MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Terzić prisustvovao liturgiji u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog povodom obeležavanja Svetog Trifuna
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Terzić prisustvovao liturgiji u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog povodom obeležavanja Svetog Trifuna

14. februar 2024.

Obeležavanje Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, upriličeno je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, služenjem njegovog preosveštnetva episkopa raško-prizrenskog gospodina Teodosija uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

Foto: Kancelarija za KiM

Nakon liturgije usledilo je sečenje slavskog kolača u vinogradima porodice Lakićević uz orezivanje i osvećenje vinograda uz sasluženje ovdašnjeg monaštva i sveštenstva i igumana iz Crne Reke i Đurđevih Stupova.

Svečanom danu orezivanja prisustvovao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Miloš Terzić, kao i predstavniki opštine Leposavić i mnogobrojni gosti iz Gračanice, Beograda i Kancelarije EU iz Prištine.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Miloš Terzić prisustvovao je liturgiji u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a zatim i orezivanju čokota na imanju porodice Lakićević.

On je tom prilikom čestitao praznik Svetog Trifuna i zahvalio svim porodicama koje, kako je kazao, čuvaju srpsko ime i prezime na ovim prostorima.

"Ovo je prilika da našim sunarodnicima širom KiM, vinarima, vinogradarima, zanatlijama koji obeležavaju današnji praznik čestitamo praznik u ime Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije. Hoću posebno da se zahvalim današnjim domaćinima, porodici Lakićević. Hvala svim srpskim porodicama na KiM, što čuvaju srpsko ime i prezime i što svojom privrednom aktivnošću naši vinari na KiM pomažu i podstiču i druge srpske porodice na ovim prostorima da ostanu i da opstanu", rekao je Terzić.

Već više puta je, kako kaže Terzić, imao priliku da bude svedok, šta su sve vredne ruke porodice Lakićević i mnogih domaćina na ovim prostorima sposobne da urade i naprave.

Foto: Kancelarija za KiM

"Kao što znamo, Kosovo i Metohija predstavlјa kolevku srpskog vinogaradarstva još iz vremena srpske srednjevekovne države iz doba Nemanjića i shodno tome naša je obaveza i odgovornost da današnji dan obeležavamo i duhu naše pravoslavne vere, tradicije, kulture i da se držimo zajedno. Da budemo složni i jedinstveni, da budemo uz našu otadžbinu, da se držimo naše Srpske pravoslavne crkve koja je kroz vekove predstavlјala temelј našeg Nacionalnog identiteta i koja je uvek bila i koja je i sada duhovno utočište srpskog naroda, u teškim situacijama i pod teškim okolnostima kakve i sada imamo", rekao je Terzić.

Kancelarija za KiM i Vlada Republike Srbije će nastaviti da podržava ovakve projekte, rekao je Terzić i poručio narodu da nikada neće biti sami.

"Hoću da poručim našem narodu, da nikada neće biti sami, da ćemo uvek biti uz njih kao Kancelarija za KiM i direktor Petar Petković, Vlada Republike Srbije, ali da najveću borbu vodi predsednik Aleksandar Vučić. Nastavićemo da pružamo podršku u institucionalnom i u materijalnom smislu za naš narod. Srpski narod na Kosovu i Metohiji nikada ničiji zulum trpeo nije pa neće to činiti i dozvoliti ni sada. Siguran sam da ćemo u budućnosti imati prilike da se radujemo političkim pobedama i da ćemo pobediti sve one koji pod pokrovitelјstvom Alјbina Kurtija i režima u Prištini, hoće da jednostranim i nasilnim akcijama sprovodeći teror, proteraju srpski narod sa Kosova i Metohije, što se nikad neće dogoditi i što nikada nećemo dozvoliti", istakao je Terzić.

Vladika Teodosije blagoslovio je vinogradare, domaćine i radnike i sve one koji će se truditi u radu uz blagoslov Gospoda.

"Svi koji će se truditi onako kako Gospod na nas gleda i očekuje da na njivi Gospodnjoj se trudimo, s verom u njega poštujući njegovu zapovest, ispunjavajući reč Božiju. Da živimo po njoj, kako bi ubirajući ovde plodove zemalјske mislili na ono što je mnogo važnije, na carstvo nebesko i na život budućeg veka. Neka je blagosloveno, da Gospod podari svoj blagoslov i da umnoži plodove ovih polјa i vinograda", rekao je Vladika Teodosije.

Direktor Vinarije" Lakićević" Milan Lakićević kazao je da se danas simbolično orezuje vinova loza, a nakon toga slede i prvi radovi u vinogradima.

"Danas se simbolično oreže nekoliko čokota koji se pokrope svetom vodicom i vinom. Cilј je da danas na Svetog Trifuna, praznika vinogradara, damo snagu i zdravlјe i da se pomolimo za zdravlјe čokota, za naše zdravlјe i blagostanje naših porodica. Posle toga idemo odmah sa rezidbom. Danas je simbolično, svečano, a od prvog lepog dana krećemo sa rezidbom", rekao je Lakićević.

On je dodao da su proširenjem i bavlјenjem vinogradarstvom na ovim prostorima na dostojanstven način predstavili opštinu Leposavić.

"Mi smo pokazali ovih nekoliko godina da se vinogradarstvo na velika vrata vraća posle nekoliko decenija, mozda i posle jednog veka u opštini Leposavić", istakao je Lakićević.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike