MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Beograd i Priština sklopili ekonomski sporazum,potpisali s Trampom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Beograd i Priština sklopili ekonomski sporazum,potpisali s Trampom

05. septembar 2020.

U Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu danas su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija predsednika SAD Donalda Trampa, postavlјena su dodatna dva stola za kojim su sedeli, svako na svojoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, a u sredini šef američke države.

Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su "svoj" primerak prosleđivali Trampu, koji je na sporazum stavlјao svoj potpis.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su i dve delegacije.

Tramp: Beogra i Priština dogovorili normalizaciju ekonomskih odnosa

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Beloj kući da su SE "Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose" i pozdravio, kako Je naveo "ogoman pomak", postignut više od decenije nakon što je južna srpska pokrajina porglasila nezavisnost.

Tramp je govoreći u Ovalnoj sobi pred sastanak sa najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine rekao da se Srbija saglasila da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se "Kosovo i Izrel dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze".

Ko je sve bio na potpisivanju sporazuma u Beloj kući

Ceremoniji potpisivanja Ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija, kao i američkog predsednika Donalda Trampa, prisustvovao je i potpredsednik SAD Majk Pens.

Takođe, bili su prisutni i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, američki senator Ron Džonson, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen, kao i specijalni savetnik predsednika SAD Džared Kušner.

U Ovalnoj sobi, u kojoj je sporazum potpisan, bili su i čvlanovi delegacije Beograda, Siniša Mali, Marko Čadežž i Marko Đurić.

Šta sve stoji u Sporazumu iz Vašingtona?

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, koji je danas potpisan u Beloj kući podrazumeva, između ostalog, pristupanje Prištine inicijativi "mini-Šengen", ulaganje u infrastrukturu...

Sporazum, kako pišše Blic, predviđa: Prišština postaje deo inicijative Mini Šengen koji su pored predsednika Srbije Aleksandra Vucica inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prošle godine.

Neke od konkretnih koristi ovoga su, osim stotina miliona godisnje novog srpskog izvoza, i to što se rešava sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida se mogucnost uvodenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava gradanima slobodno kretanje.

Osim toga, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružice veće šanse mladim lјudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome Sporazum podrazuemva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.

Uz autoput Niš - Priština punog profila, i uz izgledno americko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železnicku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drac; Takode, naše sredine na KiM bice povezane novomželeznickom prugom koja ce iz Prištine preko Kosova Polјa i Prilužja izlaziti na Merdare.

Postignut je dogovor u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno obavezala da će poceti da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, što je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i drugih naših svetinja.

Promene na granicnim i administrativnim prelazima, po kojima će strane početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime će se biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između gradana Srbije i SAD.

Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Americkog razvojnog fonda u Beogradu, što će biti prva takva u našem regionu.

Ta kancelarija biće zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike