MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić iz Brisela: Razgovori završeni neuspešno, mi smo prihvatili kompromisni predlog EU
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić iz Brisela: Razgovori završeni neuspešno, mi smo prihvatili kompromisni predlog EU

14. septembar 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka na visokom nivou, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

Foto: Tanjug

"Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje - na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

"Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU - kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve", rekao je Vučić.

Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu i od evropskih zvaničnika o tome, dodao je predsednik Srbije.

"Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta i od poslednje izjave 27 predstavnika EU od 3. juna, imamo 22 eklatantna poteza Prištine, i danas smo imali u Korilјu u opštini Zvečan, gde su provocirali i pokušavali da zastraše lјude. I kada su videli da sam ja to izneo tokom samog dijaloga, lјude su povukli, ali to se svakodnevno dešava, u poslednja dva meseca imamo 55 odsto više incidenata pod Kutijem nego u najgoroj godini u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na te činjenice smo ukazali ovde", naveo je Vučić.

Kako je rekao, očigledno da nije lako vreme pred nama.

"Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbilјan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće", rekao je Vučić novinarima.

Predlog podrazumevao da se najpre razgovara o ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući kompromisni predlog EU na današnjem dijalogu u Briselu, rekao da je on podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština.

"To znači da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je dodao da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavlјanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

"Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iselјavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Alјbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem", rekao je Vučić i dodao:

"Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat".

Najbolјe rešenje za izbore gradonačelnika na KiM su ostavke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je najbolјe rešenje, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, da se ide na ostavke.

Foto: Tanjug

"Dobio je odgovor i (Gabrijel) Eskobar sa kojim sam ja razgovarao kasno sinoć, da je najbolјe rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i svega drugog - da li vi znate koliko bi to bilo da se samo ide kroz to. Znate li kakva je procedura? Namerno izmišlјena i svi to znaju i ovde, da je to namerno napravlјeno da bi se izbegao suštinski izborni proces ", rekao je predsednik u obraćanju novinarima nakon još jedne runde pregovora Beograda i Prištine.

Vučić je objasnio da je u slučaju peticija potrebno 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora i da je neko namerno to sve napravio.

"Kurti kaže da mu ne pada na pamet da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. Kao što znate u Zubinom Potoku i Zvečanu su pretpostavlјam Tačijeva partija gradonačelnici, a ovamo su u Leposaviću i Mitrovici lažni gradonačelnici iz Kurtijeve partije. To je jedan pristup koji ne razumem, ali sam ja rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima u svakom trenutku i da vidim kako mi možemo da doprinesemo i po tom pitanju deeskalacije situacije", rekao je predsednik.

Vučić je dodao da ipak to nije bilo na dnevnom redu, već druge stvari.

"Da li smo diskutovali o ovome, jesmo diskutovali, o svemu smo diskutovali, ali bio je Evropski predlog na dnevnom redu i ovo je rezultat koji sam vam već rekao", rekao je Vučić.

Uvek ćemo morati da razgovaramo, ne verujem da je ovo "kraj sveta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo "kraj sveta".

Vučić je tako odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.

"Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo 'kraj sveta'. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić novinarima u Brisleu.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Alјbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".

"Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike