MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Izbori na severu KiM biće užasan dan za demokratiju,sramota Evrope i sveta
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Izbori na severu KiM biće užasan dan za demokratiju,sramota Evrope i sveta

20. april 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će izbori u nedelјu u četiri opštine na severu KiM biti užasan dan za demokratiju, težak dan za srpski narod, ali i sramota za Evropu, svet i zemlјe Kvinte.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"To će biti dan kada će zvanično biti obležena sramota Evrope i sveta, zbog toga što su organizovali te izbore i pozdavlјaju ih", rekao je Vučić u emisiji "Prva tema" na TV Prva.

Vučić je rekao da Srbija ne učestvuju na tim izborima jer već 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom.

Istakao je da Srbi nisu napustili pokrajinske institucije zbog hira i zato što vole barikade, već zato što je protivpravno smenjen direktor Direkcije kosovske policije za Sever komandir Nenad Đurić, ali i zbog uvođenja verbalnog delikta za Srbe, hapšenja Srba i svakodnevnog maltretiranja i provociranja Srba.

"Pucali su na Jovanovića, koji je kriv jer je nosio šerpe na mitrovačku pijacu", naveo je Vučić.

Ukazao je na to da "devet godina učestvujemo u institucijama po Briselskom sporazumu, dok Priština 10. godina po tom istom sporazumu ne formira ZSO".

"Biću sasvim otvoren, baš me briga - ovo je sramota Kvinte, šta se dešava", naglasio je Vučić.

Kaže da su svi na zapadu već podržali izbore u nedelјu na severu KiM i "da će još nama da sole pamet kako su Srbi krivi".

Na predstojećim lokalnim izborima na severu KiM neće biti srpskih kandidata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na severu KiM da neće biti srpskih kandidata u tri najveće opštine.

"U nedelјu se izlazi na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova. U tim opštinama posle povlačenja Aleksandra Jablanovića večeras i koji je to saopštio u Leposaviću nema srpskih kandidata. Oni imaju još jednog kandidata ali ne želim o tome da govorim zato što bih ušao u nešto što je za mene kao predsednika Srbije vrlo problematično", rekao je Vučić na TV Prva.

Kako je precizirao, više nema nijednog srpskog kandidata ni u Leposaviću, ni Kosovoskoj Mitrovici ni u Zubinom potoku, kao ni u Zvečanu.

"Ali da ništa ne govorim…U ove tri najveće opštine na severu zvanično nemate srpskog kandidata. Tu su kandidati iz partija Alјbina Kurtija i partije Hašima Tačija", rekao je Vučić.

On je dodao da je u Leposaviću upisano 300 Albanaca u birački spisak od 15.000 lјudi što je dva odsto, ali kako je dodao, čak ih toliko i ne živi tu već oko 60-70.

"Oni će da ih dovode iz Podujeva da bi mogli da glasaju. Imaće dva odsto izlaznost maksimalno. U Kosovskoj Mitrovici će da dovuku sve moguće iz Južne Mitrovice da glasaju u Severnoj da bi nakarikali do četiri odsto, u Zubinom potoku i Zvečanu do dva odsto. Nigde preko tri ili četiri odsto i zato će da vam kažu da su legalni i legitimni izbori", rekao je Vučić.

Upitao je gde to na svetu.

"Sram ih bilo sve zajedno, kompletnu Kvintu, sve te lažove. Danas sam razgovarao i izgovorio gore reči od ovih. Razgovarao sam sa najvišim zvaničnicima u pregovorima u dijalogu zapadnim predstavnicima", rekao je Vučić.

Oni svi to rade zajedno zato što moraju tzv.Kosovo da podrže i Srbiju da slome, rekao je Vučić i ocenio da im je to konačni cilј.

"Možda će mene da slome ali im ja neću dati da slome Srbiju. I to vam garantujem", rekao je Vučić.

Ocenio je da se to radi kako bi premijer privremenih institucija u Prištini Alјbin Kurti mogao da kaže da nema srpskih opština na severu koje hoće da se priklјuče Zajednici srpskih opština.

Vučić: Pozivam građane na KiM da budu mirni tokom izbora i da ne vrše napade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas sve građane na KiM da budu mirni tokom izbora koji će se održati u nedelјu 23. aprila u četiri opštine na severu KiM i da ne izvode napade ni na jednom izbornom mestu.

"Neka oni svoj najprlјaviji posao obave. Barem ćemo znati da imamo posla sa čistom okupacijom pa ćemo da čekamo. Onda ćemo da vidimo koliko će da nas lažu oko Zajednice srpskih opština (ZSO) jer prstom nećemo da mrdnemo dok ne vidimo ZSO, ali ne onako kako oni to zamišlјaju. Ne ono što su nam slale NVO organizacije i smišlјale šta će tamo da piše", rekao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva.

Dodao je da su zapadni političari na strani premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija.

"On zna da neće da formira ZSO. Pa mislite da smo mi blesavi. Pa oni razgovaraju sa Albancima iz Preševa i Bujanovca. Oni njima kažu 'pa nikada Srbima nećemo to da formiramo'. Kažu možemo da formiramo, ali u skladu sa ustavom Kosova. Znate šta piše u tom njihovom tzv. ustavu", upitao je Vučić i dodao da je tokom dijaloga Priština Beogradu ponudila formiranje ZSO u kojem je izbrisano 20 od 21 principa koliko ih je dogovoreno u Briselu.

Istakao je da svi sporazumi koje je zapad nudio Beogradu podsećaju na "nekle druge sporazume koje su pravili sa nekim drugim silama".

"Nekim drugim zemlјama u kojima su te druge sile varali, a mi smo mali, nismo velika zemlјa, a pošto ne mogu da se iživlјavaju na toj velikoj onda su rešili da se iživlјavaju na nama. Prihvatili smo da smo mi mali. Da se iživlјavaju na nama malima. Shvatili smo da je vrhunac demokratije kad izađe dva do tri odsto. Kada se izbori organizuju u policijskim kontejnerima i policijskim stanicama", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike