MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Međunarodna zajednica želi brzo rešenje za KiM, posebno zbog rata u Ukrajini
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Međunarodna zajednica želi brzo rešenje za KiM, posebno zbog rata u Ukrajini

12. septembar 2022. Izvor: RTS

Diplomatska borba na relaciji Beograd–Priština–Brisel ne jenjava. Posle posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i novih izaslanika Berlina i Pariza, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih i da je dobio predlog nove armature razgovora u Briselu. Istovremeno, danas se na Brdu-Brioni razgovara o situaciji na Zapadnom Balkanu, a već sutra će biti održana posebna sednica parlamenta na kojoj će se govoriti o KiM. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da Zapad želi što brže rešenje za kosovsko pitanje, naročito što se to pitanje posmatra u kontekstu rata u Ukrajini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Petar Petković je, govoreći u Dnevniku RTS-a o predlogu nove armature razgovora u Briselu, rekao da međunarodna zajednica želi što brže rešenje po pitanju Kosova i Metohije, kako bi se sagledala realnost iz njihove vizure, a sve je, ističe, dodatno opterećeno ratom u Ukrajini.

"Oni ne mogu da dopuste nikakve nove sukobe i nemire na tlu Evrope. Na to je predsednik Vučić više puta upozoravao i o tome govorio, oni žele da pobiju argumente koje koristi predsednik Vladimir Putin kada govori o kosovskom presedanu, o priznanju zapadnih zemalјa, da bi opravdao svoje postupke u Ukrajini. Zato predsednik Vučić i kaže da je Srbija kolateralna šteta sukoba velikih i moćnih u svetu. Što se više govori o Kosovu u kontekstu rata u Ukrajini, to je gore po nas", rekao je Petković.

Istakao je da je sastanak Vučića sa izaslanicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca bio težak, a da se Srbija bori da sačuva mir i stabilnost. Srbija, dodaje, nikada neće priznati nezavisnost KiM, ali se mora misliti na naše lјude koji tamo žive.

"Ovde je reč o čistom kršenju međunarodnog prava i o tome će predsednik Vučić govoriti na zasedanju Generalne skupštine UN... Svi sada govore o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a upravo te se desilo Srbiji po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Petković i dodao da se od Srbije očekuje da se odluči sa koje strane zavese će biti.

Napominje da situacija na KiM nimalo nije jednostavna, imajući u vidu da se približava 31. oktobar koji je Alјbin Kurti postavio kao rok za preregistraciju vozila.

"Jednostranim potezima pokušava da zagorča život našem narodu na KiM, destabilizuje situaciju i izvrši pritisak na predsednika Vučića i Beograd", rekao je Petković.

Govoreći o okolnostima u kojima Srbija ima zadatak da se, kako kaže, bori za mir i stabilnost, Petković je istakao i da izgradnjom nelegalnih baza na severu KiM kojima, kako kaže, Kurti želi da krene u okupaciju severa KiM.

Izgradnjom baza se, dodaje, krše i Briselski sporazum i svi ostali sporazumi, među kojima vojno-tehnički koji je potpisan sa Kforom, po kojem specijalne kosovske jedinice mogu da uđu na sever samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa.

O tome je, ističe direktor Kancelarije za KiM, međunarodna zajednica jasno upozorena.

Petković je pozitivno ocenio i učešće Srbije na Samitu Brdo-Brionu, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu, a naglasio je i da je dobro to što će se na prvoj sednici novog saziva parlamenta govoriti o KiM.

O tome treba da se razgovara u parlamentu, kaže Petković i dodaje da će Vučić sutra predstaviti Skupštini izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom za period od 15. juna 2021 do 1. septembra 2022. i odgovarati na sva pitanja.

Govoreći o predlogu opozicione koalicije Ujedinjeni da se formira komisija za utvrđivanje platforme za pregovarački proces, Petković je rekao da je pitanje KiM jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja koje zahteva odgovorno ponašanje, a opozicija je, prema njegovim rečima, neodgovorna po tom pitanju.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike