MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Oficir za vezu posetio uhapšene Srbe na KiM i uverio se da su maltretirani, hitno tražimo njihovo oslobađanje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Oficir za vezu posetio uhapšene Srbe na KiM i uverio se da su maltretirani, hitno tražimo njihovo oslobađanje

20. jun 2023.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević posetio danas neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i tom prilikom se uverio da je kosovska policija maltretirala i tukla sve uhapšene Srbe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine", rekao je Petkovića na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd i da će o svemu sačiniti zvanični izveštaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.

"Ozbilјne povrede su zadobili neki od njih. Naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Inače i sada koliko je prošlo od hapšenja svih Srba i dalјe su povrede vidlјive. Naročito kod Luneta i Dušana Obrenovića", naveo je Petković.

Dodao je da je Pavićević rekao i da Milenković ima i šavove po glavi, modrice ispod očiju i da su tragovi nasilјa i prebijanja na njegovom telu vidlјivi.

"Tukli su ga dok su ga ispitivali, dok je sedeo vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku lekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven belim pokrivačem da se to ne bi videlo prilikom odvođenja", rekao je Petković.

Istakao je da su sada uhapšeni Srbi dobro, ali i upozorio da će mnogima ostati trajni ožilјci koji če ostati.

Lažne izjave Kurtija i Gervale da su kosovski policajci kidnapovani na prostoru KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovih izjavio je danas da je apsolutna laž premijera privremenih prištinskih insitucija Alјbina Kurtija i ministarke Donike Gervale da su prištinski policajci uhapšeni na teritoriji Kosova i Metohije.

Laž je i sve ono što su danas na konferenciji rekli Kurti i Gervala, govoreći o nekakvom kidnapovanju, istakao je Petković na vanrenoj konferenciji za novinare.

"Kidnapovanja nije bilo. Oni su na teritoriji centralne Srbije uhvaćeni od strane specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u okolini sela Gnjilice u opstini Raška, gde su došli sa automatskim puškama i dva pištolјa", rekao je Petković.

On je naveo da ih je obišao prištinski oficir za vezu i uverio se da se nalaze u odličnim uslovima i da je tretman prema njima dobar za razliku od onoga u kakvom su stanju uhapšeni Srbi, koji su brutalno pretučeni.

Petković je rekao i da je želeo da ukaže kakav je tretman kosovske policije prema uhapšenim Srbima i da za razliku od prištinskih policajaca, naša policija postupila u skladu sa propisima i zakonom.

"Niko nije maltretiran i nije bio tučen. To je danas potvrdio i prištinski oficir za vezu koji je imao priliku da poseti uhapšene policajce", rekao je Petković.

On je istakao da su uhapšeni prištinski policajci smešteni u odličnim uslovima.

"Svako od njih ima svoju sobu i hranu. Sve što su poželeli to su i dobili", rekao je Petković.

On je rekao da su kosovski Srbi nevino uhapšeni i da su izneseni dokazi za njih gde se jasno vidi da "oni sada čame u kazamatu samo zato što su Srbi, i zato što su se politički usprotivili nasilјu koji nad Srbima sprovodi Priština i Alјbin Kurti".

"Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi, da se povuče ROSU policija i lažni gradonačelnici", poručio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike