MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Parlić prisustvovala osvećenju novoizgrađene crkve Svete Trojice u selu Rodelј kod Leposavića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Parlić prisustvovala osvećenju novoizgrađene crkve Svete Trojice u selu Rodelј kod Leposavića

26. maj 2024.

Vladika raško-prizrenski Teodosije osveštao je danas u selu Rodelј kod Leposavića novoizgrađenu crkvu Svete Trojice i tom prilikom poručio da srpski narod na Kosovu i Metohiji podiže nove hramove „želeći upravo molitvu i lјubav koju pokazujemo ne samo prema svojim najbližim, nego prema svim lјudima“.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić koja je prisustvovala osvećenju crkve, navela je da će Kancelarija pomoći da se na ovom mestu obnovi i rekonstruiše već postojeći parohijski dom.

U selu Rodelј pred velikim brojem vernika posle dva veka osveštana je crkva Svete Trojice. Svetom arhijerejskom liturgijom i blagoslovom vladike Teodosija, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, danas je u selu Rodelј obavlјeno osvećenje crkve Svete Trojice.

Veliki broj vernog naroda iz sela Rodelј i okolnih sela, među kojima i predstavnici opštine Leposavić i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, okupili su se kako bi prisustvovali činu osvećenja crkve.

„Danas smo osveštali ovaj divan hram“, kazao je Vladika Teodosije i dodao da onaj narod koji podiže hramove ima budućnost.

„Svu svoju lјubav prema Bogu prema crkvi vi ste pokazali upravo na ovom mestu, podignuvši ovako divan hram u slavu božju, gde ćemo dolaziti i gde ćemo se ovde sretati sa živim Bogom, jer Bog stanuje u domu svome i ovde Gospodu izlivati molitve svoje i tuge i radosti. Sve ono što živimo i ako verujemo u Boga i Bog je sa nama. Svakog časa svakog trenutka i zato je ovo jedan dobar znak za sve vas koji živite ovde, ali i za sve nas koji danas živimo na Kosovu i Metohiji. Kao odgovor naš, svima onima koji nama ne žele dobro i koji okreću glavu od nas i hoće da nas ponize na razne načine, a niko nas ne može poniziti ako sami sebe ne ponizio, svojim životom i svojim delima, svima njima ovo je danas naš odgovor da mi upravo podižemo hramove Gospodnje i da mi želimo upravo molitvom i lјubav koju pokazujemo ne samo svojim bližnjim, nego prema svim lјudima tako je Gospod i zapovedio. Onaj narod koji podiže hramove u najteže vreme taj narod je okrenut Gospodu, taj narod ima budućnost i taj narod gleda u budućnost, kao nekada što su naši Sveti kralјevi i arhiepiskopi, patrijarsi podizali zadužbine, hramove gledajući u budućnost i misleći na generacije koje treba da dođu koje će biti posle nas, tako i mi evo i u naše vreme ne samo da čuvamo ono nasleđeno nego i podižemo i obnavlјamo nove hramove i osvećuje uz slavu Božju“, rekao je vladika.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je dodao da je danas na ovom mestu sveštenik nadležni otac Dragan Đukić odlikovan činom protoprezvitera, i dodao da je on od danas prota koga narod voli i poštuje, on će biti ispred drugih sveštenika i ispred svih nas koji će nas voditi Hristu.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić zahvalila se na prilici da danas bude sa meštanima sela Rodelј i dodala da je veličanstven događaj podignute crkve na starom crkvištu nakon dva veka.

“ Kada se jedno zvono začuje danas na Kosovu i Metohiji u sadašnjem trenutku na delu teritorije gde je okupirana zemlјa, to je značajnije nego da se sagradi grad bilo gde u svetu. Značaj izgradnje ove crkve govori mnogo i ja se iskreno nadam da će ova zvona od krštenja do duhovnog rođenja, do smrti jednog hrišćanina pratiti kroz ceo život. Uverena sam da će ovo zvono danas na ovoj novoizgrađenoj crkvi okuplјati narod samo u dobru i ono jasno pokazuje istrajnost ovog naroda da opstane kroz vekove i nadam se da će njegov zvuk oterati svo zlo sa kojim se ovaj narod suočava. Današnja crkva je sagrađena na inicijativu mladih iz ovog sela Rodelј, ali i iz obližnjih sela tako da ti mladi pokazuju šta oni misle o sadašnjem trenutku i kako će se u buduće boriti protiv svega. Upravo tim mladim lјudima Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odlukom direktora Petra Petkovića, pomoći će da se obnovi i rekonstruiše već postojeći parohijski dom, sa želјom da se u njemu okuplјamo povodom rođenja i novih krštenja dece. U ovom kraju i u opštini Leposavić se kroz istoriju gasilo kandilo vere, posebno šezdesetih godina, ali ono što raduje je to da ima toliko novosagrađenih crkava na severu Kosova i Metohije i čini mi se kao da nas Bog uči i pokazuje nam put kojim zapravo treba da idemo, da bi se odbranili od svega u svom ovom zlu u kome se nalazimo. Svim meštanima u svoje lično ime i u ime direktora Kancelarije za KiM čestitam ovaj veliki dan koji zaista govori mnogo. Crkvena zvona i crkva koja je sagrađena ima veći značaj nego da smo bilo šta učinili i uradili jer ona zapravo govori gde smo, koliko ćemo da boravimo ovde i šta ostavlјamo budućim generacijama“, kazala je Parlić.

Slavolјub Savić meštanin sela Rodelј poručio je da je u ovim trenucima najvažnije da se narod složi i okupi oko crkve kako bi sačuvali sveto Kosovo i Metohiju.

„Na ovom mestu do nicanja ovog prelepog zdanja i današnjeg osveštanja crkvina je bila mesto na kojem smo se okuplјali, mesto gde smo svake godine za drugi dan duhova Svete Trojice dolazili i prisustvovali Liturgiji. Ovde je bilo mesto okuplјanja svih meštana, ne samo sela Rodelј nego i okolnih sela i lјudi iz okruženja. Danas je napravlјen jedan veliki čin osveštanja ovog hrama što za narod ovog kraja zaista znači mnogo. Šta za nas na Kosovu i Metohiji znače svetinje, znače svedočanstvo da smo ovde, da smo ovdašnji i da smo na svome. Za ovu decu koja su se okupila isto tako znači mnogo, znači da su im ovde rođeni dedovi, pradedovi, da su kroz istoriju živeli ovde i da će ostati da žive na ovim prostorima. Jedna poruka sa jednog ovakvog čina bi bila, da se svi složimo, okupimo oko crkve i čuvamo naše Sveto Kosovo i Metohiju“, kazao je Savić.

Stafan Milosavlјević predsednik Crkvenog odbora kaže da se nada, da će se u ovoj crkvi venčavati i krstiti budući naraštaji.

„Danas smo se okupili u cilјu osvećenja crkve Svete Trojice. Pre tri godine Blagoslovom Preosveštenstva Gospodina Teodosija dobili smo blagoslov za izgradnju hrama, crkve Svete Trojice. Nas šest sela Rodelј, Kosti Potok, Lovčji Potok.,Majdevo, Kruščica i Zrnosek uz pomoć opštine i drugih donatora uspeli smo da sagradimo u roku crkvu. Daće Bog da se u njoj okuplјamo za svetu liturgiju, za venčanja i krštenja“, kazao je Milosavlјević.

Prvoslav Antonijević član Crkvenog odbora i jedan od donatora rekao je da su uprkos mnogim iskušenjima uspeli da izgrade i osveštaju ovaj sveti hram.

„Velika je čast i zadovolјstvo što smo danas ovde i što smo učestvovali u izgradnji ovoga hrama koji je jedinstvena prilika koja se može čoveku ukazati u životu. Bilo je tu dosta iskušenja, ali smo ipak uspeli da na današnji dan osveštamo hram koji je prvi put pominjan u zapisima u osamnaestom veku, a eto naši preci su ostavili nama da ga obnovimo i mi se sada nadamo da će on vekovima ostati ovde da obeleži jedan pravoslavni prostor na Kosovu i Metohiji“, rekao je Antonijević.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike