih.

“Treće, morali smo, i to je za nas bilo veoma važno, da brinemo kako će to u svim delovima sveta da izgleda , da li ćemo mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, vodi u nestabilnost i nesigurnost, ili ćemo dati više nego što je moguće, kako bi se videlo da je druga strana ta koja ne želi ništa, već vodi u nestabilnost, nemire, sukobe i rat”, rekao je Vučić.

I četvrta tačka je, dodao je on, da obezbedimo opstanak našeg naroda na Kosmetu, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je poslednjih dana zavladao strah kod žitelјa na severu KiM, kod svih Srba, posle svih pretnji albanskog rukovodstva da će im se ponoviti Krajina.

U skladu sa tim, i danas je, kaže, preneo lјudima sa KiM, iako zna koliko je to teško, jer uslovi više nisu hipotetički na KIM, ne govori se ništa uoči izbora, niti u kafani, gde se većina Srba junači:

“Nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša klјučna poruka stanovništvu danas je bila - šta god bilo kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma. Ako to ne bude želeo NATO, ni snage KFOR-a, ili ukoliko zajedno sa Albancima budu učestvovali u tom progonu, a nadam se da neće”, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da i presuda o manastiru Dečani, govori koliko su Srbi progonjeni, ne samo iz Štrpca, Gračanice, Kosovskog Pomoravlјa, već je sada Priština rešena da protera i “poslednju veliku kost u grlu”, Srbe sa severa KiM.

Vučić: Cilј Albanaca proterivanje srpskog živlјa sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Albanaci na KiM imaju dva cilјa, a to su ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon i poroterivanje srpskog živlјa na KiM.

To su dva jedina cilјa kojima se rukovode, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa Srbima sa KiM.

Istakao je da je Alјbin Kurti i albanska strana histerični odbijala sve naše predloge u Briselu.

Vučić je rekao da su Albanci sada, kada nije bilo mnogo teških i loših događaja, sami rešili da sprovode jednostrane akcije.

Vučić kaže da su Albnaci uvek dobijali manje ili više podršku Kvinte koja je uvek stala na krajuy uz svoje čedo.

"Rekli su, mi hoćemo da promenimo tablice, u skladu sa sporazumom iz 2011", kazao je predsednik Srbije.

Kaže da tačka 7. o slobode kratanja tog sporazuma kaže da će vlasnici automobila sa prebivalištem na KiM koristiti rks ili ks tablice i da će svaka strana uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje, kao i da će prviremena mera vlasti u Beogradu biti da omogućiti vozilima sa Kosova koji imaju ks tablice da putuju preko njene teritorije ili na njenu teritoriju.

Dodao je Vučić da je u Briselu Kurti rekao da svi moraju da imaju rks tablice, a ne ks koje izdaje Unmik koje su statusno neutralne.

Vučić je rekao da je Priština ukinula ks tablice protivrapvno 17. 9. 2020. godine.

Kako je naveo, naša strana je rekla da ne moraju da budu km table i da mogu i ks stagusno neutralno, ali da je albanska strana kao oparena skočila i rekla da neće statusno neutralne table.

U sporazumu iz 2011. u tački 3 se ističe, svaka strana može primeniti lične karte praćene pisanim ulazno izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju, rekao je Vučić i dodao da su Albanci rekli da hoće da izdaju dokument kao što centralna Srbija izdaje njima kada ulaze u centralnu Srbiju, ali i za Srbe sa severa KiM.

Vučić je rekao da je naša strana pristala da izdaju koji god hoće papir za Srbe sa centralne Srbije, ali da mogu da izdaju papire Srbima sa KiM, jer oni nisu druga strana niti su u tranzitu.

"Jedino im je stalo da se unište životi Srbima na KiM. Baš ih briga za mene. Odbili smo jer je jedini smisao mučenje i proterivanje Srba na severu KiM", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da je našoj strani bilo stalo da napravimo sporazum po gotovo svaku cenu kako se ne bio ugrozio život nijednog čoveka na KiM, ali da nisu hteli da prihvate.

Vučić: Ustanovili čudna kretanja nekih lica na severu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su pojačane sve vrste obaveštajnih aktivnosti na severu KiM.

„Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spolјne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilјa, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini“, naglasio je on.

Vučić je kazao da se radi o licima povezanih sa poznatim protivnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Oni su se, 3.avgusta, u Zubinom Potoku sastali sa jednim turskim državlјaninom, i na severu su proveravali spremnost Srba za suprostavlјanje vlastima u Prištini, kako bi mogli da dostave te podatke, kako bi se neutralisale oružane grupe Srba.

Vučić je preneo da je irski deo komande Kfora sprečio dolazak kosovske policije u NATO baze posebno na sever, dodajući da bi to bilo svakako protivno svim sporazumima.

„Tamo su da bi zaštitili srpsko stanovništvo od divlјanja albanske policije, a ne Srba od Srba. Molimo da rade što im je mandat“, poručio je Vučić.

Sigurno neće biti destabilizacije na administratvnim prelazima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da NATO i Srbija različito gledaju na destabilizaciju situacije na Kosovu, ali je poručio da svakako neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima.

Vučić je, upitan da li je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dobio garancije da će vojna alijansa delovati u slučaju destabilizacije, rekao da će Kfor delovati, ali da različito gledamo na destabilizaciju.

„Neko gleda na postavlјanje barikada kao na destabilizaciju, a mi kada se krši nešto što piše u sporazumima, kao što je kada kosovska policija upada na sever KiM“, objasnio je on.

Svakako, kaže, NATO ne sme da dozvoli otvoreni sukob bilo koga na KiM, jer to piše u Rezoluciji 1244.

„U rezoluciji piše još svašta ali nikoga briga. Piše i na tarabi svašta, pa se niko ne zaleće...“, rekao je on.

Vučić je istakao da sigurno neće doći do destabilzacije na administrativnim prelazima, već da je to moguće samo negde drugo.

Priština iznela predlog u šest tačaka, neprihvatlјiv za Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je predstavio predlog u šest tačaka koji mu je prištinska delegacija ponudila u Briselu, a u kome je zahtev za međusobno priznanje i pokušaj da se problem odnosa zvaničnog Beograda i Prištine proširi i na jug centralane Srbije, kao i ponovno razmatranje dogovora o ZSO.

"Nјihova ideja je Generalni sporazum od šest tačaka koji podrazumeva pod jedan uspostavlјanje bilateralnih odnosa koji podrazumevaju međusobno priznanje i nesmetanje ulaska Kosova u sve međunardne organizacije. Drugo je rešavanje problema iz prošlosti, rešavanje pitanja nestalih, konstatovanje i rešavanje silovanih osoba, raselјena lica, uništenje privartne i javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih koje je, kako su naveli, Srbija oplјačkala sa Kosova i isplata ratne odštete koju Srbija treba da plati", naveo je predsednik Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dodao je da je treća tačka "saradnja u budućnosti", ali da to još niko nije razumeo o čemu se radi.

"Četvrta je da ono malo Srba na KiM ima ista prava kao Albanci u Bujanovcu i Preševu. Nije Kosovo samo problem, nego da se to proširi i na centralnu Srbiju. Peto je ponovno razmatranje dosad postignutih sporazuma na šta su i lјudi iz EU vrlo negativno reagovali. Dakle, ono što im se ne sviđa, a to je ZSO, idemo na ponovno razmatranjem jer u to vreme je bila neka kriminalna vlada na Kosovi, a sad je divna i prepoštena vlada, pa mora ponovo da se ti sporazumi razmatraju da vide šta od toga da se primeni, a šta da se ne primeni", preneo je Vučić.

On je objasnio da to nije novi zahtev, ali je na poslednjem sastanku u Briselu prvi put formalno iznet u prisustvu delegacije Srbije.

"Zatim su govorili o važnim datumima iz svoje novije istorije iz kojih bismo mi Srbi morali da naučcimo sve lekcjie. Pomenuli su 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima zatim, 1998, 1999. i veliko oslobođenje, kako oni kažu, uz pomoć NATO-a. Preskočili su 2004, valјda nisu dovolјno crkava i svetinja popalili, zatim su izgovorili 2008. deklaracija o nezavisnosti", rekao je predsednik Srbije.

Preneo je da su predstavici Prištine najviše insistiralii na 2010. godini, kao najvažnijoj za njih zbog presude Međunarodnog suda pravde za koji tvrde da je to najvažniji papir koji imaju.

"Peti datum je 2012. i poivlačenje Pitera Fejta koji je sprovodio takozvanu nadgledanu nezavisnost. Oni su time hteli da kažu da oni od tada sami donose doluke, da će naravno uvek da pominju svoje strateško partnerstvo sa Kvintom i Amerikom, ali da ih suštinski baš briga za Ameriku i za sve i da ih niko ne može sprečiti da postulate nezavisnog Kosova mogu sprovesti na svih delovima Kosova, bez obzira što vodimo dijalog i što smatramo da je to deo teritorije Srbije", istakao je Vučić.

Zaklјučio je da je upravo to razlog veklikog odijuma koji zvanična Priština ima prema bilo kakavom statusno neutralnom rešenju, a i prema KS tablicama.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike