MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurti hoće da bude gospodar života i smrti
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kurti hoće da bude gospodar života i smrti

27. decembar 2022. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da je stavlјanje Vojske i jedinica MUP-a u najviši stepen borbene gotovosti naš odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever KiM. "Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda", kazao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Petar Petković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je predsednik Aleksandar Vučić doneo odluku o stavlјanju Vojske u najviši stepen borbene gotovosti i pripravnosti do momenta uporebe oružane sile. I specijalne jedinice MUP-a su stavlјene u najviši stepen borbene gotovosti.

"To je naš odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever KiM. S obzirom na to da je Priština podigla na najviši stepen borbenu gotovost kosovskih bezbednosnih snaga, pripremajući te jedinice, duge cevi i oklopna vozila da napadnu srpski narod na severu KiM, sa namerom da da napadnu naše žene, stare, decu, muškarce, naše lјude koji na barikadama samo brane pravo na goli život", naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, dogorelo je do noktiju.

"Činimo zaista sve da sačuvamo mir i to pre svega čini predsednik Vučić. Niko nije više govorio o miru i stabilnosti do predsenika Vučića. Kada govorimo o odnosima Beograda i Prištine imate Alјbina Kurtija koji je izjavio da je pitanje dana kada će ukloniti barikade, direktno preti ubijanjem Srba na barikadama. Želi da stvori novi narativ da je udar na sever KiM oslobađanje severa od nekih kriminalaca, a to su naše majke, lekari, profesori, studenti... Taj narod dostojanstveno na barikadama brani svoje pravo da ostane na KiM. Videli ste veličanstven skup kod Rudara gde je više od 10.000 Srba bilo. Nema ko da čuje njihov glas u Evropi da su obespravlјeni, da se više od 10 godina ne formira ZSO, da im se ukida pravo glasa, da im se zabranjuje vakcinacija. Da ne govorim o upadima ROSU koji su bili gotovo svakog meseca u poslednje vreme", kazao je Petković.

Zna se operativni plan Prištine

Napominje da naše službe ozbilјno rade svoj posao, da se zna gotovo svaki korak Prištine i njihov operativni plan.

"Pogrom i "Oluja" se više nikada neće desiti. To je poručio predsednik Vučić više puta. Važno je da naš narod zna da iza sebe ima državu Srbiju koja je spremna da zaštiti živote naših lјudi koji nikome ne smetaju. Kažu u Prištini da se sloboda kretanja ugrožava. A recite nam kojim Albancima se ugrožava sloboda kretanja", upitao je Petković.

EU, napominje, umesto što pominje barikade, trebalo bi sada učini sve da natera Prištinu da odustane od suludihi odluka udara na sever KiM. "Trebalo je da natera Prištinu da se formira ZSO, a ne da čekamo deset godina", kaže Petković.

Navodi da je strašno to da se poglavaru SPC zabranjuje ulazak na KiM. To je prvi put u istoriji da se patrijarhu zabranjuje da ide u Pećku patrijaršiju.

"Patrijarh je čovek mira, koji propoveda lјubav. Kako je moguće daje Kurti zabranio patrijarhu srpskom odlazak na prostor KiM, iako je poseta najavlјena u skladu s prodedurama na vreme. Iz Prištine je došlo sramno objašnjenje da ja rezlog zaustavlјanja da se prethodno ogradi od srpskog naroda i barikada. Alјbin Kurti bi da menja vekovne kanone, da bude gospodar života i smrti", navodi Petković.

Petković ukazuje da je katolički Božić, ali da se traži način kako da se sačuva srpski narod na KiM, kako da se izađe u susret svim zahtevima Srba kao uslov da bi se povukli sa barikada.

"Bolјe je hilјadu dana pregovarati, nego jedan ratovati. Mi to ne želimo, to ne želi srpski narod. Onaj ko želi da napadne goloruki srpski narod je Alјbin Kurti koji stavlјa vojsku u borbenu gotovost. Neće to niko da posmatra i gleda sa strane. Danas je na čelu države predsednik Vučić koji će znati da sačuva naš narod na KiM", naveo je Petković.

Pretnje dolaze od strane Prištine

Navodi da je Srbija spremna da sačuva mir i stabilnost, ali i da odgovori na pretnje koje dolaze od strane Prištine.

"Barikade predstavlјaju demokratsko mirno sredstvo našeg naroda da izraze nezadovolјstvo jer doživlјavaju teror i zulum Alјbina Kurtija gotovo svakog dana", ističe Petković.

To što je podignuta borbena gotovost znači punu odgovornost države i vlasti prema narodu i budućnosti zemlјe.

"Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda. Sve vreme smo činili sve da sačuvamo mir, podižemo našu zemlјu, ekonomiju, da otvaramo nove fabrike, da podižemo plate i penzije. Tražili smo načine kako da normalizujemo odnose sa Prištinom i kada nije htela da razgovara. Čuvaćemo naš narod, mir i stabilnost i budućnost naše zemlјe, nema predaje", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike