MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod

31. oktobar 2022. Izvor: RTS

Od sutra stupaju na snagu nove mere za preregistraciju vozila koje je u petak donela Priština. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti. Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglašava Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Petar Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, kaže da je odluka Alјbina Kurtija o preregistraciji protivpravna, nelegalna i nasilna.

"Ona podrazumeva da Srbi koji imaju KM registarske tablice sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane RKS tablice. To je apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koje smo dogovarali i 2011. i 2016. godine", navodi Petković.

Ukazao je da Srbi na Kosovu i Metohiji, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice.

"To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo moraju da razumeju da Srbi na Kosovu i Metohiji se osećaju građanima Republike Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice, jer je zapravo pravi cilј i naum Alјbina Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilј proterivanje našeg naroda", naglasio je Petković i dodao da Srbi to neće prihvatiti.

Ističe da je za nas ta odluka apsolutno neprihvatlјiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

"On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i da krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Alјbin Kurti", dodaje Petković.

Poručio je da Srbi to neće prihvatiti i da su oni to jasno istakli prošle nedelјe na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem – da ne prihvataju takvu odluku, kao i da će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

"Ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod"

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković kaže da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

"Ideja Alјbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem", dodaje.

Srpska lista je, ističe, poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

"Da krene sa novčanim kažnjavanjem tako što će svakog dana da naplaćuje 150 evra zbog toga što Srbi imaju KM tablice je apsoluno neprihvatlјivo. Tih 150 evra je značajan novac i ovde u centralnoj Srbiji gde su prosečne plate 660 evra, a da ne govorim koliko je to značajan novac na KiM gde su prosečne plate oko 350 evra", rekao je Petković.

"Nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima"

Vašington je nakon odluke naveo da je razočaran, a Brisel i dalјe veruje da će doći do promene.

"S jedne strane i Evropska unija i SAD govore o tome kako je ta odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valјa je samo kratak rok koji je ostavlјen. Naravno, Zapad to radi iz svojih interesa. Mogli smo da čujemo i da kažu da ne treba manje bitna pitanja da opterećuju i dovode u pitanje ona mnogo značajnija pitanja", navodi Petković.

"Nije tačno da je ova odluka legitimna i nije tačno da je ova odluka u skladu sa sporazumima koji su doneti. Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se pozivaju na taj sporazum, reč je o tački 4 gde se jasno govori o procesu preregistracije u perodu od 12 meseci, na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara", dodaje.

Obasnio je da u toj tački piše da će se proces preregistraciji odvijati tako što treba KM i ostale tablice da budu preregistovane na KS statusno neutralne, Unmikove tablice.

"Šta se desilo? 2020. godine Priština je ukinula jednostrano pre roka statusno neutralne tablice pa se niko nije bunio, niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hoćemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice", poručuje Petković.

Ističe da kada su to u Briselu rekli Alјbinu Kurtiju, njega je više povredilo što tražimo povratak statusno neutralnih tablica nego da ostanu KM tablice.

"Zato što on ne želi statusnu neutralnost za prostor Kosova i Metohije", naglašava Petković.

"Svi se prave ludi i niko ne govori da je prekršen sporazum"

Poručuje da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

"Nikada nećemo dozvoliti da se dese Oluja i pogrom, tražićemo rešenja, ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije", navodi Petković.

Svi se prave ludi kada Alјbin Kurti to radi i niko ne govori da je prekršen sporazum, ali da ćemo se mi boriti za naš narod.

"Ideja je da se zapravo tihom okupacijom osvoji sever od strane Prištine i da se tako protera srpski narod, to nećemo prihvatiti", ističe Petković.

Ukazao je da se sve vreme vode razgovori i da Beograd ulaže ogroman diplomatski napor kako bi oni koji mogu da izvrše pritisak na Prištinu to i činili.

"Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela", zaklјučuje Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike