MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić:Priština ugrožava sve do sada postignuto
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić:Priština ugrožava sve do sada postignuto

18.februar 2019. Izvor: Tanjug

Potpredsednik vlade i ministar spolјnih poslova, Ivica Dačić, istakao je danas da Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlјa da ugrožava sve do sada postignuto.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

Dačić je kazao da bi trajno rešenje tog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

"Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlјa da ugrožava sve što je uz pomoć EU i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja", ukazao je Dačić.

Dačić je predstavlјanju novoosnovanog Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, istakao da je za nastavak dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz centralne Srbije i BiH.

Podsetio je da su tu odluku su osudili i svi predstavnici međunarodne zajednice. "Takođe, osuđujemo i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, među kojima i odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, čiji je cilј u suštini podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rešenja, uz vođenje računa o interesima obeju strana", zaklјučio je Dačić.

On je takođe naglasio da napredovanje Srbije ka EU, odnosno dalјe napredovanje u otvaranju pregovaračkih poglavlјa, zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom.

"Tako da su ovo u stvari pregovori sa Prištinom a usput i pregovori sa EU", objašnjava on.

Dačić:Kad treba da se plaćaju dugovi - onda su deo Srbije

Srbija je u prethodnih dvadeset godina platila oko 700 miliona evra dug Kosova i nastaviće to da čini, rekao je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

“Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su deo Srbije, kad treba da se otima imovina, onda su nezavisna država”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu govoreći o ponašanju kosovskih Albanaca.

On je dodao da je ostalo još 200 miliona evra duga i kredita, te da će Srbija nastaviti da ga isplaćuje.

“Oni čekaju da mi to platimo, i onda kažu od sutra je Trepča naša. Kažu da su nezavisna država, a nece da plaćaju svoj dug”, dodao je Dačić.

Dačić: Pozicija Beograda u pregovrima je ideja o razgraničenju

Predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom je ideja o razgraničenju, rekao je ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rešavanje kosovskog pitanja - da se razgovara o razgraničenju, rekao:

"Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda", rekao je Dačić.

On je istakao i da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu.

"Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dve opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno, ni o cemu drugom se nije govorilo”, rekao je Dačić.

Upitan šta znači razgraničenje koje je predlagao Vučić, Dačić je rekao da je to bila samo ideja koja treba da dođe na dnevni red i da se materijalizuje.

“Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis”, dodao je Dačić.

Upitan gde bi bilo to mesto, on je rekao - “gde se dogovorimo, gde je prihvalјivo i za jednu i za drugu stranu”.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike