MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova

13. septembar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u parlamentu da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne srpske pokrajine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava", poručio je Vučić na prvoj posebnoj sednicu Narodne skupštine Srbije na kojoj predsednik predstavlјa Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Nakon toga usledio je veliki aplauz poslanika.

"Istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije ni nemoguće i od te borbe i ambicije ne bi trebalo da odustanemo i zato, da ne bude nikakve sumnje pošto ima onih koji bi da drže bez osnova patriotske i moralne pridike a imaju najmanje prava da to čine - zakleo sam se nad Ustavom i dobio najveće poverenje, da dokle god na to budem mogao da utičem Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine", poručio je Vučić.

Kaže da je Pekić govorio da nemati prošlost jednako je ostajanju bez budućnosti.

"Ako se zaglavimo u prošlosti borba za bolјu budućnost će nam ostati nedostižna, a ta borba se vodi na dva fronta, protiv protivnika i vlastitih zabluda", naveo je on.

On je zamolio građane, pošto, kako kaže, svi misle da je vreme za sticanje političkih ponena, da budemo realni i racionalni i znamo šta je to što je moguće i da ne ostavimo sve probleme našoj deci, sa kojima se sada mučimo.

Dodao je da bi više voleo da se razgovara o još više investicija i poslovnoij klimi i svakodnevnom životu građana, pošto imamo probleme upravo zbog nerešenih konflita koje smo nasledili.

Vučić: Politika po pitanju KiM između želјa i mogućnosti

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da je državna politika po pitanju Kosova i Metohije vođena u prostoru između želјenog i mogućeg, navodeći da su, dok su želјe većine građana o KiM i dalјe uglavnom nerealne i maksimalističke, mogućnosti veoma oskudne.

“I da ne ulazimo u analizu ko je sve za to kriv, jer je to besmisleno, iako nam je KiM uvek služilo kao dobar poligon za zadavanje udaraca onima koji drugačije misle, ili za izlaženje iz tema i okvira u kojima se nismo dobro snalazili, poput ekonomije i privrednog napretka”, ukazao je Vučić.

On je podsetio da je i u ranijim obraćanjima parlamentu iznosio istorijski pregled političkih prilika na teritoriji KiM, poražavajuće demorgafske podatke o tome kako su Srbi od, praktično, jedinog naroda na tom prostoru sredinom 15. veka postali ubedlјiva manjina.

“Bio sam u prilici da pokušam da objasnim kakve bi bile ekonosmke i demografske posledice živlјenja u stalnom zamrznutom kofliktu, odnosno nepostojanja sporazuma koji bi otvorio prostor za bolјu dugoročnu saradnju srpskog i albanskog faktora na KiM. Od procena koje sam iznosio tada, ne odstupam ni danas, s tim što bi one bile još nepovolјnije”, rekao je Vučić.

Ukazao je da se u međuvremenu desio i konflikt na istoku Evrope, koji može da se meri kao svetski rat, a koji ima ogroman uticaj na Srbiju, dodajući da se histerija u međunarodnoj zajednici reflektuje na Srbiju, na našu borbu i klјučne nacionalne i državne interese.

Podsetio je da je 1871.godine, neposredno pred sticanje nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu, na teritoriji KiM živelo 64 odsto Srba, a da je, nakog gubitaka s kraja 19. i početka 20. veka, srpsko nacionalno tkivo na tom prostoru obnovilo od 1921. i 26 odsto do 1939.godine i 34 odsto živlјa na Kosmetu.

“Ljudi govore da je oduvek bilo naše. To nije istina. Menjale su se vlasti, imali smo ambasadore tamo, konzule, ali uvek je bila borba za teritoriju i nacionalne interese između dva naroda. Nekada smo mi, nekada su drugi pobeđivali”, rekao je Vučić.

Ukazao je na značajan uticaj inostranog faktora na sve te događaje, koji bi, kaže, ne računajući Francusku, gotovo uvek stajali, tvrdo i čvrsto na poziciji protiv onih protiv Srbije.

Naveo je da je 1948.godine bilo 27 odsto Srba na KiM, dok od 1961. do 1991.godine sledi pad sa 27 na 11 odsto, uz sve teži život na KiM.

“Imali smo dodatni problem, da su Albanci demografski pobedili, jer su bili posvećeni opstanku i napretku nacije. Sve što mi nismo, jer smo uvek bili spremniji za svađe, a ne da se ujedinimo”, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je 2000.godine, na KiM bilo 7 odsto Srba, a danas, prema procenama Prištine pet odsto, dok naši podaci kažu između 6,5 i 7 odsto, odnosno oko 100.000 lјudi koji danas žive na KiM.

“Važno je da lјudi to znaju, da znamo šta je to što čuvamo i da najviše moramo da čuvamo naše lјude na KiM”, rekao je Vučić.

Sedam zemalјa povuklo priznanje Kosova, uskoro i osma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u relativno kratkom roku došli do sedam novih povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i dodao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM.

“Svih tih osam papira stoji u Ministarstvu spolјnih poslova, a ja imam kopije u svom sefu, samo čekamo trenutak kada ćemo da pokažemo”, rekao je Vučić na posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije o KiM.

Istakao je da trenutno ima više zemalјa koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlјu, nego onih kojih ga priznaju.

“Mislim da je to po prvi put danas jasno i veoma, veoma važno”, rekao je Vučić, što su prisutni pozdravili aplauzom.

Vučić:Ozbilјna opasnost, ali sukob na KiM bio bi katastrofa

Opasnost je bliska, objektivna i ozbilјna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi, ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba na KiM, to bi bila katastrofa za celu Srbiju.

Vučić je na posebnoj sednici Narodne Skupštine Srbije o KiM rekao da smo izloženi značajnim bezbednosnim izazovima.

"Ne moram da obelodanjujem sva obaveštajna saznaja da biste toga bili svesni. Čini mi se da sami to, čak i kada ne morate da pročitate ili vidite u sredstvima masovnog informisanja, možete da razumete i osetite”, rekao je Vučić.

Naveo je da je sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu KiM i dodao da ne postoji nikakvo veštačko stvaranje krize sa srpske strane.

Vučić je ukazao da je opasnost bliska, objektivna i ozbilјna i dodao da o tome najbolјe mogu da posvedoče predstavnici srpskog naroda i institucija sa KiM, koji prisustvuju današnjoj sednici u Skupštini Srbije.

Istakao je da Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize.

"Uprkos svemu mi smo bili i ostali dosledno opredelјeni za dijalog, svesni da je mirno rešavanje problema jedini razuman način i da nas sve drugo, umesto stabilizaciji i deeskalaciji, vodi u nestabilnost i potencijalne sukobe čije razmere mogu biti katastrofalne, ne samo za lјude na KiM već i za čitavu Srbiju”, istakao je Vučić.

Naveo je da naša opredelјenost za razgovor nikada nije bila samo deklarativna jer smo, dodao je, u svakoj prilici pokazivali najveću moguću konstruktivnost i to ne zato što se plašimo.

“Ne iz straha zbog 3.700 NATO vojnika. Imamo ih i više i nismo slabije naoružani, ali je problem u tome što bismo izazvali katastrofu za celu zemlјu da ne želimo mir i stabilizaciju i zato što moramo da razmišlјamo i o lјudima koji žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kralјevu, Čačku i svakom drugom mestu”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nije više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine i dodao da su naši vojno-policijski kapaciteti desetostruko veći i snažniji posebno imajući u vidu kvalitet onoga što posedujemo.

"Ali, ono što mi je najvažnije to je da posedujemo više pameti i mudrosti i da znamo gde su granice, granice nase ozbilјnosti, odgovornosti i da uradimo sve što je uvek u našoj moći da sačuvamo mir i obezbedimo sigurnost i za naš narod na KiM, ali i za celu Srbiju jer ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba to bi bila katastrofa za celu Srbiju”, podvukao je Vučić i zaklјučio:

“Zato sam molio i Alabance, ali i predstavnike međunarodne zajednice da ne dozvole izazivanje sukoba i zamole ili zaprete onima koje su stvorili u Prištini da ne provociraju sukobe kao što su to radili u prethodnom periodu”.

Opstruiraju rešavanje pitanja nestalih, traže ratnu odštetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je Beograd pokušao da reši problem nestalih lica sa Prištinom, ali da je to druga strana opstruirala.

“Sve smo se dogovoroli, prihvatili smo sve što su tražili i Evroplјani i Amerikanci a onda su oni pokušali da nas optuže da smo odgovorni za nasilno iselјavanje i proterivanje, ubistva i činjenje zločina nad licima na KiM iz čega proizilazi dalјi njihov zahtev za ratnom odštetom”, rekao je Vučić tokom predstavlјanja izveštaja o pregovorima sa Prištinom.

Kako je rekao, smatrali su da će Srbija biti osuđena, a klјučni problem je, kako je rekao, što oni ne prihvataju statusno neutralni jezik dokumenata i upravo zato ne možemo nikako suštinski da se dogovorimo.

Vučić je podsetio da se razgovori od 2010. vode pod okrilјem EU gde su najmoćnije zemlјe priznale Kosovo, kao i SAD.

“Sve što bi Albanci uradili oni bi im rekli da nije pravi trenutak i metod, ali će uvek stati iza njih. Nemojte da kod vas postoji iluzija da to može drugačije. To se neće promeniti. Na tom malom prostoru pokušavamo da uradimo nešto”, poručio je Vučić.

On navodi da kada Albanci ne dozvole Srbima da izađu na izbore, međunarodna zajednica kaže da će izdati saopštenje i posle toga ništa više.

“Zato što je to njihovo čedo, koje su stvorili, odgajaju ga i šta god da se dogodi, to će nastaviti da rade. Priča o teritorijalnom integritetu je licemerje, jer ga koriste da se suprostave ruskom faktoru, ali ono ne važi za Srbiju. Naš je zgažen kao krpa, zato što je Srbija mala i mogu da je gaze”, poručio je Vučić.

On dodaje da će oni da kažu da je to zbog toga što smo ugrožavali opstanak jednog naroda i da je to bila humanitana katastrofa, a ako je tako, naglašava, kako sada ima Albanaca više na Kosovu, a Srba 212 hilјada manje.

“Oni odgovaraju da to moramo da prihvatimo ako želimo da budemo deo savremenog sveta i da idemo napred, a ako ćemo da se vraćamo u prošlost onemogućiće nam svaku vrstu napretka. Svaki razgovor svodi se na to šta će Srbi da učine da bi gospoda u Prištini bili zadovolјnija”, rekao je predsednik Srbije.

On navodi da je Zapad prećutkivao sve što Priština radi protiv Srba na KiM, a da je sve radio da zavadi Srbe.

Kako je rekao, stotine miliona evra uložili su kako bi posvađali srpski narod, pravili su medije koje bi trebali da unesu razdor među Srbe sa želјom da ih posvađaju i nađu neke Srbe koje će priznati Kosovo.

“Ono što smo uspeli kao zemlјa to je da sačuvamo jedinstvo. I Srbi južno od Ibra i oni sa severa Kosova su jedinstveni. Srbi su posle mnogo vekova razumeli da moraju da budu jedinstveni i samo tako snažno možemo da se suprostavimo pritiscima i samo tako možemo da čuvamo nacionalne interese i to je velika stvar za nas”, zaklјučio je Vučić.

Nemam nameru da decu šalјem u rat,odbranićemo se ako napadnu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da kao vrhovni komandant nema nameru da našu decu šalјe u rat, ali da ćemo ukoliko naš narod, deca, očevi i majke budu napadnuti imati dovolјno snage da ih odbranimo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Verujte mi na reč", dodao je Vučić tokom predstavlјanja izveštaja o pregovorima sa Prištinom u palamentu.

Istakao je da ne želi nijednoj, ni srpskoj niti albanskoj majci da vrati dete u kovčegu.

Vučić je rekao da kada je reč o KiM opet ulazimo u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena i zamolio predstavnike Kvinte i sve druge da povedu računa o tome da strplјenje ima 10 stepenika i da jednom dođe do kraja.

"Srbi taj zulum više ne mogu da trpe", poručio je Vučić.

Ističe da su bili spremni da napuste kosovske insitucije, ali da ih je molio da ne napuštaju institucije, jer će onda 493 Srba ostati bez oružja.

Zapitao je ako Srbi napuste sudove na KiM, ko će onda da odgovara ako neko siluje Srpkinju.

"Ako ne budu imali izbora, ja znam da su oni spemeni i da će da čuvaju svoje ognjište, a naš posao je da pokušamo da izbegnemo svaki sukob i eskalaciju i čuvmao mir", naveo je Vučić.

Naglasio je da međunarodni predstavnici znaju da ne mogu da promene njegov stav i odlučnost da će Srbija sačuvati svoj narod na KiM i da neće biti nikakvih novih akcija kao što su Oluja i Blјesak, kao i da neće biti proterivanja našeg naroda.

"Mi insistiramo poštovani poslanici na miru i ne molim vas za mir zato što smo slabiji od nekog u regionu, već zato što znamo kakve to može da ima katastrofalne posledice. Ne želim da budem predsednik koji će da vrati ni srpskoj ni albanskoj majci dete u kovčegu", istakao je on.

Vučić je podsetio da je Bizmark govorio da ko god je pogledao u oči vojniku koji umire treba dobro da razmisli pre nego što počne rat.

Na vojno rešenje može da računa samo neko ko je krajnje neostelјiv, zaboravan i neodgovoran, rekao je Vučić i ponovio da neće dozvoliti da se našim majkama i ženama vraćaju sinovi i muževi u kovčezima.

Istakao je da je 11 sati sam proveo u razgovorima sa Srbma sa KiM, koji ga poštuju jer im nije obećavao nešto što nije realno, kao i da je uvek bio sa njima kada je najteže.

"Uvek sam bio sa njima kada se dešvaju teške stvari i javlјao na telefon kada se niko nije javlјao, trebalo mi je 11 sati da ih molim da se povuku sa barikada kada su prihvaćeni svi naši uslovi jer nemaju poverenja u Prištini i međunarodnu zajednicu".

Vučić je rekao da su lјudi na severu KiM opredlјeni za svoju državu i da se to vidi i po tome što se samo dvolјe lјudi iz Prizrena i Leposavića prijavilo za preregistraciju na kosovske tablice, iako su Albanci računali da će se prijaviti od 7.500 između 2.500 i 3.000 Srba.

"Ti lјudi neće da se odreknu srpskih tablica i srpskog imena i prezimena, niti Republike Srbije. To je njihov greh i to je ono u čemu ćemo mi da ih podržimo", poručio je Vučić.

Predsednik je dodao da je samo jedan bošnjački poslanik aplaudirao kada je pomenuo albanske majke i istakao da pravo na život treba da imaju i Albanci isto kao i mi i da ćemo pronaći mir tek kada to budemo shvatili.

"Bez takvog opredelјenja biće nam mnogo teško", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike