MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Rezultati izbora na KiM predstavlјaju novu političku realnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Rezultati izbora na KiM predstavlјaju novu političku realnost

24. april 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su rezultati izbora u četiri opštine na severu KiM nova politička realnost i ocenio da je mnogi nisu razumeli.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

''Mi ćemo u ovoj novoj realnosti morati da se ponašamo drugačije, a Kurti to nije razumeo. On misli da sa 400 glasova vlada, sa 400 glasova lјudi koji i ne žive u Mitrovici'', rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da ako Kurti ''bude imao svog gaulajtera, niko ne traži ništa od Srba posle toga''.

Komentarišući izjavu portparola EU Petra Stanoa da je potrebno da se ubrza dijalog između Srba sa severa KiM i prištinskih vlasti, Vučić je rekao da Srbi baš to neće.

''Srbi su tražili da ih čujete i saslušate. Tražili su da se ne šalјu jedinice za maltretiranje, tražili četiri baze na severu... Kad su stavili barikade, mislili ste da su to dokoni lјudi koji maltretiraju poštene Albance. Niste razumeli poruku srpskog naroda od juče. Poruka je da se njihov glas čuje i da ih saslušate'', rekao je predsednik.

On je istakao da su tu poruku razumeli ''pojedinici u američkoj administraciji''.

Vučić je naveo da Srbi ne žele da se vrate u prištinske institucije, kako bi ''okupacija bila što vidlјivija'', i kako ona ne bi dobila na legitimitetu.

''Ja ću ih moliti da se vrate kada formirate ZSO i povučete specijalce. Deset godina niste hteli da čujete Srbe. Šest godina ste nas lagali, zato nisam ni potpisao ništa. Tražite da vas podržimo u Savetu Evrope, e pa nećemo'', rekao je srpski predsednik.

Dodao je da Srbija mora da vodi računa o svom političkom okruženju i evropskom putu, kako bi ekonomski opstala i čuvala Srbe na KiM.

''To je veliki i komplikovan problem za nas u Beogradu, ali ćemo narednih dana raditi na tome na koji način da najbolјe zaštitimo interese i volјu Srba iskazanu na ovako moćan i snažan način Evropi i svetu'', zaklјučio je Vučić.

Vučić: Srbi plebiscitarno pokazali u kojoj zemlјi žive i koga neće na severu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su Srbi sa KiM odlukom da ne izađu na izbore pokazali odlučnost i naglasio da je 99,7 odsto njih referendumski, plebiscitarno pokazalo u kojoj zemlјi žive i koga neće na severu KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Naš narod juče je referendumski, plebiscitarno rekao u kojoj zemlјi živi, koga neće na severu KiM, jer su izbori bili za četiri severnokosovske opštine, ali su i pokazali svetu da ništa nisu razumeli, osim činjenice da nikada sem sebe nikoga nisu hteli da slušaju", rekao je Vučić u obraćanju građanima nakon jučerašnjih izbora.

O je rekao da je od ukupno upisanih 45.095 Srba u birački spisak izašlo 13 i naglasio da je to pokazalo nekoliko dobrih stvari, ali i nekoliko koje su teške za nas u budućnosti, a o kojima ćemo morati da vodimo više računa nego sada.

Pokazali su, kako je naglasio, i izborni debakl Kurtija i Kvinte, svih onih koji su ga hrabrili.

"Nadam se da će neku lekciju naučiti iz toga, jer sam siguran da ćemo mi malo dublјe i šuštinski uspeti da sagledamo rezultate tog jednoglasnog plebiscitarnog opredelјenja koje nema veze sa političkim srrankama, ni sa nama ovde već sa jasnom i nedvosmislenom želјom našeg naroda da bude svoj na svome, da opstane na svojim ognjištima i da čuva svoju Srbiju", rekao je predsednik.

On je istakao i da su Srbi ponovo pokazali odlučnost.

"Takav procenat 99,7 odsto ne postoji nigde. Govori da su Srbi još odlučniji, ne samo da neće da učestvuju u Kurtijevim izborima, da im vlast nije važna, da im je otadžbina mnogo važnija, jasno su uprli prstom da ih niko nije slušao sa Zapada, a da ih i mi u Beogradu ponekad nismo dovolјno razumeli u koliko teškoj poziciji se nalaze, jer vodeći računa o građanima i Begrada i Novog Sada, Niša, Kragujevca, Pančeva, Zrenjanina, ... Kruševca nekada nismo imali dovlјno vremena da čujemo njihove probleme i muke", rekao je predsednik.

On je dodao da je pri tome dvoje Srba greškom izašlo na izbore, jer nije imalo TV pa nije bilo informisano, što je 0,029 posto, a izašlo je i 449 Albanaca manje nego 2021. godine.

Prema njegovim rečima, to je istorijski rezultat, jer se nikada nešto slično nije desilo na evropskom tlu.

Vučić: Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope

Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i nemojte više da nas lažete i varate, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominjući da se obraća onima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da tumače stvari onako kako hoće, a ne onako kako piše, da nas lažu i varaju.

Vučić je u obraćanju građanima zahvalio srpskom narodu na severu KiM koji je juče pokazao da nije šaka zobi i da ih neće ponižavati, kao i da će tako i rukovodstvo Srbije da se ponaša.

"Želim da se zahvalim srpskom narodu na severu KiM zato što je strplјivo i trpelјivo, jer je znao da je to interes zemlјe, trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji nijedan kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nisu pogledali, ali su sillinom i snagom volјe pokazali da nisu šaka zobi i da ih neće ponižavati. Tako će i rukovodstvo Srbije da se ponaša", poručio je Vučić.

On je rekao i da će narednih dana biti mnogo važnih tema koje će se razmatrati.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike