MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Novo maltretiranje Srba u Žitkovcu kod Zvečana od tzv. kosovske policije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Novo maltretiranje Srba u Žitkovcu kod Zvečana od tzv. kosovske policije

18. jun 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na KiM dogodio novi slučaj maltretiranja Srba od tzv. kosovske policije, koja je napala decu Daru i Kristijana, brata i sestru, u selu Žitkovac kod Zvečana, kao i da je jutros razgovarao sa njihovom majkom Marijom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za medije rekao da su juče nasilno zaustavili brata i sestru i da su Kristijana udarali nogama po telu i oborili na zemlјu, držali ga u klečećem stavu, dok su Daru oborili i vukli po zemlјi.

"Kada je došla njihova majka Marija, sa kojom sam jutros razgovarao i koja je sva uplakana bila, zatekla je kako joj sina na kolenima drže na zemlјi, ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala. Ti tzv. policajci, lažni, rekli su da su sve zaustavlјali sa kacigama i kapama, pa je valјda trebalo da se iživlјavaju nad njima. Zamislite, deca od 15 i 17 godina imala su kape i vozila kvad, pa su mislili da su to opasni teroristi, pa su rešili da se obračunaju sa decom kao u filmovima", rekao je Vučić.

Kazao je da ta deca imaju i manjeg brata i da je to bio veliki šok za njega.

"Mnogo godina unazad pokušavamo da sačuvamo mir i stabilnost i da ekonomski napredujemo, naša je zemlјa zaista dala sve da to tako i bude, da čuvamo mir, da zemlјa najbrže napređuje u svojoj istoriji, to su činjenice. Međutim, koliko god da smo se trudili da budemo ozbilјan i odgovoran patner zapadnim silama i nalazimo se na evropskom putu, otvoreno govorim, nikada nas nisu na takav način posmatrali. Ukoliko ne bismo služili po svakom njihovom zahtevu bespogovorno i bezuslovno, kako to vole da kažu, uvek bismo mi bili krivci, pa makar nikakve krivice nemali", rekao je Vučić.

Govoriću o onome što je preostalo da učinimo, jer izlaza više nemamo, dodao je Vučić.

Vučić: Nijedan Albanac nije ubijen, niti ranjen, a za Srbe ni istraga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da nijedan Albanac od početka godine nije ni ubijen, niti ranjen, niti teže povređen, dok nema ni istrage po pitanju pucanja na Dragišu Galјka, a uhapšeni Radoš Petrović i Obrenović isprebijani i dalјe u pritvoru.

Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu ukazao i na druge slučajeve.

“Braća Stefan i Miloš Stojanović upucani su u Gotovuši od strane pripadnika KBS Azema Kurtaja. Pretpostavili biste kada neko želi da puca na Badnji dan i rani dvoje dece, da taj neće skoro izaći iz zatvora, a ne pritvora, taj čovek je u tobože kućnom pritvoru, u stvari je u nečemu što nije čak ni pravi kućni pritvor, de fakto na slobodi”, rekao je Vučić.

Takođe je naveo da je Milјan Delević upucan na bistričkom mostu 23. januara, navodeći da je metak tada okrznuo i Dušana S.

“Niko nikada nije odgovarao, niko se ne nalazi ni u kućnom, niti u bilo kakvom drugom pritvoru”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tzv. Kosovska policija je pucala na Milana Jovanovića iz Zvečana kod nelegalnog punkta na bistričkom mostu kad je nosio šerpe i lonce.

“Podsetiću vas da je KPS u prvom trenutku rekao da se to nije desilo i da je to srpska izmišlјotina. Niko iz sveta, ni Euleks ni oni koji su za to zaduženi, nisu reagovali. Ćutali su kao zaliveni, pustili da to prođe”, rekao je predsednik.

Dalјe je naveo da, kada su dokazi jasno pokazani, onda su rekli: “Izvinite, malo smo pucali”.

“Onda su rekli da su otvorili istragu, pa su njih trojica bili u kućnom pritvoru, jedan u tobož pravom pritvoru. Nećete verovati, niko nije kriv, niko više nije u pritvoru”, ukazao je Vučić.

Naveo je da je Kurtijeva policija sa dva metka u leđa upucala 29. maja Dragišu Galјka koga je posetio u bolnici u Beogradu. Galјak je, kaže Vučić, dva metka dobio u leđa.

“Je l’ vi možete da verujete da uopšte nema istrage po tom pitanju? Ne postoji nijedna teritorija u svetu, policija koja takvo delo ne goni po službenoj dužnosti. Jel’ možete da verujete da su uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović istog tog 29. maja optuženi za krivično delo terorizma, huliganizam, da lјudi ništa nisu uradili”, naveo je predsednik.

Kaže da je su mu predstavnici NATO-a rekli da znaju da ti lјudi ništa nisu uradili, ali su ih predali kosovskoj policiji, jer, kako su rekli, morali su to da učine po njihovim zahtevima.

Vučić: Poručujem građanima Srbije da veruju svom rukovodstvu

Srbija će sama donositi odluke, neće se konsultovati ni sa kim i nema obaveze ni prema kome, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji danas u Beogradu, komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Razgovaraćemo kada i drugi budu spremni da razgovaraju. Do tada - nećemo", izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je svestan da smo mi (Srbija) u odnosu na NATO zemlјe mali, ali da je istovremeno i dovolјno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen.

""Gledaćemo da čuvamo mir i nećemo dozvoliti ugrožavanje pripadnika našeg naroda samo zato što su Srbi", istakao je predsednik.

Vučić je rekao da je Srbija suočena sa najsloženijom situacijom u poslednje 24 godine i da je naš narod, kako kaže, pod udarom ubica i prevaranata.

Predsednik je poručio građanima Srbije da veruju svom rukovodstvu.

Vučić: Razgovor sa Kurtijem besmislen dok ne pusti uhapšene Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su „stvari dovedene gotovo do kraja“ kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji, da je razgovarao sa „očajnim“ Srbima sa KiM i da oni žele da sačuvaju mir, ali ne znaju kako.

„Ljudi bi da sačuvaju mir ali ne znaju kako, ali sam sasvim siguran da će oni i u narednom periodu voditi aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji, na Vidovdan se sve vidi - kako se kaže, i tada će Srbi, siguran sam preduzimati svoje korake za svoju slobodu u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama“, rekao je predsednik.

Što se nas tiče, rekao je predsednik, više nikoga nećemo obaveštavati ništa sem o podizanju i spuštanju borbene gotovosti i obaveza koje imamo prema NATO-u i koje ćemo da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244.

„Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira, one koji žele da Srbi budu malo tiši, a ne tako glasni, kada budu iselјeni. To se neće dogoditi. Nemam ništa više da kažem, neka razmišlјaju, to je sve što imam da im kažem ili neka tvrde da je blef, realnost, ovako ili onako, potpuno mi je svejedno“, rekao je predsednik.

Što se tiče predstojećeg razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Vučić je rekao da smatra da je svaki razgovor besmislen dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni kao i povučene, kako je rekao, besmislene mere.

„Što se tiče našeg političkog ponašanja, mislim da je besmislen svaki razgovor i ne pada mi na pamet da razgovaram o bilo čemu sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni i ne povuku ove besmislene norme o kojima ćute svi u svetu. Ima da ih puštate, i Srbe da puštate i da ove besmislene odredbe da ne puštate kamione sa robom povučete. Jel' mislite da izgladnjujete lјude na severu - neće vam proći, jer će ti kamioni proći, u nekom trenutku, sad, za mesec dva, tri, kamioni će proći“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je to kršenje CEFTA i svih sporazuma i da je besmisleno da se o bilo čemu razgovara dok su u opštinama lažni gradonačelnici i dok se policijske snage Kosova ne povuku sa severa i iz zgrada opština.

„Mislim da ću tehnički da se pojavim, obavestiću sve 24 sata ranije, ali suštinski od tog posla nema ništa. Ali nemojte da nas terate da u tome učestvujemo, o čemu da pričam i sedim sa čovekom koji prebija lјude, jer se suprotstavlјaju njegovom režimu. Da li znate da lјude koji su uhapšeni u Štrpcu drže u pritvoru već godinu dana, godinu dana u pritvoru da li ste čuli negde za to? Nikoga nisu ni ubili, ni ranili “, rekao je predsednik.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike