MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Zabrinut sam zbog situacije na KiM, Kurti provocira sukobe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Zabrinut sam zbog situacije na KiM, Kurti provocira sukobe

12. maj 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog situacije na KiM, posebno na severu pokrajine i istakao da je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, tokom današnjeg sastanka, preneo da njegova zabrinutost proističe iz potrebe Alјbina Kurtija da izaziva incidente i provocira sukobe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"I da je neverovatna strast kojom (Kurti) želi da izbije nekakav rat, sukob u kojem bi on bio veliki albanski heroj", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je ovo poslednje što je Kurti uradio sa eksproprijacijom zemlјišta suprotno čak i sa propisima Prištine.

"Sve to što rade, to je toliko loše da nemam reči", naglasio je Vučić.

On je dodao da je zabrinut i to što Priština misli da može nasilno da zauzima određene prostorije.

Vučić je naglasio da je naročito zabrinut jer se u Kvinti prave nevešti i naivni jer im je, kako je naveo, ponekad tri odsto izašlih dovolјno za legitimne izbore, "a nekad im ni 50 odsto nije ni blizu legitimiteta kakav traže".

"Toliko o principima", konstatovao je Vučić.

Vučić: Kurti za sutra planirao upad u Zvečan, Lajčak zabrinut

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti za sutra planirao upad u Zvečan i dodao da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zabrinut zbog situacije na KiM.

"Ušli smo u začarani krug. Kurti ne želi da formira ZSO. Kurti je za sutra planirao upad u Zvečan, jer je njegov kandidat navodno pobedio. To je planirao za sutra, da li će da pomeri ili ne... Imaju mogućnost do 28. da pomeraju", rekao je Vučić na pitanje da li ulazimo u novi začarani krug i nove tenzije s obzirom na to da se bliži datum za proglašenje konačnih rezultata izbora, da je EU ponudila prelazno rešenje do tada kako bi se formirale institucije sa Srbima i kako bi to bio uslov za ZSO, ali da je uslov Beograda za povratak Srba u institucije formiranje ZSO i povlačenje specijalaca.

Kada je reč o tome šta je Lajčak njemu rekao na sastanku po pitanju situacije na KiM, Vučić je istakao da je Lajčak zabrinut i da je on razgovarao sa sa Srbima sa severa, sa lјudima iz NVO i Srpske liste i drugih političkih partija.

"Svi su mu rekli isto. On je video odlučnost Srba da se suprotstve Kurtijevom teroru i potpunoj okupaciji i zabrinut je. Da li će on to da tumači na drugačiji način, da ne bih ja govorio, ali ono što je njegov utisak, on je, ne kao ja, ali svakako zabrinut", rekao je Vučić.

On je dodao da nije slučajno rekao da, kada neko tako strasno želi sukobe i gotovo po svaku cenu kao Kurti, "koliko god da bežite sklanjate se, povlačite se, pokušavate da izbegtnete i da sačuvate mir", kako je moguće da pojedine zemlјe Kvinte kažu da su to legitimni izbori sa tri odsto.

"Sećate se šta su oni govorili o izborima u Belorusiji, o izborima gde god da okrenete, koji su milijardu puta legitimniji, ne hilјadu ili milion puta. Sta ih briga, to je ono ovo su naši, pošto su to naši i Albanci su naši, mogu da rade šta hoće , pa im je i tri posto dovolјno. Što su uradili ovo sa Savetom Evrope? Oni nisu u stanju da prihvate amandan u kojem se kaže zaštita teritorijalnog integriteta i svih drugih članica Saveta Evrope", rekaoje Vučić.

Ocenio je da je do apsurda dovedena povelјa UN i međunarodno pravni poredak, a još bi da, kako kaže, "drže lekcije".

Vučić je rekao da će ostati upamćeno da se jedna mala slobodarska zemlјa jedina držala međunarodnog javnog prava i povelјe UN, "makar za istorijske udžbenike" i da njen preddsednik nije hteo da učestvuje u njihovim farsama i ide na Island.

"Neka oni rade svoje, a mi ćemo svoje. Mi ćemo da čuvamo mir, ali i nikome nećemo dozvoliti da gazi naš narod", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike