MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Borislav Tajić na obeležavanju godišnjice stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Borislav Tajić na obeležavanju godišnjice stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac

18. jul 2023.

U Velikoj Hoči ispred spomenika ubijenima i kidnapovanima danas se obeležava 25 godina od stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac. Ovaj stravičan zločin počinili su pripadnici OVK za koji do danas niko nije odgovarao. Okuplјeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja stradalima noseći cveće i slike ubijenih i nestalih Srba iz Retimlјa, Opteruše i Zočišta. Obeležavanju godišnjice stradalim i kidnapovanim Srbima i Romima u opštini Orahovac, prisustvuje i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

” Ovde smo zajedno u znak sećanja na tragediju srpskog stanovništva ovog kraja, na masovna kidnapovanja, ubistva na 84 nevino stradalih žrtava, srpskih žitelјa, Retimlјa , Opteruše, Orahovca, Velike Hoče i Zočišta u periodu od 1998 do 2000 godine. Teško je naći reči utehe . Ne zato što su imali neku krivicu ili uradili nešto bilo kome, već zbog toga što su bili Srbi i što su rođeni kao Srbi na svojoj zemlјi, Kosovu i Metohiji. Oni su simbol mučeništva i stradalaštva srpskog naroda na KiM. Tragedija poslednjeg rata malo koga je pogodila kao što je pogodila stanovnike opštine Orahovca, porodicu Kostić koja je izgubila 17 svojih članova. Većina roditelјa umrla je ne saznajući za sudbinu svoje otete dece. Ono što je rekao i pisao vaš sugrađanin porodice Kostić iz Retimlјa kod Orahovca sa razlogom se opisuje kao najtragičnija porodica na Kim. Najpre, Jugoslav Kostić otet 10 jula 1998. godine, nedelјu dana kasnije ubijen je i zemlјoradnik Anđelko Kostić, zatim su zarovlјeni i svi koju su se tu zatekli. U tim danima 17, 18 i 19 jula 1998 godine, kidnapovano je 43 Srba koji nikada od tada nisu viđeni. Kada je 2018 godine u Velikoj Hoči u svojoj 83 godini života preminuo Dragolјub Kostić izmučena srpska starina jedan od retkih slučajeva preživelih Srba iz tog sela, narod je na groblјu šaputao, sahranjen je čovek koji je odavno umro i koji je među nama živima hodao samo da bi svedočio istinu o kidnapovanim sinovima i tražio pomoć u zadovolјavanju pravde. Nјemu su jula 1998 godine u razmaku od 7 dana teroristi kidnapovali dvojicu sinova, Jugoslava i Saška, počinioci i do dan danas nisu pronađeni. Danas posle 25 godina krivica je i na onima koji ne rade ništa ili rade sve da se počinioci ne pronađu i ne kazne. Ne zaboravimo žrtve i u Obiliću, Goraždevcu, Liplјanu, Starom Gracku, Cernici i Livadicima i svih onih oplakanih i najbližih čiji ostaci još nisu pronađeni”, rekao je Borislav Tajić, zamenik direktora Kancelarije za Kim.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Inače, tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 lјudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.

“Danas i kada god se sećamo svih naših žrtava znamo da Bog ne uzima ništa uzalud i da će Bog nastaniti sve njih u carstvu svome jer su mnogi od njih ispunili najveću Hristovu zapovest, a to je da nema veće lјubavi nego položiti život za brata svoga. Mi kao crkva uvek smo tu da ohrabrimo, utešimo i ojačamo jer zato crkva i postoji”, rekao je Milan Stojković, paroh Velike Hoče.

“Na mnogim mestima danas ne možemo otići, na mnogim mestima su samo zgarišta i ruševine, ali duše ovih mučenika u njima prebivaju. Verujem jednog dana ćemo doći ovde obučeni u svečana odela da ih slavimo kao Svetitelјe, kao novomučenike Orahovčke, jer su stradali ne samo zato što su nekoga mrzeli, već što su branili svoj kućni prag svoju ikonu i što su se osenjivali krsnim znakom, a krst pobeđuje na kraju” rekla je Olivera Radić iz Orahovca.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Moram priznati da kada sam došla u Veliku Hoču jako sam bila prijatno iznenađena velikim brojem dece. Ta deca moraju da se nauče da ne mrze već vole. Znam šta znači svaka informacija koja vam je potrebna da bi ste mogli da nastavite savremeni život, isto tako znam da sve porodice koje traže svoje nestale razmišlјaju samo o tome” , rekla je Isidora Graovac, član Udruženja nestalih Republike Srpske.

“Okupili smo se kako bi odali počast svim nevino nastradalim, nestalim i ubijenim žrtvama u poslednjem ratu na teritoriji Orahovac. Sećanje na sve žrtve moramo da čuvamo večno kao što čuvamo i negujemo Kosovski zavet”, kazao je Aleksandar Micić, predsednik PO Orahovac.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba i Roma tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike