MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Bili na korak do sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Bili na korak od sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda

01. avgust 2022. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbilјnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ova dvodnevna agonija i ozbilјna kriza u koju nas je sve gurnuo Alјbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje", rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolјe razumeju, a to, kaže, najbolјe razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

"Sinoć smo bili na korak do ozbilјnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadno. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak", rekao je Petković.

Konstatovao je da su odlukom da se odloži primena mera svi mogli da vide koliko je Kurti lagao, iako inače svaki dan iznosi neistine: "Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana".

To su laži, kazao je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Rekao je da je upravo suprotno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč "mir".

"Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši lјudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenjea barikada", upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilј, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

A, kap u prepunoj cašti bila je odluka Alјbina Kurtina koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma, rekao je Petković.

Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je on.

Kako kaže, o tome da iz Beograda nije planirano nikakvo izazivanje sukoba, govori i činjenica da su odmah nakon što je Kurti povukao odluku, sklonjene barikade i da se polako vraćamo miru i stabilizaciji situacije.

A kada je reč o tome ko je ranije planirao, Petković navodi da se može uočiti po planu upada ROSU na sever KiM, ukidanju ličnih karata, tablica KM, da je sve bilo „režirano“ mnogo ranije jer su u jednom trenutku, kako kaže, krenuli prištinski portali da iznose mnogo dezinformacija, od toga da je Vojska Srbije na KiM.

„Tako je Kurti iskoristio i današnju konferenciju za medije da kaže da je Vučić odbio razgovore u Briselu 19. juna kao i da se po tome vidi da smo ovo spremali. To je laž, ako neko insistira na dijalogu to je Beograd i predsednik Vučić“, naglasio je Petković i upitao da li postoji ijedan poziv za dijalog u Briselu da se predstavnici Beograda nisu odazvali.

Pomenuo je da je i predstavnik SAD u Prištini sinoć primetio da u odluci o ukidanju srpskih ličnih karti i preregistraciji postoji mnogo nerazumevanja, te da on primećuje sasvim direktno da u toj odluci postoji samo kršenje sporazuma.

Prema rečima direktora vladine Kancelarije, kada je rekao da Srbi na KiM imaju pravo da krenu sa formiranjem ZSO, Kurti je kazao da je to huškačka izjava.

„Mi znamo da je do Kurtija ne samo da neće biti zZSO, već ne bi bilo nijednog Srbina na KiM“, istakao je.

Na pitanje kako komentariše poruke Srba sa severa KiM koji su osvanuli u srpskim sredinama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", Petković je rekao da je ZSO zahtev svih političkih predstavnika Srba na KiM.

"Juče tokom sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i južno i severno od Ibra čuo sam zahtev svih po ko zna koji put ponovlјen da se hitno formira Zajednica srpskih opština, jer žele da žive sa svojim porodicama, u miru, žele budućnost, da jednostvano imaju normalne odnose sa Albancima", rekao je Petković.

Dodao je da 206 napada i incidenata od dolaska Kurtija na vlast u Prištini, što je 50 odsto više u odnosu na period pre njega, pokazuje koliko Kosovo i Metohija postaje neprijatelјsko mesto za Srbe koji žive tamo, na svojim vekovnim ognjištima.

"Srpski narod želi ZSO, oni imaju pravo na to, šest tačaka sporazuma posvećeno je ZSO", naglasio je Petković.

Dodao je da kada Kurti kaže da su svi sporazumi isti to ne može da važi, jer ne može pitanje tablica da bude isto što i pitanje obezbeđivanja kolektivnih prava Srba.

„Mi nećemo više dozvoliti da iko strada, da iko napada naš narod, za mir se zalažemo, prekopali smo i nebu i zemlјu poslednjih dana da ga sačuvamo, ali na kraju će Srbija pobediti“, poručio je Petković.

Na pitanje da li postoji plan B ukoliko Kurti i Priština ne prihvate dijalog u narednih 30 dana Petković kaže da dijalog nema alternativu.

„Nema alternative dijalogu. Ako neko misli da može da dođe do rešenja donoseći jednostrane poteze, to uvek loše završi, insistiramo da se pronađe kompromis, da svi podjednako dobijemo ili da podjednako izgubimo, to je kompromis i zato služi dijalog u Briselu“, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike