MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »U Štrpcu obeležen Dan opštine, zahvalnice za predsednika Vučića i direktora Petkovića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

U Štrpcu obeležen Dan opštine, zahvalnice za predsednika Vučića i direktora Petkovića

10. avgust 2023.

U Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu održana je svečana akademija povodom obeležavanja 35 godina od uspostavljanja Opštine Štrpce.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Svečanosti su prisustvovale zamenica i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i Milena Parlić, a dobrodošlicu im je poželeo gradonačelnik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Na ceremoniji je uručena zahvalnica opštine i građana Štrpca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć, podršku i iskreno prijateljstvo ovoj opštini i njenom razvoju.

Takođe, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i Kancelariji za KiM uručena je zahvalnica za sve što čine za srpski narod na KiM, za bespoštednu borbu za bolji život svih koji žive na prostoru KiM.

Zahvalnicu je u ime direktora Petra Petkovića primila zamenica direktora Dušica Nikolić koja se srdačno zahvalila na ovom priznanju i istakla da nagrada pripada svim građanima Sirinićke župe.

Čestitajući Dan opštine meštanima Štrpca, Nikolić je prisutnima pročitala i čestitku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića u kojoj se kaže:

"Dragi prijatelji, braćo i sestre, dragi moji Štrpčani.

Dozvolite mi da vam na prvom mestu u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, kao i ime Vlade Republike Srbije čestitam Dan opštine.

Priznanje koje ste nam danas dodelili, pripada vama braćo i sestre Sirinićke župe i upućujem ga vašoj istrajnosti, vašoj trpeljivosti, vašoj hrabrosti i odvažnosti da istrajete na svojim vekovnim ognjištima i ostanete i opstanete svoji na svoje uprkos svim izazovima.

Kao što vam oni koji za mir ne znaju nikakvom silom, pretnjama niti provokacijama ne mogu oduzeti iz srca vaše i naše Štrpce ni državu Srbiju, tako ni iz Štrpca ne mogu otrgnuti ni Bracu Nikolića ni Dimitrija Račićevića, ni Sašu Milosavljevića, ni Jadrana Kostića, ni Sašu Spasića ni Dragomira Milosavljevića, koji gotovo dve godine bez ikakvog osnova trunu u zatočeništvu pred očima međunarodne zajednice koja se pravi nevešta.

Strašne su se muke draga braćo i sestre, nadvile nad srpski narod, od Sirinićke župe do Leposavića, ali ćemo zato našim jedinstvom, našom pravednom borbom za mir, za budućnost, za prosperitet na ovim prostorima biti jači od svakog iskušenja. Na tom putu imaćete i nadalje, kao i do sada, snažnu podršku vaše jedine države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, kao i čitavog tima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Borićemo se zajedno da nijedna majka, nijedno dete ne doživi ponovo sudbinu malog Stefana i njegovog brata Miloša, da jedna Gotovuša ne bude simbol stradanja već srpskog zajedništva i napretka i znam koliko danas snage i energije daje i naš gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim timom da Štrpce ostane jedna od vodećih srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Zato je važno što danas imamo ekonomski jaku i stabilnu državu Srbiju koja može da ulaže i pomaže čitavu Sirinićku župu, to čini i činiće još snažnije u godinama koje dolaze.

Draga braćo i sestre, zahvaljujući vam od srca na ovom priznanju, ono nas sve u Kancelariji za Kosovo i Metohiju obavezuje da se još snažnije borimo za srpsko ime i barjak na Kosovu i Metohiji!

Srećan vam Dan opštine!

Živela Srbija, živelo Štrpce i sloboda za svu našu nevino zatočenu braću!"

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jević koji najpre gostima poželeo dobrodošlicu, a svojim sugrađanima čestitrao Dan opštine.

„Ovaj dan i ovaj praznik dočekujemo pomešanih osećanja. Sa ponosom želimo da se podsetimo i na našu tradiciju, istoriju, da govorimo o našim prirodnim i duhovnim bogatstvima i bogatstvima naroda koji živi u Sirinićkoj Župi. S druge strane Opština i građani Štrpca unazad nekoliko godina su meta režima u Prištini i na različite načine Priština čini sve da naš život učini što težim kako bi, pre svega Srbi napustili opštinu Štrpce“, rekao je Jevtić i dodao da će se Srbi suprotstaviti tome onako kako su to uvek činili.

Jevtić je podsetio da se šest sugrađana Štrpca već 20 meseci nalazi u „kazamatima“ Prištine, gde su im sva prava ugrožena, ali da su, uprkos svemu, odlučni da istraju u borbi za pravdu.

Takođe, zahvalnica je dodeljena i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, koju je u njegovo ime primio Srđan Popović.

Nakon obraćanja i dodele plaketa upriličen je bogat kulturno umetnički program za goste.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike