MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom dijalogu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom dijalogu

04. novembar 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti svojim izjavama u Berlinu o Zajednici srpskih opština i smenom direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića - zadao smrtonosni udarac Briselskom dijalogu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kako je naglasio, Kurti je time izazvao uznemirenost kod Srba sa KiM zbog čega je, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom prošle noći razgovarao sedam sati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

"Naš narod je jedinstven i odlučan da brani svoje pravo za ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Predsednik Vučić im je rekao da ih razume i ukazao im na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog sporazuma. Oni su rekli da razumeju predsednika, ali da ne žele da nijedan Srbin napusti Kosovo i Metohiju", preneo je Petković.

Kako dodaje, Srbi su poručili da će učiniti sve da se bore da odbrane svoje pravo da opstanu na KiM, kao i da će na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu pun otpor na nezakonite i jednostrane odluke Alјbina Kurtija, ali i da su poručili i da ako neko napadne naš narod da će se boriti svim sredstvima.

Na pitanje da li će Srbi izaći iz kosovskih institucija, Petković podseća da je za sutra zakazan sastanak svih političkih predstavnika sa KiM na kojem će doneti svoju odluku.

"Nas će obavestiti i svakako šta god da je i kako god da je mi nećemo odustati od svog naroda jer to u kojoj državi žive moći će svi da vide i u nedelјu i danima pred nama pa da se vidi da li na severu treba da se vijori plavo-žuti, crveno-crni barjak ili naša trobojka", kazao je Petković ističući da će svi dobro videti da je njihova jedina država država Srbija.

Petković ističe da je Alјbin Kurti svojom jučerašsnjom izjavom u sred Berlina, kada je rekao da ga ne interesuje formiranje ZSO, da papir možda postoji u Beogradu, ali ne u Prištini, kao i izjavom da smenjuje Đurića zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, ali i svakoj mogućnosti da se ide ka normalizaciji odnosa.

"To je naišlo na ogorčenje našeg naroda. Očekuje se reakcija države Srbije, posebno zbog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, ali i drugih sporazuma. Ovo ponašanje je kap u poslednjoj časi, a pravo je pitanje da li je neko juče sa zapada mogao čuti ili je čuoKurtija koji gazi usred Berlina sporazume, čime je ponizio EU, ali i Srbiju i Srbe na KiM", ukazao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ironično je upitao da li možda Zapad nije čuo te izjave pa tako nemamo reakcije već 24 časa.

Kurti je, kako kaže Petković, smenom Đurića prekršio tačku 9 Briselskog sporazuma jer, kako pojašnjava, za njegovo postavlјanje, ali i smenu zaduženi su gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM.

"Zbog ovakvog ponašanja Prištine i namere da u potpunosti pritisne srpski narod i po pitanju preregistracije vozila, ali i smene Đurića, na takvo ponašanje naš narod odgovorio je jedinstveno i složno. Uznemireni su i zbog toga je juče predsednik Vučić razgovarao sa njima", navodi.

Kako ističe, predsednik je jasno rekao i da je država Srbija uz svoj narod na KiM i da se nikada više neće ponoviti Oluja ili pogrom.

"Srbija će na kraju da pobedi, danas imamo na čelu predsednika koji se bori za naš narod na KiM i koji ih nikada neće ostaviti na cedilu", kazao je on.

Na pitanje imaju li bilo kakvi pregovori s Prištinom smisla, i konstataciju da u EU očekuju brzi odgovor na francusko-nemački predlog, Petković je žustro odgovorio - kako nema tog brzog odgovora iz Brisela, i sa zapada kada Kurti brutalno krši Briselski sporazum.

“Kada Kurti ponižava i Nemačku i EU usred Berlina, govoreći da ga ne ineteresuje Zajednica srpskih opština? Zašto nema odgovora ni na to što su nezakonito smenili Nenada Đurića samo zato što je radio svoj posao i branio dogovoreno Briselskim sporazum”, upitao je Petković.

Poručio je da smo “siti” licemerja i tzv. naivnosti zapada i da će Srbija braniti svoje pravo da se čuje istina, boriti se za mir i stabilnost.

“Ali, kada vas sateraju u ćošak, ne daju vam šansu da odgovorite, iako smo sve vreme govorili i insistirali da moramo u Briselu da tražimo rešenje, da idemo u pravcu kompromisa, da sačuvamo mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu… što smo i juče pokazali, tokom Berlinskog procesa, jer smo učestovali u dogovorima koji treba da pobolјšaju slobodu kretanja u regionu”, rekao je Petković.

Naveo je i da je ponašanje Alјbina Kurtija neprihvatlјivo, i da ide upravcu gaženja svega srpskog na KiM, sa krajnjim cilјem da se protera Srbija i srpski narod sa KiM.

"Zato je naš narod izradio veliku bojazan da mu se ne dogodi da u kamionima, prikolicama ide u pravcu centralne Srbije. To neće dozvoliti ni Beograd, ni predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike