MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Rešenja za KiM nema bez dogovora sa Srbijom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Rešenja za KiM nema bez dogovora sa Srbijom

12.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je za tv Pink rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spolјnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spolјne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavlјeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

"To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovolјno što ih je neko potapšao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi", rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.

"Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost", rekao je Đurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacija parlamenta Srbije protestovala je juče zbog predstavlјanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo" bez zvezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavlјeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavlјanju. Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kralјevine Španije.

Đurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Đurić je rekao da na KiM Albanci bez dogovora sa srpskom stranom mogu samo da maštaju da mogu da zaokružze neko rešenje ili da osnovaju veb sajtove na kojima će tvrditi da su država.

"Ali, u UN i OEBS ne mogu da uđu. Time samo pokazuju da ništa ne može da se reši bez dogovora", naglasio je Đurić.

Kako je rekao, u interesu Srbije i našeg naroda na KiM je da njegovu poziciju sačuvamo i Srbija će se boriti da nađemo neko rešenje.

Đurić je naglasio da u tom smislu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu velike napore da se nešto postigne, iako bi bilo neuporedivo lakše da se nastavi sa politikom koju je vodila prethodna vlast.

"U praksi su radili sve da priznaju nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa za uzvrat, u vreme Jeremića, Tadića i Đilasa".

Naglasio je Đurić da je Boris Tadić ranije pričao kako će poteći med i mleko kada na KiM dođe Euleks, koji je kada je došao prvo uhapsio Olivera Ivanovića i duže od dve godine ga držao iza resetaka, zatim da nijedan zločin protiv Srba nije rasvetlјen niti rešeno neko imovinsko pitanje za Srbe.

Đurić dodaje da je sadašnja vlast na čelu sa Vučićem zaustavila i počela da smanjuje broj priznanja nezavisnosti Kosova u svetu.

"Vučić je uradio nešto što bi malo koji lider - izložio sebe velikom unutrašnjem i spolјnom političkom pritisku da bi se našlo kompromisno rešenje, koje će značiti mir i stabilnost. Umesto da dobije podršku gotovo svi politički činioci u zemlјi su se okrenuli protiv njega i tog rešenja", naglasio je Đurić.

Đurić navodi i da se "Đilasov savez za silovanje zbog pozivanja na silovanje premijerke" nije izvinio ni Ani Brnabić niti građanima, već da su stali u zajednički front da se pronađe neko rešenje protiv pozicije sopstvene zemlјe.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da će se Srbija i dalјe boriti da Kosovo ne dobije ''za džabe'' stolicu u UN.

Istakao je da je vlast kada je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš bio načelnik Generalštaba uništila vojsku i da je broj brigada smanjena sa 110 na 10, da je raspušten Prištinski korpus i smanjena odbrambena moć zemlјe.

Komentarišući izjavu Edija Rame o prodaji Telekoma Albanije koji je deo Dojče Telekoma, Đurić ističe da ga to podseća na vreme Envera Hodže koji je odlučivao ko i gde može da ulaže i da se sada određuje nemačkoj kompaniji kome će da proda Telekom Albanije.

Đurić dodaje da je Srbija prva u regionu po investicijama i broju otvorenih radnih mesta iako je okružena zemlјama članicama EU i NATO pakta.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Želјka Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, Đurić kaže da samo treba uporediti Vučićevu izjavu sa izjavama predstavnika u reigonu i da se vidi velika razlika u stepenu odgovornosti prema svom narodu i drugima u regionu.

"Jasno je ko želi mir i staibnost i normalne odnose u budućnosti i na demoktratski način hoće da štiti sprske interese, a ko hoće da zadrži region u večitom konfliktu. Da li će biti bolјe muslimanima i Hrvatima posle te Komšićeve izjave - neće. Na Srbiji je da se ponaša odogovorno i ozbilјno i da brine o svom narodu preko Drine. Republika Srpska će moći da računa na sve snažniju podršku u budućnosti".

Đurić je naglasio da će Srbija nastaviti obnovu zadužbinarstva i naših svetinja na KiM dodajući da je tokom vlade Vučića i Brnabić Srbija na KiM delimično ili potpuno obnovila 42 crkve i manastira i da će biti nastavlјene rekonstrukcije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike