MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda

27. oktobar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će prištinske vlasti naići na miran demokratski otpor srpskog naroda ukoliko krenu u oduzimanje KM tablica i poručio da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vučić je, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kazao da su mu predstavnici Srba kazali da će demokratskim putem na miran način pružiti svaku vrstu otpora prištinskim vlastima.

Naveo je da je plan prištinskih vlasti da puste izlazak sa KM tablica sa teritorije Kosova i Metohije na teritoriju centralne Srbije, a da zatim u povratku, pre svega na Jarinju i Brnjaku, jer sa tim tablicama već ne mogu na jug Kosmeta, da im ne dozvole da se vrate na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije ili kako oni kažu Kosovo.

"I da im ne daju da uđu više ikada sa tim tablicama. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode jer misle da tada nema problema na teritoriji Kosova pa će to da bude lagana odluka i neće im svet zameriti. Ne znam šta će im svet zameriti, ali svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda", kazao je Vučić.

Poručio je da neće biti ponavlјanja marta 2004. godine, odnosno progona i pogroma Srba, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda.

Vučić: Prištinski režim ugrožava mir i opstanak Srba

Prištinski režim ugrožava stabilnost i mir i opstanak srpskog naroda na KiM svojim pretnjama da će nastaviti sa provođenjem akcije u vezi preregistracije vozila, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost i Srbima sa KiM.

„Saslušali smo jutros zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa KiM koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na KiM, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je kosovskometohijskim Srbima dao prištinski režim, posebno onima na severu pokrajine, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, ako je reč o tablicama izdatih od državnih organa u Srbiji, a koja označavaju mesta na KiM“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je reč o 9.000, odnosno 7.000 tablica.

Do sada je, preneo je on , 18 lica ukupno, ali od toga svega nekoliko sa severa KiM, tačnije tri, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

„U skladu sa tim pretnje Prištine da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, u potpunosti ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda na KiM“, naglasio je Vučić.

Suprotno svim dogovorima Priština ukinula neutralne KS tablice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, , ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice nezavisnog Kosova.

"Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama - jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

"Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne", naveo je Vučić.

Kazao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao kosovski ministar MUP Agim Veliju.

"Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice", naveo je Vučić.

Za Kvintu i EU Priština suštinski dobra, ali momenat ne valјa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od predstavnika Kvinte i EU dobio demarš u kojem se navodi da Beorgad treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da su problem vreme i metode, što, istakao je, nije tačno, i što je preneo i predstavnicima zapada.

Vučić je ukazao da to samo pokazuje da je Evropskoj uniji i Kvitni u redu sve što Priština radi, ali im, navodno, samo trenutak ne odgovara.

"Pre nekoliko dana dobili smo demarš, stavove, predstavnika zemalјa Kvinte i EU, usaglašaene, u kojem se u tački 2 kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali je problem u vremenu i metodama i da to izaziva brigu", preneo je Vučić u obraćanju javnosti.

Predsednik je naglasio da to nije istina, što je konstatovano i danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a što je, napominje, saopštio i predstavnicima Kvinte i EU.

"Da to nije istina i da obmanjuju javnost. Reč je o notornim lažima, jer oni nemaju nigde pravo, ni po jednom sporazumu", rekao je Vučić.

Potrebno je, pojasnio je, da se prikaže da je Priština suštinski dobra, ali da nije možda najbolјi trenutak, te da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice, a ne neke druge, jer oni ne podržavaju nezavisno Kosovo.

"A, na osnovu kog međunarodnog pravnog akta - to je postoji. Ali, koga briga, tim gore po međunarodno pravo i sve drugo", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da su danas u Beogradu saslušali predstavnike Srba sa KiM, i rekli im da su sa njima uvek, i kada je teško.

"Tu smo za naš narod, i bićemo uz naš narod u budućnosti", rekao je Vučić.

Verujem da će biti pameti u Prištini i kod onih koji ih podržavaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će država učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali i da veruje da će biti dovolјno pameti u Prištini i kod onih koji je podržavaju da ne idu protiv mirnog, srpskog naroda.

"Dogovorili smo da učinimo sve što je u našsoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj, srpski narod ukoliko bude napadnut", preneo je Vučić novinarima u Palati Srbija nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ipak, dodao je , veruje da će biti dovolјno pameti i u Prištini i "kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj odlucio koju su donosili" da ne idu protiv, kako je istakao, mirnog, srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svoje i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Povelјom UN, Rezolucijom 1244 i Međunarodnim javnim pravnim poretkom.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike