MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić odlikovao policajce sa KiM - Đurića i Filipovića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić odlikovao policajce sa KiM - Đurića i Filipovića

09. novembar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja kapetanu Nenadu Đuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je uručujući priznanje podsettio na reči našeg velikog diplomate i najvećeg pisac Ive Andrić koji je definisao je našu nacionalnu, moralnu vertikalu rečima kosovski zavet od kojeg se živi, diše i misli,ali i na reči patrijarha Pavla da smo u i najtežoj situaciji obavezni da postupamo kao lјudi.

"To je misao patrijarha Pavla koju ste poslali sa skupa u Mitrovicu kao jasnu poruku mira celom svetu, ali snažnu i nedvosmisleno da želimo da budemo svoj na svome“, istakao je Vučić.

On je kazao da je njihova mirna i staložena, ipak odlučna akcija, ni protiv koga usmerena, a akcija koja ih je svrstala u red običnih junaka o kojima se retko govori jeste nešto na šta mogu biti ponosni oni i njihova porodica.

„Ponosni smo svi jer znamo da uzvišeni deo slobode baštinimo na istovetan način mi danas kao što su to proživlјavali naši preci. Vi i vaša porodica simbolizujete život trajanje i opstajanje srpskog naroda. Zbog važih dela Srbija je na Kosovu, a Kosovo u Srbiji, ma koliko se neki svojski trudili da tako ne bude“, poručio je on.

Rekao je da su Đurić i Filipović svoju državu poslušali čak i kada se sa njenim odlukama nisu slagali.

„Uradili ste ono što vam je srce želelo i najčasnije poneli kada ste bili onemogućeni u dužnosti, jer niste želeli da kršite zakone. Branili ste srpski anrod, našu kulturu, ali i iskonske evropske vrednosti, kakve bi trebalo da budu. Ta evropska vrednost morala bi da bude poštovanje potpisa na međunarodnom sporazumu. Srbija se svojih reči drži, a svoje potpise ne bruka“, istakao je Vučić.

„Orden puna srca dodelјujem Đuriću. Znam kolkio si puta prolazio kroz teška iskušenja, svađao se sa mnogim našim lјudima, koji nisu razumeli težinu tvoje pozicije, i sa onima u Prištini koji su želeli da ideš protiv svog naroda, a nisi želeo, znam da je bilo teško tvojoj porodici da slušaju koju uniformu nosiš, a imao si u srcu samo jednu domovinu. Ponosan sam Aleksandre na tvoju nepokoleblјivost, odlučnost, jasnu opredelјenost da uvek i u svakom trenutku budeš na raspolaganju ne samo srpskom anrodu, već i srpskoj državi. Vaše porodice temelј su na kome počiva budućnost kako vaša tako i naša“, rekao je on.

Vučić je naglasio da kada govorimo o KiM, i opstanku, to nije samo naš kapric, želјa, uobrazilјa, već civilizacijska tekovina, time, kaže, štitimo civilizaciju, međunarodno pravo i Evropu i Srbiju.

„Mir je naše trajno i čvrsto opredelјenje. Hvala što ste čuvali mir i stabilnost, za prkos, veru, nadu, za lјubav koju ste pokazali prema srpskom narodu, državi Sbriji i prema KiM. Hvala vam za sve“, naglasio je Vučić.

Vučić je Đuriću uručio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodelјuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik je uručio Zlatnu medalјu za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodelјuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Đurić je suspendovan sa dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na "sabotažu" i "poziv na otpor", a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

Đurić: Potomci nas se neće stideti, slediće utabane staze

Kapetan Nenad Đurić zahvalio se danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Ordenu za odbranu i bezbednost prvog stepena, kojim ga je predsednik odlikovao i poručio da priznanja posvećuje i deci na KiM koja su želјna slobode, igre i mirnog života.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Đurić se zahvalio u i ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i u ime svog saborca kapetana Aleksandra Filipovića, na uručenim priznanjima.

"Neizmerno vam hvala što danas urezujete najveći ponos u našim i bićima naše porodice, naših sunarodnika i kolega bez kojih ova priznanja ne bi bila moguća i mi ne bismo bili to što danas jesmo", rekao je Đurić.

On je naveo da to ne bi bila moguće ni bez podrške države Srbije i predsednika Vučića.

"Zato predstavlјaju i zalog da nas se potomci neće stideti već će slediti sada utabane staze koje vode u čisto i iskreno društvo velikih i slavnih. Želimo da ova priznanja posvetimo ne samo našoj, već svoj deci na Kosovu i Metohiji koja su samo želјna slobode, igre i mirnog života", rekao je Đurić.

Vučić: Đurić i Filipović će raditi u državnim organima Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odlikovani policajaci sa Kosova i Metohije, Nenad Đurić i Aleksandar Filipović, raditi u državnim organima Srbije i naglasio da će se država pobrinuti i za 3.000 i 3.500 lјudi koliko ih se povuklo iz kosovskih institucija.

" Nјihova budućnost (Đurića i Filipovića) je odlična. Radiće u državnim organima Srbije, svakako neće imati niža primanja, naprotiv. Radiće svoj posao, za svoju zemlјu, svoj narod. Mladi su, još mnogo važnih zadataka je pred njima. Neće biti penzionisani, neće biti na ulici. Niko neće biti na ulici, između 3.000 i 3.500 lјudi, pobrinućemo se za sve. Možemo da kasnimo dan, dva tri, ali nećemo duže od mesec dana", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je budućnost policajaca Đurića i Filipovića.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je dodao da Srbija brine o svom narodu, svojim lјudima.

"Posebno znam kroz šta su ti lјudi prošli, i desetine njihovih kolega. Za razliku od mnogih, oni znaju da sam svestan kroz šta se prolazi. Znaju da sam odlično upoznat kako žive, kroz šta prolaze. To 99 odsto lјudi u Srbiji ne zna, niti može da zna, ali srećan sam što te lјude poznajem. Vidim koliko su čvsti, tvrdi i sa koliko ozbilјnosti prilaze svom poslu", dodao je predsednik Srbije.

Vučić: Reakcije Prištine govore da su planirali sukobe na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da reakcije Prištine govore da su sve vreme planirali i želeli incidente i sukobe na severu KiM, kao i poniženje sprskog naroda.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je Kurti najavio zamenu za Srbe koji su podneli ostavke i raspisivanje izbora u četiri srpske opštine na severu KiM, Vučić je rekao da će za vikend nešto više govoriti na tu temu.

"Ja ću tamo za vikend da govorim nešto više o svemu, narednih dana provešću u Parizu gde ću se sastati sa Borelјom i Lajčakom i verujem sa predsednikom Makronom, videćemo kakvi će još susreti u Parizu biti, i sa ministrom spolјih poslova Holandije i mađarskom predsednicom, pošto se tamo održava Forum za mir", naveo je on.

Vučić je podsetio da je otkazao posetu Egiptu i dodao da je o otkazao i posetu Kataru i da ne može da ide na otvaranje fudbalskog prvenstva niti da prati utakmice naše reprezentacije zbog situacije u zemlјi.

"Ali, na ovo moram da idem da razgovaramo o situaciji na KiM i da vidimo šta je to što možemo da uradimo kako bismo umirili tenzije. Ne mogu da odgovaram na sve što ti lјudi rade (Priština), ali njihove reakcije i posle svega govore da su ustvari sve planirali i želeli incidente i sukobe i poniženje sprskog naroda, ne odustaju od protivpravne preregistracije vozila", rekao je Vučić.

Srbija ne odustaje od Briselskog sporazuma, nikad ne povlačimo potpise

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija ne odustaje i nikada ne povlači svoje potpise i dodao da je sada vreme da se primene i druga dva potpisa sa briselskog sporazuma i formira ZSO.

Vučić je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara "kakva je budućnost Briselskog sporazuma".

“Tamo postoje tri potpisa, a ne jedan. Jedan je samo premijera Dačića, jedan je albanski predstavnik iz Prištine, jedan je EU. Taj Dačićev potpis, svi mi Srbi smo poštovali i izvršili sve što je trebalo da izvršimo. Sada je vreme da se otelotvore ona druga dva potpisa”, rekao je Vučih.

Dodaje da to znači formiranje ZSO.

Predsednik Srbije je poručio Međunarodnoj zajednici i predstavnicima prištinskih vlasti da ne govore da u sporazumu “piše nešto što ne piše”.

“Ovo oko tablica ste apsolutno izmislili. Ovo prolongiranje od 12 meseci ste apsolutno izmislili. Pa pošto je prošlo dva meseca onda ste rekli još 10. A to se odnosi na KS tablice, a ne RKS tablice. Mi hoćemo KS tablice, to su statusno neutralne tablice”, rekao je predsednik i poručio da bi ih Srbi sa Kosova i Metohije odmah prihvatili.

Naglašava da Albanci neće to da prihvate.

“Nemojte da se pravite vi na Zapadu naivni da vi to ne znate. I nemojte da lažno tumačite nešto što ne piše nigde. Ako piše kažite ''Vučiću lažove, piše ovde'', a ja vam kaže ne piše nigde. Znam svaki član, znam,svaki stav i ne mogu da vam pokažu i to jeste suština problema.”, rekao je Vučić.

Zaklјučuje da je sada red na EU i Prištinu da ispune Briselski sporazum i da ne brinu za Srbiju.

“Naša reč mnogo više znači nego potpis Prištinske strane i potpis EU. Tako da, možemo da budemo ponosni na to da naš potpis i naša reč nešto vrede u Međunarodnom javnom pravu”, rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li planira da ide u Pariz i sastane se sa Emanuelom Makronom rekao je da bi trebalo, ali da se nikada ne zna.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike