MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Sramna i anticivilizacijska odluka Prištine da se zabrani roba iz centralne Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Sramna i anticivilizacijska odluka Prištine da se zabrani roba iz centralne Srbije

14. jun 2024. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština odlukom da zabrani srpske proizvode na KiM najdrastičnije krši lјudska prava i da je nezamislivo da se to dešava usred Evrope. Kada posmatrate najdirektniju štetu koja je prouzrokovana ovom odlukom, to je nekih 210 miliona evra, ali realna šteta je zapravo mnogo, mnogo veća, rekao je Petković.

Foto: RTS

Prošlo je godinu dana od odluke vlasti u Prištini da zabrani srpske proizvode na Komsovu i Metohiji. U ovom trenutku Srbi se suočavaju sa namerom Alјbina Kurtija da iseli srpske porodice sa severa pokrajine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da godinu dana traje anticivilizacijska odluka Alјbina Kurtija da se zabrane srpski proizvodi.

"Najdrastičnije rešenje kojim se krše lјudska prava. Nezamislivo je da se na takav način ruše lјudska prava usred Evrope“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, desetinu puta su se obraćali na brojne adrese, ali niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, nikoga nije briga kako žive Srbi.

"Kurti je Srbima ukinuo pravo na život, pravo na glas, ukinuo železnicu, pravo na lečenje, pravo na dinar. To jasno pokazuje kakva je politika Alјbina Kurtija", napominje Petković.

Traženje alternative

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je srpski narod navikao na srpske proizvode i da su oni kada je stupila zabrana proizvoda morali da se snalaze i da traže alternativu, da kupuju skuplјe i manje kvalitetne proizvode.

Foto: RTS

Kako je reko, ovo je drugi put da stupa ovakva odluka, prvi put se to dogodilo za vreme Haradinaja kada su uvedene takse od 100 odsto i ta odluka je trajala dve godine, a sada Kurtijeva odluka traje već godinu dana.

Privredna komora Srbije procenila je početkom godine, u januaru, da je šteta za šest meseci bila čak 150 miliona evra.

Radnje, prodavnice i dućani zatvoreni

"Kurti direktno krši i Ceftu i Briselski sporazum i u tom smislu, kada posmatrate najdirektniju štetu koja je prouzrokovana ovom odlukom, to su sada nekih 210 miliona evra, ali realna šteta je zapravo mnogo, mnogo veća. Zato što su, prvo, najdirektnije ugroženi Srbi na Kosovu i Metohiji, zato što su mnoge radnje koje su direktno zavisile od srpske robe, mali dućani, prodavnice, zatvoreni", rekao je Petković.

Na ovakav način, mnogi privrednici i proizvođači srpskih proizvoda gube svoje tržište na prostoru Kosova i Metohije, ističe Petković.

Ambasadori se ne oglašavaju

Petković kaže da za godinu dana koliko traje zabrana srpske robe niste mogli da vidite ambasadore stranih zemalјa da se nešto posebno oglašavaju po tom pitanju.

"Videćete, neće se ni danas oglasiti. Ali zato, kada treba da se napadne srpsko jedinstvo, Srpski sabor, da se zapravo napadne ideja da Srbi imaju prava da razgovaraju o svojoj budućnosti, onda vidimo bukvalno napade i iz regiona, ali i sa zapada gotovo svakog dana“, napomenuo je.

O iselјavanju srpskih porodica sa severa KiM

Komentarišaći odluku o iselјavanju sto srpskih porodica sa severa KiM iz svojih stanova, Petković je rekao da Kurti ne miruje i da čini sve da nastavi svoju politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije.

"I u tom cilјu je i ova odluka tzv. kosovske agencije za verifikaciju imovine, koja podrazumeva između ostalog i to da se iselјavaju Srbi iz svojih stanova. Naime, početkom ovog meseca ta tzv. agencija je poslala obaveštenja na brojne adrese Srbima na severu Kosova i Metohije vlasnicima stanova koji su otkuplјivali stanove od Trepče i drugih društvenih preduzeća pre 25-30 godina sa zahtevom da se isele do kraja juna, a ako se ne isele da će biti prisilno isterani iz svojih stanova. Ja sam već postavio pitanje i Kvinti i mnogima," naveo je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike