MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Parlić na otvaranju manifestacije 'Sokolica 2023'
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Parlić na otvaranju manifestacije 'Sokolica 2023'

24. avgust 2023.

Međunarodna kulturna manifestacija „Sokolica 2023“, dvadeset sedma po redu, svečano je otvorena sinoć u sklopu banjskog kompleksa „Rajska banja“.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Otvaranju ove manifestacije prisustvovala je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić koja je je istakla da joj je čast i zadovolјstvo da prisustvuje ovom događaju koji okuplјa umetnike i zalјublјenike u umetnost iz čitavog regiona.

"Ova manifestacija će narednih dana pisanom rečju i četkicom prenositi misao i lepotu naše južne srpske pokrajine. Takođe je čast i zadovolјstvo pozdraviti naše poznate i priznate likovne umetnike, pesnike i pisce, kako iz centralne Srbije, Crne Gore, tako i iz Republike Srpske i Hrvatske. Srpski narod je kroz istoriju stradao, ali i stvarao. Najlepše pesme, poezija, najlepša umetnost je nastala iz stradanja, tako da se radujem što će ovi divni lјudi biti se u prilici da sadašnji trenutak svojim očima zabeleže, emocijom protkano ovo sadašnje vreme, breme našeg naroda koji nosi i sačuvati u vremenu i ostaviti za neko trajno svedočanstvo nekim novim budućim generacijama", navela je Parlić.

Ona je dodala da je večeras ovde da sve goste pozdravi u ime direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića i svojih kolega s jednom jasnom porukom da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM, Ministarstvo kulture nastaviti da podržavaju ovakve i slične aktivnosti i da će biti spona i most očuvanja, ali i novih stvaranja koji proizilaze iz viševekovnih iskonskih svetinja koje postoje na ovim prostorima.

Pesnik iz Kosovske Mitrovice, Milan Mihajlović, stalni učesnik manifestacije "Sokolica" se osvrnuo na sami početak manifestacije, daleku 1997. godinu, kada su nastali pesnički susreti sa 67 učesnika, koje su nazvali "Pesnički maraton". On je istakao da je nazivu kumovao, kao i celoj manifestaciji "Sokolica" pokojni Časlav Milisavlјević.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Već smo sledeće godine imali pesnički maraton sa skoro 90 učesnika. Onda se pojavio večiti dečko, sada već usnuli, Mirko Žarić, koji je čitao pesme bez prestanka i govorio kako je to pesnički maraton i može da traje do jutra. Tako su ti pesnički susreti poprimili drugi naziv Gospojinski susreti pesnika sa oko 20 učesnika. Tako ćemo i ove godine uoči Gospojine ugostiti dvadesetak pesnika sa KiM, centralne Srbije,Crne Gore i Republike Srpske. Dodelićemo tradicionalno "Pesničko uspenije", ali i posthumno pesničku povelјu našem pesniku Nemanji Radovanoviću, koji nije dočekao da izda svoju prvu knjigu", rekao je Mihajlović.

On se zahvalio Opštini Zvečan, Kancelariji za KiM, kao i KUD-u Zvečan koji pomažu u realizaciji Gospojinskih susreta pesnika.

Predsednica KUD-a Zvečan je rekla da su radosni jer u ovako teškim okolnostima uspeli da organizuju ovu međunarodnu kulturnu manifestaciju "Sokolica".

"Obradovala sam se slikarima koji su došli i rekla sam da oni više nisu naši gosti, već su potali neodvojivi deo nas, jer su ovde već nekoliko godina unazad. Oni će narednih dana vredno raditi, slikati. Svi zainteresovani posetioci mogu ih obilaziti dok oni budu slikali kraj svojih bungalova. Ono što treba posebno naglasiti , a čemu će se najviše obradovati naši mališani, jeste Dečija likovna kolonija, koja će biti održana u bašti Radničkog doma, a uveče ćemo imati omaž rano preminulom pesniku Nemanji Radovanoviću i Velikogospojinsko saborovanje pesnika", rekla je Jelena Nikić.

Na manifestaciji učestvuju akademski slikari i pesnici iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske, čineći ovu kulturu smotru veoma raznovrsnom i bogatom u umetničkim izražajima.

Međunarodna kulturna manifestacija traje do utorka 29. avgusta. Pokrovitelјi manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike