MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurtiju mir nije svetinja kao nama
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kurtiju mir nije svetinja kao nama

01. januar 2023.

Kurti je problematičan i ideološki i karakterno i kao takav je sam po sebi dovolјan da proizvede destabilizaciju, a našem narodu želim da kažem da je važno da nastave da čuvaju jedinstvo jer smo samo tako dovolјno snažni da prebrodimo sve izazove, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u velikom novogodišnjem intervjuu za Informer.rs i dodao da je pred Srbima na KiM još jedna godina puna izazova jer Kurtiju mir nije svetinja kao nama.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Srbi sa KiM će Božić ipak dočekati kod kuće, sklonili su barikade, jasno rekli da žele mir? Da li očekujete nove provokacije Prištine i u predstojećoj godini?

Mi se borimo za mir i nadamo se da će naš narod praznike dočekati u miru i kod svojih kuća, a što se provokacija Prištine tiče, to nikada ne znate jer je Kurti spreman na sve. Kurtiju mir nije svetinja kao nama. Danas u Prišitini imamo jednu konfliktnu i militantnu vlast koja stvara ogroman međuetnički jaz, tako da su sve to faktori koji će pred naš narod stavlјati izazove i u narednoj godini. Ali, dok god su Srbi na KiM jedinstveni i dok god imaju jasnu i snažnu podršku svoje države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, moći ćemo da zajedno pobedimo svaki izazov. To se videlo i na primeru srpskog mirnog otpora na barikada, kada se glas našeg naroda konačno čuo i na zapadu. Nakon toga su i uz našu danonoćnu diplomatsku borbu usledile garancije EU, SAD i KFOR da nema lista za hapšenje Srba sa barikada, da KBS ne može na sever Kosova i Metohije bez saglasnosti KFOR i predstavnika Srba sa severa, a Dejan Pantić će praznike dočekati u zagrlјaju sina i supruge kod svoje kuće, dok nastavlјamo da se borimo za Adžića i Trajkovića. U trenutku kada je sve bilo na ivici sukoba, dobili smo najviše što smo mogli, sačuvali smo živote našeg naroda i obezbedili mir.

Kurti je prešao sve zdravorazumske granice i svakim novim potezom navlači gnev srpskog naroda. Da li mislite da on to radi dirigovano ili jednostavno sam misli da pokazuje neku silu?

Izjave pojedinih predstavnika zapadnih država u Prištini tokom krize koju smo imali prethodnih sedmica jasno potvrđuju da između Kurtija i pojedinih centara moći u Evropi postoji sinhronizacija. Da se razumemo, Kurti je problematičan i ideološki i karakterno i kao takav je sam po sebi dovolјan da proizvede destabilizaciju. Međutim prava opasnost nastaje kada u tom poslu deluje u saglasju sa pojedinim sponzorima samoproglašenog „Kosova“, jer onda ga je teže obuzdati.

Da li je u ovakvim okolnostima, kakve su sada, nastavak dijaloga moguć?

Srbija je uvek otvorena za dijalog, jer principijelno smo na poziciji da je bolјe i sto godina pregovarati, nego imati jedan dan sukoba na terenu. Priština se bezbroj puta pokazala kao nekredibilan i veroloman učesnik u dijalogu, i opravdano je postaviti pitanje smisla takvih razgovora, međutim alternativa dijalogu jesu jednostrani potezi, sukobi, destabilizacija… Mi imamo jasan stav da je osnivanje Zajednice srpskih opština neophodno rešiti da bismo mogli da nastavimo dijalog i normalizaciju odnosa jer time između ostalog, branimo i smisao dijaloga koji se godinama odvija uz posredovanje EU.

Da li je moguće očekivati da će KFOR odgovoriti u narednoj godini na zahtev Srbije o povratku do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244?

Srbija je zahtev podnela na formalan način komandantu Kfora, u skladu sa Rezolucijom 1244 i obaveza Kfora je da nam odgovore. Iako nismo naivni kakav će odgovor biti, odluka o slanju zahteva je sama po sebi veoma začajna jer je u skladu sa međunarodnim pravom, ali i svim međunarodnim obavezama države Srbije. Naš zahtev temelјi se na međunarodnom pravu, a pravo na povratak do hilјadu pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM nije arbitrarno pitanje, odnosno nema prostora za dvoumlјenje da li je naš zahtev osnovan ili ne. U Rezoluciji 1244 jasno i nedvosmisleno takva obaveza postoji. Naš zahtev je dakle zakonit, ali je istovremeno i opravdan, jer događaji na terenu pokazali su da Srbi sve više i sve češće postaju žrtve samovolјe i zuluma Prištine i Kurtijevog terora. Mnogo su Srbi propatili u prisustvu Kfora tako da je krajnje vreme da Kfor ispuni svoj mandat i zaštiti srpski narod. Ako on to neće ili ne može, ima ko hoće! Uveren sam da bi prisustvo naših snaga na terenu doprinelo miru, bezbednosti srpskog naroda i ukupnoj stabilnosti na KiM.

Šta biste poželeli Srbima na KiM u Novoj Godini?

Našoj braći i sestrama na KiM želim da istom snagom, volјom i verom nastave da grade budućnost za sebe i svoju decu, a mi ćemo uvek biti uz njih, rame uz rame.

Naš narod više od dve decenije de fakto živi u uslovima vanrednog stanja i mnogo toga su preturili preko svojih leđa i mir jeste ono što nasušno žele. Našem narodu želim da kažem da je važno da nastave da čuvaju jedinstvo jer smo samo tako dovolјno snažni da prebrodimo sve izazove. Ali, iznad svega želim im mir, da svako dete ima miran san, da nijedan roditelј ne strepi kada dete pošalјe u vrtić ili školu. To su suštinske stvari i za taj mir ćemo nastaviti da se borimo iako je svima jasno da to ne zavisi samo od nas.

Šta biste poželeli čitaocima Informera u predstojećoj godini?

Svim vašim čitaocima želim mnogo zdravlјa i sreće pre svega. Želim da u 2023. naša zemlјa nastavi putem napretka, jer ukupnim ekonomskim i društvenim jačanjem mi zapravo snažimo i kapacitete za odbranu bazičnih državnih i nacionalnih interesa.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike